You are here

Στο 75% η συμμετοχή στην ηλεκτρονική ψηφοφορία για τροποποίηση του Συντάγματος στη Ρωσία

29/06/2020 06:35

Στο 75% έχει φτάσει η συμμετοχή ψηφοφόρων στην ηλεκτρονική ψηφοφορία που διεξάγεται για τροποποίηση του Συντάγματος της Ρωσίας με τους συμμετέχοντες να ανέρχονται στους 879.700, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται σε οθόνες στο κέντρο παρακολούθησης της εκλογικής διαδικασίας.

Όπως μεταδίδει το Tass, η ηλεκτρονική ψηφοφορία άρχισε την Πέμπτη στις 10:00 ώρα Μόσχας. Σε αυτή λαμβάνουν μέρος ψηφοφόροι από την Μόσχα και την περιοχή Νίζνι Νοβγκόροντ.  Στις 2014 ώρα Μόσχας το Σάββατο η συμμετοχή ήταν 75% και είχαν γίνει αποδεκτά 879.654 ψηφοδέλτια. Η ψηφοφορία θα ολοκληρωθεί σε περίπου 72 ώρες.

«Έχουμε περάσει το επίπεδο των δύο τρίτων στην ηλεκτρονική ψηφοφορία. Η συμμετοχή και στις δυο περιοχές της Ομοσπονδίας, Μόσχα και Περιοχή Νίζνι Νοβγκόροντ, είναι 75%» ανέφερε ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του Πολιτικού Επιμελητηρίου Μόσχας Αλεξέι Βενέντικτοφ στο Tass.

Η ψηφοφορία αφορά τις συνταγματικές τροποποιήσεις, αν πάνω του 50% των ψηφοφόρων εγκρίνουν τις αλλαγές τότε ο νόμος θα τεθεί σε ισχύ.

Η ψηφοφορία είχε αρχικά προγραμματιστεί για τις 22 Απριλίου, ωστόσο ο Πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν επέλεξε να την αναβάλει λόγω της κατάστασης με την πανδημία του κορωνοϊού στη Ρωσία. H ψηφοφορία, η οποία θα διενεργηθεί σε διάστημα επτά ημερών λόγω των επιδημιολογικών ανησυχιών, θα λήξει την 1η Ιουλίου.

Το νομοθετικό κείμενο προτείνει επέκταση των εξουσιών της Ρωσικής Βουλής και του Ρωσικού Συνταγματικού Δικαστηρίου, ένα προκαθορισμένο αριθμό προεδρικών θητειών, καθώς και την επικράτηση του Ρωσικού Συντάγματος έναντι διεθνών συνθηκών.

Επεκτείνει επίσης τις υποχρεώσεις της κυβέρνησης στον κοινωνικό τομέα.

Οι τροποποιήσεις προνοούν ότι ο αρχηγός του ρωσικού κράτους μπορεί να υπηρετήσει μόνο για δύο θητείες, όμως μία από αυτές προτείνει ο τέως Πρόεδρος να μπορεί να επανεκλεγεί αν το νέο κείμενο του Συντάγματος τεθεί σε ισχύ.

ΚΥΠΕ