You are here

Η Ισπανία συστήνει αρχή ελέγχου του προϋπολογισμού

28/09/2012 07:07
Η ισπανική Κυβέρνηση, που ενέκρινε σήμερα τον δρακόντειο προϋπολογισμό λιτότητας για το 2013, ανακοίνωσε τη σύσταση μίας «ανεξάρτητης αρχής προϋπολογισμού», που θα αναλάβει τον έλεγχο των δημοσιονομικών δαπανών σε όλες τις υπηρεσίες της χώρας, σύμφωνα με δηλώσεις της Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης Σοράγιας Σάενθ ντε Σανταμαρία.

Στο μεταξύ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέφρασε την ευαρέσκειά της για τις νέες μεταρρυθμίσεις λιτότητας που παρουσίασε σήμερα η ισπανική Κυβέρνηση, εκτιμώντας πως τα «φιλόδοξα» αυτά μέτρα συνιστούν ένα «σημαντικό βήμα» για τη χώρα.

Μιλώντας μετά το Υπουργικό Συμβούλιο, η κ. Σάενθ ντε Σανταμαρία ανακοίνωσε επίσης πως εγκρίθηκε το Εθνικό Σχέδιο Μεταρρυθμίσεων για το επόμενο εξάμηνο, το οποίο προβλέπει την απελευθέρωση διαφόρων παραγωγικών τομέων και κατ` αυτήν έχει σχεδιαστεί για να επιδιώξει τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και την αύξηση της κερδοφορίας.

Επίσης, για την ανεξάρτητη αρχή, είπε πως ο νέος θεσμός θα επωμισθεί να προβλέπει τις πιθανές παρεκκλίσεις στους δημοσιονομικούς στόχους και να ελέγχει τη διαφάνεια όλων των διοικητικών ενεργειών. Η αρχή θα είναι ανεξάρτητη, θα επιβλέπει τους προϋπολογισμούς όλων των διοικητικών αρχών και θα επιτηρεί αυστηρά την τήρηση των στόχων για το έλλειμμα.

Η Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης ανακοίνωσε πως στον άρτι εγκριθέντα προϋπολογισμό λιτότητας για το 2013, τα μοναδικά μεγέθη που θα αυξηθούν είναι «οι συντάξεις, οι υποτροφίες και οι τόκοι του χρέους», καθώς η χώρα είναι έρμαιο στις πιέσεις των αγορών.

«Πρόκειται για έναν προϋπολογισμό σε καιρούς κρίσης, αλλά μόνον για να βγούμε από την κρίση αυτή», τόνισε.