You are here

Ποντάρουν σε κύμα πολιτογραφήσεων από Σεπτέμβρη

09/06/2020 06:36

Σε νέο κύμα πολιτογραφήσεων ποντάρουν οι επιχειρηματίες του κλάδου ακινήτων, προσδοκώντας ότι η επαναλειτουργία των αεροδρομίων και η σταδιακή ροή τουριστών θα αναστρέψουν την επενδυτική στασιμότητα που υπάρχει από τις αρχές του έτους.

Παράγοντες της αγοράς που μίλησαν στη StockWatch, παρουσιάζονται αισιόδοξοι ότι μετά το Σεπτέμβρη θα υπάρξει σημαντική κάθοδος ξένων επενδυτών που θα δώσει ώθηση στην αγορά πολυτελών ακινήτων, σε μια περίοδο που η οικονομία χρειάζεται φρέσκο χρήμα για να ανακάμψει.

Θεαματικές εξελίξεις μετά την κορωνοϊού εποχή

Ο CEO του ομίλου Cyfield Γιώργος Χρυσοχός, μιλώντας στη StockWatch, εκφράζει αισιοδοξία για το μέλλον της εγχώριας και ξένης αγοράς το επόμενο διάστημα.

«Οι ξένοι θέλουν να επιλέξουν οι ίδιοι τα ακίνητα που θα αγοράσουν. Πολύ λίγοι επενδυτές αγοράζουν στα τυφλά και ως εκ τούτου ενόσω ήταν κλειστά τα αεροδρόμια, το σχέδιο ήταν στον πάγο».

Εξέφρασε όμως την εκτίμηση ότι «από τον ερχόμενο Σεπτέμβρη και Οκτώβρη θα γίνει ένα μεγάλο μπουμ στις πολιτογραφήσεις, διότι ένας επιχειρηματίας ο οποίος θέλει να αποκτήσει ένα δυνατό διαβατήριο για να μπορεί να ταξιδεύει σε όλο τον κόσμο, να μεταφέρει την έδρα του σε άλλες χώρες και να κάνει έργα στο εξωτερικό, θα κυνηγά πάντα τις καλές επενδύσεις που προσφέρουν οι κύπριοι επιχειρηματίες μέσω των πολιτογραφήσεων».

Σχολιάζοντας τη ντόπια αγορά μετά τη χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων, ο CEO της Cyfield είπε ότι «εξελίσσεται πολύ ενθαρρυντικά. Εμείς από την ημέρα που ανοίξαμε κάναμε αρκετές πράξεις».

Παράλληλα, διευκρίνισε ότι «οι τιμές των ακινήτων δεν μειώθηκαν διότι δεν διαφοροποιήθηκε η προσφορά σε σχέση με τη ζήτηση, η οποία συνεχίζει να είναι αυξημένη».

«Άρα», σημείωσε, «εάν δεν χαθούν θέσεις εργασίας και οι τράπεζες συνεχίσουν να παρέχουν δάνεια έστω και με αυστηρούς όρους και δεν προκύψει κάποια αρνητική εξέλιξη με την πανδημία, τότε και η ζήτηση στην ντόπια αγορά θα συνεχίσει την ανοδική της πορεία».

Μείωση διεθνώς της επενδυτικής διάθεσης

Ο αναπληρωτής πρόεδρος του συνδέσμου επιχειρηματιών ανάπτυξης γης και οικοδομών και διευθυντής της Imperio Group, Γιάννης Μισιρλής, εκφράζει την άποψη ότι αν και παρατηρείται μείωση της επενδυτικής διάθεσης σε παγκόσμιο επίπεδο, η Κύπρος λόγω των συγκριτικών επενδυτικών πλεονεκτημάτων της έναντι των άλλων ανταγωνιστικών χωρών θα συνεχίσει να βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των ξένων επενδυτών.

«Οι επενδυτές θέλουν να επισκεφθούν την Κύπρο, να διαπιστώσουν ότι όντως η επένδυση είναι μια ανάσα από την παραλία», είπε.

Ο κ. Μισιρλής, παραδέχθηκε επίσης ότι λόγω της πανδημικής κρίσης επικρατεί προβληματισμός ανάμεσα στους developers εάν θα πρέπει να προχωρήσουν στην ανέγερση καινούργιων αναπτύξεων αυτού του μεγέθους προτού ξεκαθαρίσει εντελώς το διεθνές σκηνικό, λέγοντας ότι «οι επιχειρηματίες θα πρέπει να αξιολογούν τα δεδομένα της αγοράς τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή και να λαμβάνουν τις κατάλληλες αποφάσεις».

Όσον αφορά τους πύργους και τα πολυώροφα κτήρια τα οποία βρίσκονται ήδη υπό ανέγερση, εξέφρασε την πεποίθηση ότι δεν θα δημιουργηθεί κάποιο πρόβλημα διότι όπως είπε, «οι προπωλήσεις που έχουν γίνει είναι σε ικανοποιητικό βαθμό ώστε να μπορεί να προχωρήσει και να ολοκληρωθεί το project».

«Δεν βλέπω κάποιο λόγο που να εμποδίζει την υλοποίηση όλων αυτών των πράξεων που έχουν κλειδώσει».

Έστειλε επίσης μια αισιόδοξη νότα επισημαίνοντας ότι «αν είμαστε προσεκτικοί μετά το άνοιγμα των αεροδρομίων θα επανέλθουμε στους κανονικούς ρυθμούς, αν όχι των δύο τελευταίων χρόνων σίγουρα σε αρκετά υποσχόμενους ρυθμούς», υπέδειξε.

Ως διευθυντής της Imperio Group, δήλωσε ότι «δεν σκεφτόμαστε να σταματήσουμε ή αναστείλουμε οποιοδήποτε έργο. Θα συνεχίσουμε τους σχεδιασμούς μας όπως τους έχουμε προγραμματίσει πριν την κρίση».

Θα πιεστούν και οι τιμές

Πιο συντηρητικές για την κατάσταση που επικρατεί στον κλάδο ακινήτων οι θέσεις του αντιπροέδρου του συνδέσμου επιχειρηματιών ανάπτυξης γης και οικοδομών Πανίκου Λειβαδιώτη, ο οποίος επεσήμανε ότι «από τα οκτώ έργα που είχαμε στα σκαριά πριν την έναρξη της κρίσης, θα ξεκινήσουμε μόνο τα τρία για τα οποία υπάρχει ένας αριθμός προκρατήσεων».

Πρόσθεσε επίσης ότι «ο κάθε επιχειρηματίας αναμένει να ξεκαθαρίσει το πεδίο, να δει πως θα κινηθεί η αγορά και μετά να προβεί σε περαιτέρω κινήσεις. Πριν ξεσπάσει η κρίση όλοι είχαμε ένα αριθμό οικοδομών υπό ανέγερση, τώρα όμως θα πρέπει να παρακολουθούμε βήμα – βήμα τις εξελίξεις προτού αποφασίσουμε να ξεκινήσουμε καινούργιο έργο».

Σύμφωνα με τον κ. Λειβαδιώτη, οι τιμές των ακινήτων θα αρχίσουν να πιέζονται προς τα κάτω, καθώς η θέση των αγοραστών έχει ενισχυθεί.

Ο κορωνοϊός δημιούργησε κύμα πελατών

Αισιόδοξα μηνύματα για τη ντόπια αγορά έστειλε και ο CEO της G&P Lazarou Πέτρος Λαζάρου, τονίζοντας ότι «η αποτελεσματική αντιμετώπιση από την κυβέρνηση της κρίσης του κορωνοϊού έχει δημιουργήσει ένα κύμα από πελάτες, τους οποίους θα προσελκύσουν οι ικανοί και οργανωμένοι μεσίτες».

Τόνισε ότι δεν υπάρχει πίεση στις τιμές των ακινήτων απλά οι πελάτες αναζητούν ευκαιρίες.

Διευκρίνισε ότι οι Λευκωσιάτες ενδιαφέρονται για διαμερίσματα και επαύλεις σε Πρωταρά και Αγία Νάπα ενώ στη Λεμεσό υπάρχουν ρώσοι με κυπριακό διαβατήριο οι οποίοι αγοράζουν πολυτελείς κατοικίες.

Οι κύπριοι επανήλθαν στην αγορά ακινήτων

Στις ιδιαιτερότητες της αγοράς της Πάφου αναφέρθηκε ο δεύτερος αντιπρόεδρος του συνδέσμου επιχειρηματιών ανάπτυξης γης και οικοδομών Γιώργος Μάης.

«Στην Πάφο οι επιχειρήσεις είναι αλληλένδετες με τον τουρισμό, γι’ αυτό εάν δεν ανοίξει η αγορά και εάν δεν επαναλειτουργήσουν όλα τα ξενοδοχεία μαζί με όλες τις παρεμφερείς επιχειρήσεις δεν πρόκειται να αναθερμανθεί η αγορά ακινήτων».

Σημείωσε εντούτοις ότι λόγω των ψηλών ενοικίων οι κύπριοι άρχισαν να εκδηλώνουν το ενδιαφέρον τους για την αγορά ακινήτων, αναζητώντας τις ευκαιρίες.

Συμφώνησε όμως με τους συναδέλφους του ότι οι επενδύσεις στο πλαίσιο παραχώρησης κυπριακού διαβατηρίου προς τους ξένους έναντι επενδύσεων ύψους €2,5 εκ. δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν πριν αρχίσουν να ταξιδεύουν οι πολίτες όχι μόνο στην Κύπρο αλλά και στις άλλες χώρες.

Της Ηρώς Ευθυμίου