You are here

Ντομπρόβσκις: Η Ελλάδα στις 4 πιο ωφελημένες χώρες του πακέτου Κομισιόν

05/06/2020 15:11

Δεν θα υπάρξει ειδική μεταχείριση στην Ελλάδα σε σχέση με τις άλλες χώρες κατά τη διαδικασία στήριξης των ευρωπαϊκών κρατών μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, ξεκαθάρισε σήμερα ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις μιλώντας σε συνέδριο του Economist.

Προχωρώντας μάλιστα ένα βήμα παραπέρα, άφησε να εννοηθεί ότι θα υπάρξουν διευκολύνσεις στην ικανοποίηση των παράλληλων μεταμνημονιακών δεσμεύσεων, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «η Ελλάδα θα μπορεί να χρηματοδοτήσει μέρος των δεσμεύσεών της από το Ταμείο Ανάκαμψης».

Σε επιμέρους ερώτηση εάν θα μπορούσαν να χρηματοδοτηθούν και σχέδια μείωσης φόρων, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν είπε «ας μην προτρέχουμε», ενώ από την πλευρά του, ο Μάριο Σεντένο είχε επισημάνει ότι το πακέτο στήριξης έχει προσωρινό χαρακτήρα.

Ο Βλ. Ντομπρόσβκις, από την πλευρά του τόνισε νωρίτερα πως «η Ελλάδα θα τύχει της ίδιας μεταχείρισης με κάθε χώρα της Ε.Ε». Όπως έχει δηλώσει η Κομισιόν και επανέλαβε ο αντιπρόεδρος, θα υπάρξει ένα σχέδιο μεταρρυθμίσεων, στη βάση του οποίου θα εκταμιεύονται κεφάλαια στήριξης.

Η Ελλάδα μάλιστα περιλαμβάνεται στην πρώτη τετράδα των χωρών που θα λάβουν τις μεγαλύτερες ενισχύσεις από την υπό έγκριση πρόταση της Κομισιόν για το Ταμείο Ανάκαμψης των 750 δισ. ευρώ. Με βάση την πρόταση, η Ελλάδα δικαιούται 22,6 δισ. ευρώ σε επιχορηγήσεις και 9,4 δισ. ευρώ σε δάνεια.

Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν, Ιταλία, Πολωνία, Ισπανία και Ελλάδα θα είναι οι περισσότερο κερδισμένες από την πρόταση της Κομισιόν, τονίζοντας ότι τώρα χρειαζόμαστε τη λογική ανάκαμψης στην Ευρώπη.

Ο επικεφαλής του Eurogroup Μάριο Σεντένο τράβηξε μια διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στην ελληνική οικονομία σήμερα σε σχέση με εκείνη δέκα χρόνια πριν. Όπως είπε, η Ελλάδα γνώρισε βαθιά ύφεση την τελευταία δεκαετία, αυτή τη φορά όμως τα πράγματα είναι διαφορετικά για τη χώρα. Υπεραπέδωσε όχι μόνο στη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης αλλά έχει καταφέρει να πάρει τον έλεγχο της οικονομίας της και να χρηματοδοτείται από τις αγορές. «Δεν είναι η ίδια χώρα που ζήτησε βοήθεια πριν από 10 χρόνια», σημείωσε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι «η πανδημία μπορεί να κρατήσει την Ελλάδα πίσω αλλά δεν θα τη ρίξει κάτω». 

Ο επικεφαλής του Eurogroup σημείωσε επίσης ότι δεν θα υπάρξει τώρα τρόικα αλλά τα χρήματα δεν θα είναι «δωρεάν» καθώς θα συνοδεύονται από όρους.

Μιλώντας στο ίδιο συνέδριο, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας περιέγραψε τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η ελληνική κυβέρνηση για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας ενώ ερωτηθείς αναφορικά με το ενδεχόμενο χρήσης των κεφαλαίων του ESM, επανέλαβε πως με τα σημερινά δεδομένα, η χώρα δεν χρειάζεται να προσφύγει, αφήνοντας όμως ανοιχτό το παράθυρο για το μέλλον, δεδομένου ότι τα κεφάλαια είναι διαθέσιμα έως το 2022.

Πηγή: Euro2day