You are here

Δείκτης Ελληνικής: Ανάκαμψη οικονομίας το τρίτο τρίμηνο

01/07/2020 14:14

Η επανεκκίνηση της οικονομικής δραστηριότητας προϊδεάζει την ανάκαμψη της κυπριακής οικονομίας, σύμφωνα με τον Σύνθετο Προπορευόμενο Οικονομικό Δείκτη (ΣΠΟΔ) της Κύπρου που καταρτίζεται από την Ελληνική Τράπεζα και το Κέντρο Οικονομιών Ερευνών του Πανεπιστημίου Κύπρου.

Ο δείκτης κατέγραψε τη σημαντικότερη ετήσια μείωση του τον Μάιο του 2020 (11.8%) φτάνοντας σε επίπεδο 95.5 (με βάση τα πιο πρόσφατα και αναθεωρημένα δεδομένα).

Ο αρνητικός ετήσιος ρυθμός μεγέθυνσης του δείκτη τον Μάιο 2020 επιβεβαιώνει το γεγονός ότι η εγχώρια οικονομία βρέθηκε αντιμέτωπη με μια άνευ προηγουμένου συρρίκνωση, γεγονός το οποίο αποδίδεται στο προσωρινό κλείσιμο της οικονομίας.

Συγκεκριμένα, μεταξύ των μέτρων που ελήφθησαν, η απαγόρευση εισόδου στην Κυπριακή Δημοκρατία είχε ως αποτέλεσμα μηδενικές αφίξεις τουριστών το Μάιο του 2020, ενώ ο αριθμός τουριστών τον Ιούνιο του 2020 είναι κατά πολύ μικρότερος σε σύγκριση με τον Ιούνιο του περασμένου χρόνου.

Επιπρόσθετα, προκαταρκτικά στοιχεία υποδεικνύουν τη καταγραφή αρνητικών ετήσιων ρυθμών μεγέθυνσης για τον όγκο λιανικών πωλήσεων και παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας το Μάιο και Ιούνιο του 2020.

«Παρά ταύτα, η σταδιακή επανεκκίνηση της οικονομικής δραστηριότητας προϊδεάζει την ανάκαμψη της κυπριακής οικονομίας, η οποία αναμένεται να είναι ιδιαίτερα αισθητή το δεύτερο εξάμηνο του 2020. Ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος (ΔΟΚ) στη ζώνη του ευρώ, περιλαμβανομένης και της Κύπρου, παρουσίασε ήδη σημάδια βελτίωσης το Μάιο και Ιούνιο του 2020. Επιπλέον, οι τιμές του πετρελαίου Brent ανέκαμψαν πρόσφατα, καθώς τα περιοριστικά μέτρα στις πλείστες χώρες έχουν εξαλειφθεί. Σημειώνεται επίσης ότι, η αξία συναλλαγών με πιστωτικές κάρτες έχει αυξηθεί, γεγονός το οποίο αντικατοπτρίζει τόσο την επανεκκίνηση της οικονομίας, αλλά και την προτίμηση για ηλεκτρονικές πληρωμές ως ένα μέτρο προφύλαξης κατά της πανδημίας του κορωνοϊού», τονίζεται.