You are here

Τύπος: Ανατρέπουν τους σχεδιασμούς τα νέα μέτρα

26/06/2020 07:04

Οι περιορισμοί στο προσωπικό που θα μπορεί να ενταχθεί στα νέα σχέδια του υπουργείου εργασίας και το στρατηγικό πλαίσιο δημοσιονομικής πολιτικής για την περίοδο 2021-2023 που ετοιμάστηκε από το υπουργείο οικονομικών, είναι ανάμεσα σε άλλα τα θέματα που ξεχωρίζουν στα οικονομικά ένθετα των εφημερίδων.

Φιλελεύθερος

 «Ανατρέπουν τους σχεδιασμούς τα νέα μέτρα»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Φιλελεύθερου είναι οι περιορισμοί στο προσωπικό που θα μπορεί να ενταχθεί στα νέα σχέδια του υπουργείου εργασίας. Όπως αναφέρουν οι επιχειρηματίες, θα δημιουργηθούν διαφορετικές ταχύτητες μέσα στις ίδιες τις επιχειρήσεις, καθώς όλοι οι παλιοί υψηλόμισθοι θα κληθούν να επιστρέψουν πίσω, ενώ τμήματα θα μείνουν χωρίς προσωπικό. Το συγκεκριμένο διάταγμα των νέων σχεδίων που θα τρέξουν την καλοκαιρινή περίοδο αναφέρει μεταξύ άλλων ότι στους διευθυντές μετόχους, συνέταιρους που κατέχουν πέραν του 20% των μετοχών και τους γενικούς διευθυντές, οι οποίοι εργοδοτούνται στις επιχειρήσεις, δεν δύναται να καταβληθεί ειδικό ανεργιακό επίδομα.

Αλλού ο Φιλελεύθερος γράφει ότι παρά το πάγωμα των προσλήψεων πρώτου διορισμού και προαγωγών στο πλαίσιο των εξοικονομήσεων των δημόσιων δαπανών που αποφάσισε η κυβέρνηση, στη βουλή στάλθηκαν αιτήματα για το ξεπάγωμα περίπου 300 θέσεων.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Κάθε μήνα θα επιβάλλονται οι τόκοι για φορολογικές οφειλές
  • Πωλούν τα «Ζ» για ρευστό
  • Εκτός ταμείου κουρεμένων η νομική υπηρεσία
  • Θα επηρεαστεί η εργασία – Εξωτερικούς αλλά και εσωτερικούς κινδύνους βλέπει το υπ. οικονομικών

Πολίτης

 «Μερική ανάκαμψη το 2021»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Πολίτη είναι το στρατηγικό πλαίσιο δημοσιονομικής πολιτικής για την περίοδο 2021-2023. Με βάση το μακροοικονομικό σενάριο που ετοιμάστηκε από το υπουργείο οικονομικών, λόγω των δυσμενών επιπτώσεων της πανδημίας του κορωνοϊού, η κυπριακή οικονομία το 2020 αναμένεται να παρουσιάσει ύφεση, με τον ρυθμό ανάπτυξης να προβλέπεται ότι θα κυμανθεί γύρω στο 7%. Η ανάκαμψη το 2021 αναμένεται να είναι μερική με πλήρη ανάκαμψη κατά το 2022, χωρίς να παραγνωρίζονται οι κίνδυνοι για την οικονομία.

Αλλού ο Πολίτης γράφει ότι η Κυπριακή Εταιρεία Διαχείρισης Περιουσιακών Στοιχείων κατέβαλε στο κράτος €30 εκ., ανεβάζοντας τη συνολική αποπληρωμή της κρατικής βοήθειας σε μετρητά στα €240 εκ.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Βαρόμετρο το ταμείο ανάκαμψης – Ευρωζώνη
  • Νέο ραντεβού στις 2 Ιουλίου – Συνεχίζονται οι συνομιλίες με τη Ρωσία για τη σύμβαση αποφυγής διπλής φορολογίας
  • Εκτός κλίματος οι αγορές;
  • Απώλειες 1,03% - ΧΑΚ

Χαραυγή

 «Πιέσεις για μειώσεις μισθών και απολύσεις καταγγέλλουν ΠΕΟ – ΣΕΚ»

Κύριο θέμα της «Οικονομίας» της Χαραυγής είναι οι πιέσεις σε βάρος εργαζομένων για μειώσεις μισθών, ωφελημάτων και απολύσεις που καταγγέλλουν οι συνδικαλιστικές οργανώσεις ΣΕΚ και ΠΕΟ.  Ο γγ της ΠΕΟ Πάμπτης Κυρίτσης κατήγγειλε ότι υπάρχουν πιέσεις σε βάρος των εργαζομένων ειδικά για μειώσεις μισθών και εκτίμησε ότι το φαινόμενο θα ενταθεί με την ολοκλήρωση των σχεδίων στήριξης. Από την πλευρά του ο γγ της ΣΕΚ Ανδρέας Μάτσας, κατήγγειλε ότι οι εργοδότες πιέζουν τους εργαζόμενους να συναινέσουν σε μειώσεις μισθών μέχρι και 40%.

Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι διοικητικό πρόστιμο ύψους €70 χιλ. επέβαλε η υπηρεσία προστασίας καταναλωτή κατά της εταιρείας ανάπτυξης γης και οικοδομών Stelios Georgiou Property Ltd, για παραβίαση της νομοθεσίας η οποία αφορούσε τις αθέμιτες εμπορικές πρακτικές.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • ΚΕΔΙΠΕΣ: €30 εκ. έναντι κρατικής βοήθειας
  • Μελέτη αναζωογόνησης της υπαίθρου ζητά η ΕΤΑΠ
  • ΑΚΕΛ: Θέτει την κυβέρνηση προ των ευθυνών της για το κλείσιμο ΕΣΚ

Αλήθεια

 «Ύφεση 7% το 2020 και επιπτώσεις στην αγορά εργασίας»

Κύριο θέμα της «Οικονομίας» της Αλήθειας είναι το στρατηγικό πλαίσιο δημοσιονομικής πολιτικής για την περίοδο 2021-2023.  Με βάση το μακροοικονομικό σενάριο που ετοιμάστηκε από το υπουργείο οικονομικών, η κυπριακή οικονομία αναμένεται να καταγράψει ύφεση της τάξης του 7% το 2020, λόγω των δυσμενών επιπτώσεων της πανδημίας του κορωνοϊού, ενώ θεωρείται αδύνατο να μην επηρεαστεί η αγορά εργασίας. Οι οικονομικές προοπτικές για το 2020 περιβάλλονται από ακραία αβεβαιότητα.

Αλλού η Αλήθεια γράφει ότι η Altamira Real Estate διαθέτει προς πώληση 60 νέα οικιστικά οικόπεδα σε τιμές προσφοράς.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Μείωση φορολογιών και τελών λόγω πανδημίας – Δήμος Λεμεσού
  • Ενέκρινε το σχέδιο €6 δισ. για διάσωση της Lufthansa
  • Μείωση 30% στο λιανικό εμπόριο τον Απρίλιο – Στατιστική
  • Στα €240 εκ. η συνολική αποπληρωμή στο κράτος – ΚΕΔΙΠΕΣ

ΑΛΗΘΕΙΑ

ΙΣΧΥΡΟ ΜΗΝΥΜΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΕ – Μπορέλ: Οι ανησυχίες της Κύπρου είναι και ανησυχίες της ΕΕ

 

ΠΟΛΙΤΗΣ

H ΓΕΝΙΚΗ ΛΟΓΙΣΤΡΙΑ ΤΟΝ ΣΤΕΛΝΕΙ ΣΕ ΑΔΕΙΑ – Η Ρέα Γεωργίου παρεμβαίνει και αφήνει χωρίς δικαιολογίες τον Κώστα Κληρίδη

 

ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

ΑΥΤΟΠΤΗΣ ΜΑΡΤΥΡΑΣ ΣΤΗΝ ΑΟΖ – Ο Μπορέλ θα πετάξει πάνω από το Γιαβούζ να δει ιδίοις όμμασι τις τουρκικές παραβιάσεις

 

ΧΑΡΑΥΓΗ

ΧΡΕΩΣΑΝ ΤΕΣΤ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΓΙΝΑΝ ΠΟΤΕ