You are here

Μπορρέλ: Επείγουσα η ανάγκη στήριξης του λαού της Συρίας και της προώθηση μιας πολιτικής λύσης

30/06/2020 13:32

Την ανάγκη στήριξης του λαού της Συρίας και την προώθηση μιας πολιτικής λύσης που θα δώσει τέλος στον δεκαετή πόλεμο στο έδαφός της, εξέφρασε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική Ζ. Μπορρέλ, κατά την έναρξη της 4ης διάσκεψης των Βρυξελλών για την υποστήριξη της Συρίας.

Συγκεκριμένα, κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική δήλωσε ότι "η σύγκρουση στη Συρία μπαίνει στο δέκατο έτος της, το δέκατο έτος ενός τρομερού πολέμου που προκάλεσε τη χειρότερη ανθρωπιστική κρίση μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, όπου πάνω από μισό εκατομμύριο άνθρωποι έχουν πεθάνει και το ήμισυ του συνολικού πληθυσμού της Συρίας έπρεπε να εγκαταλείψει τα σπίτια του. Μια ολόκληρη γενιά παιδιών από τη Συρία γνώρισε μόνο πόλεμο", τόνισε ο Ύπατος Εκπρόσωπος, προειδοποιώντας ότι όλο αυτό "ακόμα δεν έχει τελειώσει".

"Ο συριακός λαός ζει ακόμα με φόβο. Υποφέρουν ακόμα. Το μέλλον τους παραμένει όμηρος και η Ευρώπη δεν μπορεί και δεν θα αποστρέψει το βλέμμα. Η Συρία είναι άμεσος γείτονας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η σταθερότητα της έχει σημασία για εμάς. Πρέπει επίσης να διατηρήσουμε την τάξη του κόσμου μας: τα μαζικά εγκλήματα που έχουν διαπραχθεί στη Συρία, από όλα τα μέρη της σύγκρουσης, δεν μπορούν να παραμείνουν ατιμώρητα", τονίζει ο  Ζ.Μπορρέλ.

"Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται στο πλευρό του συριακού λαού από το 2011. Τους υποστηρίζουμε και συνεχίζουμε να τους στηρίζουμε, τόσο εντός της Συρίας όσο και στις γειτονικές χώρες. Χώρες όπως η Ιορδανία, ο Λίβανος και η Τουρκία ειδικότερα έχουν δείξει εξαιρετική αλληλεγγύη προς τον πολύ μεγάλο αριθμό Σύρων προσφύγων που φιλοξενούν, και τους υποστηρίξαμε πολύ", σημείωσε.

"Η Ευρωπαϊκή Ένωση, με τα Κράτη Μέλη της, είναι ο μεγαλύτερος πάροχος διεθνούς βοήθειας σε όσους επλήγησαν από τη συριακή κρίση. Παρέχουμε πάνω από 20 δισεκατομμύρια ευρώ ανθρωπιστική βοήθεια, σταθεροποίηση και ανθεκτικότητα στους Σύρους. Αλλά αυτό δεν είναι αρκετό", προειδοποιεί. "Πρέπει να κάνουμε περισσότερα για να σταματήσουμε τα δεινά του συριακού λαού. Πρώτα απ `όλα, χρειαζόμαστε μια πολιτική λύση στην κρίση. Και αυτό δεν μπορούμε να κάνουμε μόνοι", αναφέρει.

"Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο φιλοξενούμε, μαζί με τα Ηνωμένα Έθνη, αυτή την τέταρτη διάσκεψη των Βρυξελλών για το μέλλον της Συρίας και την περιοχή όπου συγκεντρώνουμε όλους τους σχετικούς παράγοντες που χρειάζονται για την αντιμετώπιση της τρέχουσας κατάστασης", εξηγεί ο Ζ.Μπορρέλ.

"Θα επιβεβαιώσουμε την ισχυρή υποστήριξή μας στις προσπάθειες των Ηνωμένων Εθνών για την εξεύρεση μιας ολοκληρωμένης και διαρκούς πολιτικής λύσης. Και θα κινητοποιήσουμε την απαραίτητη οικονομική υποστήριξη για τη Συρία και τις γειτονικές χώρες που φιλοξενούν Σύρους πρόσφυγες", ανακοίνωσε. "Θα συνεχίσουμε να διεξάγουμε έναν ουσιαστικό διάλογο με την κοινωνία των πολιτών από τη Συρία και την περιοχή, διότι ο συριακός λαός θα πρέπει να αποφασίσει το μέλλον της Συρίας και θα τον υποστηρίξουμε", κατέληξε.