You are here

Τύπος: Δαπάνες λιτότητας για τα υπουργεία το 2021

01/07/2020 06:44

Τα κονδύλια των κοινωνικών υπουργείων που αναμένεται να είναι στάσιμα για τα επόμενα τρία χρόνια, το 10ο Nicosia Economic Congress το οποίο διεξήχθη χθες διαδικτυακά, καθώς και η εκδήλωση διαμαρτυρίας που διοργανώνουν την ερχόμενη Παρασκευή έξω από το υπουργείο εργασίας οι ξενοδοχοϋπάλληλοι, είναι τα θέματα που κυριαρχούν στα οικονομικά ένθετα των εφημερίδων.

Φιλελεύθερος

 «Δαπάνες λιτότητας για τα υπουργεία το 2021»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Φιλελεύθερου είναι τα κονδύλια των κοινωνικών υπουργείων που αναμένεται να είναι στάσιμα για τα επόμενα τρία χρόνια. Όπως αναφέρεται, για τα έτη 2021, 2022 και 2023 το μεγαλύτερο μέρος της προβλεπόμενης αύξησης δαπανών διοχετεύεται στο υπουργείο οικονομικών, ενδεχομένως για να καλύψει και μέρος του αυξημένου δανεισμού φέτος, ώστε το δημόσιο χρέος να επανέλθει σε φυσιολογικά επίπεδα. Σύμφωνα με στοιχεία του κρατικού προϋπολογισμού, οι δαπάνες του υπουργείου εργασίας προβλέπονται στα €990 εκ. το 2021 και στα €995 εκ. το 2022 και 2023. Το υφυπουργείο τουρισμού έχει μειωμένη οροφή δαπανών στα €47 εκ. το 2021 από €52,85 εκ. το 2020. Το υπουργείο οικονομικών παρουσιάζει μείωση στο budget του κατά €42 εκ. περίπου.

Αλλού ο Φιλελεύθερος γράφει ότι ανάσα ρευστότητας έχουν πάρει 49.043 δανειολήπτες οι οποίοι έχουν παγώσει τη δόση τους μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2020, με το συνολικό ποσό να φθάνει τα €11,44 δισ.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Κεντρική: Τρία σενάρια για την οικονομία
  • Ψηφίζεται επιτέλους η επιθεώρηση εργασίας
  • Κινδυνεύουν να χάσουν επιδόματα φοιτητές στην Ελλάδα
  • Ταξιδεύοντας Ελλάδα

Πολίτης

 «Τρίπτυχο για την επόμενη μέρα»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Πολίτη είναι το 10ο Nicosia Economic Congress το οποίο φέτος διεξήχθη διαδικτυακά. Ο υπουργός οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης και ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Κωνσταντίνος Ηροδότου εξέπεμψαν ένα συγκρατημένο αισιόδοξο σενάριο για την πορεία ανάκαμψης της κυπριακής οικονομίας, το οποίο στηρίζεται στη μέχρι σήμερα θετική διαχείριση της πανδημίας και στα μηνύματα που έρχονται από την πραγματική οικονομία. Ο κ. Πετρίδης περιγράφοντας πως βλέπει τη στρατηγική της επόμενης μέρας, έδωσε σήμα επιστροφής στη δημοσιονομική πολιτική που ακολουθείτο πριν το ξέσπασμα της πανδημίας και επανεκκίνηση της μεταρρυθμιστικής προσπάθειας.

Αλλού ο Πολίτης γράφει ότι από σήμερα τερματίζεται η αναστολή στην αύξηση των εισφορών για σκοπούς ΓεΣΥ και μειώνεται ο ΦΠΑ σε εστίαση και ξενοδοχεία.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Κρατικές επενδύσεις 5 δισ. λιρών – New Deal από Τζόνσον
  • Βαθύς αποπληθωρισμός -2,5% τον Ιούνιο
  • Η πανδημία εκτίναξε το έλλειμμα στα €528,8 εκ.
  • Σφήνα από ΔΝΤ στην ΕΕ

Χαραυγή

 «Μισοί στην πείνα και άλλοι μισοί στην ανέχεια»

Πρωτοσέλιδο και κύριο θέμα της «Οικονομίας» της Χαραυγής είναι η εκδήλωση διαμαρτυρίας που διοργανώνουν την ερχόμενη Παρασκευή έξω από το υπουργείο εργασίας οι ξενοδοχοϋπάλληλοι. Σύμφωνα με την εφημερίδα, η απόφαση για πραγματοποίηση της εκδήλωσης αποτελεί κλιμάκωση της αντίδρασης των εργαζομένων για το γεγονός ότι χιλιάδες εποχικοί υπάλληλοι σε ξενοδοχεία και κέντρα αναψυχής καταδικάστηκαν να ζουν με επιδόματα πείνας ύψους €360 το μήνα, επειδή οι εργοδότες τους παραβίασαν τη συμφωνία για την προσωρινή αναστολή των εργασιών τους το χειμώνα και δεν κατέβαλλαν το 2,8% του μισθού των εργαζομένων.

Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι συρρίκνωση της οικονομίας κατά 7,3% αλλά και αύξηση της ανεργίας κατά 8,2% προβλέπει το βασικό σενάριο το οποίο ετοίμασε η Κεντρική Τράπεζα.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Έλλειμμα €529 εκ. το πρώτο πεντάμηνο
  • Έκοψαν αυτοεργοδοτούμενους συνταξιούχους από εφάπαξ χορηγία

Αλήθεια

 «Μηνύματα αισιοδοξίας»

Κύριο θέμα της «Οικονομίας» της Αλήθειας είναι τα μηνύματα αισιοδοξίας για έξοδο από την κρίση που προκάλεσε η πανδημία έστειλαν από το βήμα του 10ου Nicosia Economic Congress ο υπουργός οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης και ο έλληνας ομόλογος του Χρήστος Σταϊκούρας. Οι δύο υπουργοί περιέγραψαν ένα παράλληλο μονοπάτι για τις δύο οικονομίες, που εμπεριέχει τη μείωση των ευπαθειών του παρελθόντος, τη συνετή δημοσιονομική οικονομική πολιτική και την προώθηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που θα ενισχύσουν την αναπτυξιακή τους προοπτική στην μετά του κορωνοϊού εποχή.

Αλλού η Αλήθεια γράφει ότι στην ολομέλεια της ερχόμενης Παρασκευής για ψήφιση οδηγείται το νομοσχέδιο για τη σύσταση ενιαίας υπηρεσίας επιθεωρήσεων.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Δώστε χρήματα στο υπουργείο ενέργειας - Λακκοτρύπης
  • Διαμαρτυρία ξενοδοχοϋπαλλήλων
  • Τα ειδικά σχέδια αναστολής εργασιών
  • Παράταση για τη μαρίνα στα Πότιμα

ΑΛΗΘΕΙΑ

ΚΑΡΦΩΝΕΙ ΓΕΡΜΑΝΙΑ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ – Για τη στάση της έναντι της Τουρκίας

 

ΠΟΛΙΤΗΣ

ΖΗΤΕΙΤΑΙ ΚΑΘΟΔΗΓΗΣΗ ΑΠΟ ΝΕΟ ΓΕΝ. ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ – Έντονη ανησυχία Αμμοχωστιανών με φόντο το άνοιγμα της περίκλειστης πόλης

 

ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

ΤΡΕΧΕΙ ΝΑ ΠΡΟΛΑΒΕΙ ΑΓΚΑΘΙΑ – Κινήσεις Λευκωσίας ενόψει της έκθεσης για ΟΥΝΦΙΚΥΠ – Σπεχάρ και βρετανοί στο παρασκήνιο

 

ΧΑΡΑΥΓΗ

ΜΙΣΟΙ ΣΤΗΝ ΠΕΙΝΑ ΚΑΙ ΑΛΛΟΙ ΜΙΣΟΙ ΣΤΗΝ ΑΝΕΧΕΙΑ