You are here

Τα σενάρια που φοβάται το υπουργείο οικονομικών

26/06/2020 07:40

Τους δημοσιονομικούς κινδύνους που ελλοχεύουν σκιαγραφεί το υπουργείο οικονομικών στο στρατηγικό πλαίσιο δημοσιονομικής πολιτικής για την περίοδο 2021-2023, δίνοντας έμφαση στο ενδεχόμενο νέου κύματος της πανδημίας.

Το υπουργείο εκτιμά ότι η φετινή ύφεση θα περιοριστεί στο 7% πριν η οικονομία ανακάμψει με ρυθμό 6% το 2021.  Το δημόσιο χρέος θα εκτιναχθεί στο 117% το 2020 και θα υποχωρήσει στο 103% το 2021 και το έλλειμμα θα φτάσει στο 4,3% και στο 0,4%, αντίστοιχα.

Το ΣΠΔΠ 2021-2023 ετοιμάστηκε αφού έλαβε υπόψη τόσο τις τρέχουσες οικονομικές εξελίξεις της κυπριακής οικονομίας και ιδιαίτερα στον τραπεζικό τομέα, όσο και τις μακροοικονομικές προβλέψεις μέχρι το 2021 και τους δημοσιονομικούς στόχους που έχουν τεθεί. Σημειώνεται ταυτόχρονα η ύπαρξη κινδύνων, οι οποίοι θα μπορούσαν να επηρεάσουν το βασικό μακροοικονομικό σενάριο στο οποίο στηρίζονται οι δημοσιονομικοί στόχοι.

Από πλευράς εσωτερικού περιβάλλοντος, αρνητικές επιπτώσεις στην οικονομία δύναται να προέλθουν από τις ακόλουθες πηγές.

Κύριος κίνδυνος αποτελεί τυχόν επέκταση της πανδημίας του κορωνοϊού στην κυπριακή επικράτεια, με αποτέλεσμα την ανάγκη επαναφοράς περιοριστικών μέτρων, γεγονός που θα επιδεινώσει την οικονομική δραστηριότητα, θα μειώσει τα έσοδα του κράτους, ενώ πιθανότατα να πρέπει να υιοθετηθεί νέο πακέτο στήριξης της οικονομίας.

Δεύτερο, από τις συνεχιζόμενες προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο τραπεζικός τομέας λόγω του πολύ ψηλού ακόμα ποσοστού των μη εξυπηρετούμενων δανείων (παρά τη σημαντική μείωση που έχει επιτευχθεί).

Τυχόν μη αποκλιμάκωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και βελτίωση της κερδοφορίας των τραπεζικών ιδρυμάτων, αναμένεται να επηρεάσουν αρνητικά την κυπριακή οικονομία, μέσω της επιδείνωσης της κεφαλαιουχικής επάρκειας των πιστωτικών ιδρυμάτων, της κερδοφορίας τους και της αναιμικής παραχώρησης πιστώσεων στην οικονομία.

Σημειώνεται ότι, μετά την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου σε σχέση με τα μέτρα δημοσιονομικής εξυγίανσης που εφάρμοσε η Κυπριακή Δημοκρατία κατά την περίοδο της οικονομικής κρίσης (απόφαση υπέρ της Κυπριακής Δημοκρατίας), οι κίνδυνοι που ελλόχευαν από τις δικαστικές αποφάσεις σε σχέση με το θέμα αυτό έχουν εκλείψει.

Σημαντικοί κίνδυνοι ελλοχεύουν και από το εξωτερικό περιβάλλον.

Κυριότερος κίνδυνος βραχυπρόθεσμα αποτελεί τυχόν περαιτέρω εξάπλωση της πανδημίας του κορωνοϊού, ειδικά σε χώρες με τις οποίες η Κύπρος διατηρεί στενή οικονομική σχέση, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ρωσία. Μια τέτοια εξέλιξη αναμένεται να έχει σημαντικό αντίκτυπο στην οικονομία της Κύπρου, ειδικά μέσω του τομέα του τουρισμού. Επιπρόσθετα, η συνεχιζόμενη οικονομική πολιτική προστατευτισμού, καθώς και η επιβολή κυρώσεων, δύναται να προκαλέσουν νέα αστάθεια στην ευρωπαϊκή και παγκόσμια οικονομία.

Επίσης, οι γεωπολιτικές εξελίξεις στη γύρω περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου με επίκεντρο τις στρατιωτικές εμπλοκές στη Συρία και στη Λιβύη καθώς και του μεταναστευτικού προβλήματος, συνεχίζουν να προκαλούν αβεβαιότητα για την πορεία των οικονομιών των χωρών μελών της ΕΕ, περιλαμβανομένης και της Κύπρου. Ακόμη, τυχόν σύναψη ανεπαρκούς εμπορικής συμφωνίας μεταξύ Ηνωμένου Βασιλείου και ΕΕ, αναμένεται να έχει αρνητικό αντίκτυπο στην οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου όσο και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με πιθανές προεκτάσεις στην κυπριακή οικονομία (αποδυνάμωση της στερλίνας έναντι ευρώ, μείωση επενδύσεων από Η.Β.).

Της Γεωργίας Χαννή