You are here

Προς σημαντική μείωση τιμής ρεύματος

16/01/2013 09:21
Οριστικά προς μείωση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος θα προχωρήσει η Αρχή Ηλεκτρισμού, μετά την παρέμβαση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας Κύπρου (ΡΑΕΚ).

Όπως δήλωσε στη StockWatch το μέλος της ΡΑΕΚ Κύπρος Κυπριανίδης, η μείωση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος καθίσταται επιτακτική μετά την αξιολόγηση των νέων στοιχείων που προκύπτουν από την επαναλειτουργία των δύο μονάδων παραγωγής ενέργειας του ηλεκτροπαραγωγού σταθμού Βασιλικού, οι οποίες είχαν υποστεί μεγάλες ζημιές εξαιτίας της καταστροφικής έκρηξης στο Μαρί.

Ο κ. Κυπριανίδης εξήγησε ότι μετά την καταστροφική έκρηξη στο Μαρί, τέθηκαν σε λειτουργία μονάδες του ηλεκτροπαραγωγού σταθμού Μονής, οι οποίες είχαν περιορισμένη απόδοση παραγωγής ενέργειας, σε αντίθεση με αυτές του ηλεκτροπαραγωγού σταθμού Βασιλικού.

Η απόδοση των μονάδων της Μονής είναι περίπου στο 22% και του Βασιλικού 55%.

«Μετά την πρόσφατη επαναλειτουργία των δύο μονάδων του ηλεκτροπαραγωγού σταθμού Βασιλικού η απόδοση παραγωγής ενέργειας αυξήθηκε κάθετα, γεγονός το οποίο εξοικονομεί μεγάλα ποσοστά ενέργειας και μειώνει το κόστος παραγωγής της ΑΗΚ», επισήμανε ο κ. Κυπριανίδης και σημείωσε:

«Η ΑΗΚ δεν επιμέτρησε τα νέα αυτά δεδομένα καθώς δεν προέβη σε αλλαγή της ρήτρας καυσίμων με βάση την οποία καθορίζεται το ύψος της αναπροσαρμογής της τιμής της κιλοβατώρας του ηλεκτρικού ρεύματος. Οι δικές μας μελέτες καταδεικνύουν ότι επιβάλλεται μείωση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος».

Το σίγουρο, τόνισε, είναι ότι θα απαλειφθεί η αύξηση του 5% που είχε επιβληθεί από την ΑΗΚ τον περασμένο Δεκέμβριο. «Παράλληλα και μετά από το διεξοδικό υπολογισμό των στοιχείων για αλλαγή της ρήτρας καυσίμων ενδεχομένως να προκύψουν στοιχεία που να επιβάλλουν και περαιτέρω μείωση της τιμής του ρεύματος», πρόσθεσε το μέλος της ΡΑΕΚ.

«Εμείς εκτιμούμε ότι ίσως να προχωρήσουμε και σε περαιτέρω μείωση της τιμής του ρεύματος και με το ενδεχόμενο να επισπευτεί και η διαγραφή του έκτακτου τέλους (6,96%) που είχε επιβληθεί μετά την καταστροφική ζημιά των δύο μονάδων στον ηλεκτροπαραγωγό σταθμό στο Βασιλικό. Το τέλος αυτό είχε μειωθεί πριν λίγους μήνες στο 5,75%».

Οι αρμόδιες υπηρεσίες είχαν αποφασίσει όπως το έκτακτο τέλος διατηρηθεί μέχρι τον ερχόμενο Μάιο. Η ΡΑΕΚ προσανατολίζεται να επισπεύσει την κατάργηση του και εκτιμάται ότι αυτό θα γίνει τον ερχόμενο Μάρτιο.

Όλα αυτά θα αποτελέσουν αντικείμενο διεξοδικής συζήτησης σε συνάντηση που θα γίνει στις 11:30 το πρωί μεταξύ της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας Κύπρου (ΡΑΕΚ) και της Αρχής Ηλεκτρισμού.

Το θέμα είχε συζητηθεί χθες σε συνεδρίαση του ΔΣ της ΑΗΚ. Ωστόσο, το ΔΣ δεν θέλησε να γνωστοποιήσει την τελική του θέση πριν από την επικείμενη για σήμερα συνάντηση με τη ΡΑΕΚ.