You are here

Νέος γύρος νομοσχεδίων από την κυβέρνηση

29/06/2020 10:20

Στη σκιά των τελευταίων καταγγελιών για την περίοδο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, συνεδριάζει αύριο το υπουργικό συμβούλιο, υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Η κυβέρνηση δίνει έμφαση στο νομοθετικό έργο και στα νομοσχέδια που θα φέρει το επόμενο διάστημα σε δημόσια διαβούλευση και στη Βουλή προς ψήφιση. Ακριβώς πριν από δύο μήνες άλλωστε ο πρωθυπουργός είχε προαναγγείλει ότι η χρονική περίοδος μέχρι τις 31 Ιουλίου θα είναι περίοδος πυκνού νομοθετικού έργου, κάτι που εσχάτως, και μετά την ανάπαυλα της πανδημίας, αποτυπώνεται στην πράξη.

Η αντιπολίτευση συσχετίζει τη συγκεκριμένη κίνηση του κ. Μητσοτάκη με ενδεχόμενες πρόωρες κάλπες, μολονότι το Μέγαρο Μαξίμου το διαψεύδει μετ’ επιτάσεως, ενώ άλλοι υποστηρίζουν ότι ο πρωθυπουργός θέλει να κλείσει τις βασικές νομοθετικές εκκρεμότητες όλων των υπουργείων, προκειμένου να προχωρήσει στον κυβερνητικό ανασχηματισμό, χωρίς να υπάρχουν μεγάλα κενά στο έργο των απερχόμενων υπουργών και υφυπουργών, βάσει του αρχικού προγραμματισμού.

Έτσι, για τις επόμενες μέρες έχει προαναγγελθεί η κατάθεση σχεδίων νόμου που αφορούν, μεταξύ άλλων, την απαγόρευση των πλαστικών μιας χρήσης, την επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση, την εταιρική διακυβέρνηση με τον στόχο να μην υπάρξουν νέα φαινόμενα τύπου Folli Follie, το ξέπλυμα μαύρου χρήματος καθώς και την εξυγίανση του ΕΛΓΑ, με συμμετοχή και του ιδιωτικού τομέα. Παράλληλα, δεν αποκλείεται να πάρει την τελική ευθεία για τη Βουλή το νομοσχέδιο για τις πορείες και τις διαδηλώσεις που έχει ανακοινώσει εδώ και καιρό η κυβέρνηση και ήδη έχει γίνει η σχετική δημόσια διαβούλευση.

«Γνώριζε ο κ. Τσίπρας ή όχι;»

Η νομοθετική κινητικότητα πάντως της κυβέρνησης δεν σημαίνει ότι θα αφήσει να «ξεφουσκώσει» το θέμα που έχει προκύψει με τη συνομιλία Παππά - Μιωνή και τον διάλογο μεταξύ του Πάνου Καμμένου και του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου.

Η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη (Mega) έκανε λόγο για πράγματα «που δεν έχουμε ξαναζήσει ούτε ξανακούσει στη μεταπολίτευση» και για «μεθοδεύσεις, παρακράτος, μαγαζιά, στοχοποίηση πολιτικών αντιπάλων και των συζύγων τους όπως αυτής του πρωθυπουργού κ. Μητσοτάκη, στη συνομιλία Μιωνή-Παππά». Όλα αυτά, σύμφωνα με την ίδια, «έχουν οσμή παρακράτους που τραυματίζουν τους θεσμούς και τη δημοκρατία. Το μείζον ερώτημα παραμένει εάν κ. Τσίπρας γνώριζε ή όχι για όλα αυτά», τόνισε η κα Πελώνη. «Και για τη κοινωνία, το μήνυμα είναι ότι δεν είμαστε όλοι ίδιοι. Γιατί εδώ κινδυνεύουν να απαξιωθούν τα πάντα», πρόσθεσε.

Όσον αφορά τα εθνικά θέματα, συνεχίζεται η κινητικότητα εκ μέρους της ελληνικής πλευράς για την ενίσχυση των συμμαχιών στην ανατολική Μεσόγειο. Στο πλαίσιο αυτό, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας θα μεταβεί σήμερα στην Τυνησία, όπου θα έχει συναντήσεις με την πολιτειακή και πολιτική ηγεσία της χώρας. Οι συζητήσεις θα εστιασθούν σε ζητήματα διμερούς και περιφερειακού ενδιαφέροντος, με έμφαση στις τρέχουσες εξελίξεις στη Λιβύη και την ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, ενώ θα υπογραφεί Συμφωνία Θαλάσσιων Μεταφορών μεταξύ των δύο χωρών. Από την άλλη, η πρόσφατη τηλεφωνική επικοινωνία του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ταγίπ Ερντογάν δεν οδηγεί σε αλλαγή κυβερνητικής πολιτικής. 

«Υπήρξε αποκατάσταση του διαύλου επικοινωνίας, ο οποίος δεν ήταν ζεστός τους προηγούμενους μήνες. Είναι σημαντικό πρώτο βήμα ο δίαυλος. Οι δύο πλευρές πρέπει να μιλάνε. Δεν γίνεται να μη μιλάμε με την Τουρκία. Ωστόσο είμαστε προσεκτικοί. Θεωρούμε ότι ήταν απαραίτητη η επικοινωνία, ώστε να καλλιεργηθούν οι συνθήκες που θα επιτρέψουν να μπούμε σε ένα περιβάλλον σταδιακής αποκλιμάκωσης της έντασης», επισήμανε η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος.

Πηγή: Euro2day