You are here

Ζητούν εφάπαξ χορηγία και για συνταξιούχους

30/06/2020 17:04

Επιστολή στον υπουργό οικονομικών Κωνσταντίνο Πετρίδη με την οποία ζητείται από την κυβέρνηση η συμπερίληψη των συνταξιούχων αυτοτελώς εργαζομένων που συνεχίζουν να συνεισφέρουν στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων και των συνταξιούχων ιδιοκτητών επιχειρήσεων, των οποίων οι επιχειρήσεις συνεχίζουν την δραστηριότητά τους, στο σχέδιο εφάπαξ κρατικής στήριξης αυτοτελώς εργαζομένων και επιχειρήσεων, απέστειλε σήμερα ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ Γιώργος Λουκαΐδης.

Το θέμα τέθηκε και ενώπιον του γενικού διευθυντή του υπουργείου οικονομικών Γιώργου Παντελή, κατά την χθεσινή συζήτηση του τρίτου συμπληρωματικού προϋπολογισμού που κατέθεσε η κυβέρνηση και ο οποίος θα τεθεί ενώπιον της ολομέλειας στη συνεδρίαση της ερχόμενης Παρασκευής,

Κατόπιν σχετικών παρατηρήσεων βουλευτών, ο πρόεδρος της επιτροπής Άγγελος Βότσης, ανέφερε αρχικά ότι θα σταλεί επιστολή εκ μέρους της επιτροπής με το αίτημα όπως επανεξεταστεί το θέμα των συνταξιούχων αυτοεργοδοτούμενων και ιδιοκτητών επιχειρήσεων καθώς δεν έχει ικανοποιήσει, αλλά και το θέμα άλλων μικρών επιχειρήσεων. Στη συνέχεια κάλεσε τον κ. Παντελή να μεταφέρει προφορικώς το αίτημα.

Με την επιστολή του η οποία κοινοποιήθηκε σήμερα,  ο κ. Λουκαΐδης καλεί τον υπουργό οικονομικών να ενημερώσει κατά πόσο η Κυβέρνηση προτίθεται να συμπεριλάβει στο κρατικό σχέδιο εφάπαξ κρατικής στήριξης επιχειρήσεων και αυτοτελώς εργαζομένων, τους συνταξιούχους αυτοτελώς εργαζόμενους που συνεχίζουν να συνεισφέρουν στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων και τους συνταξιούχους ιδιοκτήτες επιχειρήσεων.
 
Ο κ. Λουκαΐδης σημειώνει ότι οι δυο πιο πάνω κατηγορίες είχαν εξαιρεθεί από τα σχέδια επιδότησης μισθού αυτοτελώς εργαζομένων και εργαζομένων σε επιχειρήσεις που είχαν προχωρήσει σε μερική ή πλήρη αναστολή των εργασιών τους λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, με το δικαιολογητικό ότι είχαν εισοδήματα λόγω σύνταξης.
 
«Ως ΑΚΕΛ θεωρούμε ότι οι συνταξιούχοι αυτοτελώς εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι ιδιοκτήτες επιχειρήσεων, των οποίων οι επιχειρήσεις συνεχίζουν την δραστηριότητά τους και άρα έχουν τα ίδια λειτουργικά έξοδα με τις υπόλοιπες επιχειρήσεις, θα πρέπει να τύχουν της ίδιας αντιμετώπισης και να συμπεριληφθούν στα κρατικά σχέδια εφάπαξ στήριξης που έχει εξαγγείλει η Κυβέρνηση» αναφέρει ο κ. Λουκαΐδης.

Σημειώνει παράλληλα, ότι η δημοσιονομική επίπτωση δεν αναμένεται να είναι μεγάλη, λόγω του μικρού αριθμού των πιο πάνω επηρεαζομένων.

Μ.Χ.