You are here

Στην τελική ευθεία η υπηρεσία επιθεώρησης εργασίας

30/06/2020 19:08

Στην τελική ευθεία βρίσκεται το νομοσχέδιο για τη σύσταση της ενιαίας υπηρεσίας επιθεωρήσεων, το οποίο πηγαινοέρχεται στην ολομέλεια εδώ και τρία χρόνια.

Μετά από σειρά αναβολών στην ψήφισή του, το νομοσχέδιο επανέρχεται την Παρασκευή στην ολομέλεια, με ορισμένους βουλευτές να εκφράζουν την ελπίδα όπως αυτή τη φορά η ψήφιση του νομοσχεδίου ολοκληρωθεί απρόσκοπτα.

Η επιτροπή εργασίας ολοκλήρωσε σήμερα τη διαβούλευση επί των τροπολογιών των κομμάτων και κάποιων τροπολογιών του υπουργείου εργασίας, με το ΔΗΚΟ να αποσύρει επίμαχες τροπολογίες που μεταξύ άλλων, απάλειφαν πλήρως τη δυνατότητα των επιθεωρητών να εκδίδουν εξώδικα για παραβάσεις της εργατικής νομοθεσίας.

Αντίθετα, ΔΗΣΥ και Οικολόγοι συνεχίζουν να επιμένουν στις τροπολογίες τους και θα τις καταθέσουν ενώπιον της ολομέλειας. Με την τροπολογία του ΔΗΣΥ ορίζεται ως επικεφαλής της υπηρεσίας ο διευθυντής του τμήματος εργασιακών σχέσεων ενώ, με τροπολογία των Οικολόγων αυξάνονται οι ποινές στα επίπεδα που προέβλεπε το αρχικό νομοσχέδιο, πριν επέλθουν μειώσεις για χάριν συναίνεσης.

Ο πρόεδρός της επιτροπής εργασίας Ανδρέας Φακοντής ανέφερε σήμερα πως μετά από τρία σχεδόν χρόνια άρχισε να φαίνεται φως στην άκρη του τούνελ σε σχέση με το νομοσχέδιο για τη σύσταση ενιαίας υπηρεσίας επιθεωρήσεων.
  
«Αναμένουμε ότι η Ολομέλεια της Βουλής θα υπερψηφίσει αυτή την πολύ σημαντική νομοθεσία, η οποία στόχο έχει τη διαφύλαξη των εργασιακών δικαιωμάτων και την αντιμετώπιση του αθέμιτου ανταγωνισμού μεταξύ των επιχειρηματιών», είπε.
 
Σε κοινή ανακοίνωσή τους, οι βουλευτές του ΔΗΚΟ Μαρίνος Μουσιούττας, Άγγελος Βότσης και Γιώργος Προκοπίου, εξέφρασαν ικανοποίηση που η τελική κατάληξη του νομοσχεδίου βρίσκει σύμφωνους τους βουλευτές, «παρά τις έντονες διαβουλεύσεις και πιέσεις από ομάδες που εκπροσωπούν διαφορετικά συμφέροντα», όπως αναφέρουν.
 
Χαρακτηρίζουν σημαντικό το ότι μετά από πολύμηνες προσπάθειες, ήρθαν σε τελική συμφωνία όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς που είναι οι εργοδοτικές οργανώσεις και οι οργανώσεις εργαζομένων που επηρεάζονται από την επερχόμενη ψήφιση του.

Αναφέρουν πως το νομικό πλαίσιο όπως αναμένεται να ψηφιστεί, περιέχει σαφείς διατάξεις οι οποίες ρυθμίζουν εξώδικα πιθανές σοβαρές παραβάσεις από πλευράς των εργοδοτών και προνοεί την επιβολή διοικητικών προστίμων με βάση την κείμενη νομοθεσία, αποφεύγοντας πολυδαίδαλες ποινικές διαδικασίες που οδηγούν στις δικαστικές αίθουσες.
  
Οι τρεις βουλευτές, όπως και σε παλαιότερη ανακοίνωσή τους, ξεκαθαρίζουν ότι δεν συμφωνούν με τροπολογίες οι οποίες πιθανόν να κατατεθούν και να αλλάζουν την φιλοσοφία του νομοσχεδίου.

«Παρά τις έντονες αντιδράσεις αρχικά από συναδέλφους μας εντός και εκτός της κοινοβουλευτικής ομάδας του Δημοκρατικού Κόμματος, με πνεύμα γόνιμου διαλόγου και γνώμονα το συλλογικό συμφέρον των εργαζομένων, που αποτελούν βασικό πυλώνα στην παραγωγική οικονομία του τόπου, θα υπερψηφίσουμε το εν λόγω νομοσχέδιο», αναφέρεται.
 
Εκφράζεται παράλληλα η ελπίδα ότι αυτή τη φορά οι κοινοβουλευτικές διαδικασίες θα κυλήσουν ομαλά έτσι ώστε το υπό αναφορά νομοσχέδιο να οδηγηθεί στην ολομέλεια της Βουλής για τελική ψήφιση. «Ας ελπίσουμε ότι δεν θα υπάρξει αυτό το αόρατο χέρι που θα έχει την δυνατότητα είτε να αναστείλει το εν λόγω νομοθέτημα είτε να το ρίξει στις ελληνικές καλένδες όπως έγινε και στο παρελθόν», σημειώνεται.

Της Μαρίας Χαμπή