You are here

Πιέζουν προς έκδοση διατάγματος για χρεώσεις τραπεζών

02/07/2020 07:15

Πιέσεις προς έκδοση διατάγματος εκ μέρους του υπουργού οικονομικών σχετικά με τις χρεώσεις που επιβάλλουν οι τράπεζες, ασκεί η επιτροπή θεσμών.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της επιτροπής Ζαχαρία Ζαχαρίου, εκ μέρους της επιτροπής θα σταλεί αύριο επιστολή στον υπουργό οικονομικών Κωνσταντίνο Πετρίδη, με την οποία θα ζητείται ενημέρωση για το θέμα της έκδοσης διατάγματος αναφορικά με τις χρεώσεις των πιστωτικών ιδρυμάτων.

Ο κ. Ζαχαρίου υπενθύμισε σχετική δέσμευση του υπουργού οικονομικών που έγινε στο πλαίσιο συζήτησης του θέματος στην επιτροπή θεσμών πριν από το ξέσπασμα της πανδημίας του κορωνοϊού, στην οποία συμμετείχαν ο υπουργός οικονομικών και ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Κωνσταντίνος Ηροδότου.

Σημείωσε ότι η νομοθεσία επιτρέπει την έκδοση διαταγμάτων σε συνεργασία του υπουργού οικονομικών και του διοικητή της ΚΤ και πρόσθεσε πως η ανακοίνωση της έκδοσης ενός τέτοιου διατάγματος αναμενόταν να γίνει στις 11 Μαρτίου, ημερομηνία κατά την οποία είχε οριστεί συνεδρία της επιτροπής.

«Κατανοούμε ότι η πανδημία έχει καθυστερήσει όλο αυτό το θέμα και επανερχόμαστε σήμερα με επιστολή μας προς τον Υπουργό Οικονομικών, υπενθυμίζοντας για την υπόσχεση και δέσμευση για την έκδοση των συγκεκριμένων διαταγμάτων και ζητούμε ενημέρωση επί τούτου», είπε.

Ο κ. Ζαχαρίου αναφέρθηκε σε παράπονα από πολίτες, κάνοντας παράλληλα λόγο για «εξωφρενικές χρεώσεις εκ μέρους των τραπεζών» και για απουσία της κοινωνικής διάστασης στο τραπεζικό σύστημα.

«Κάθε κεφαλή, κάθε συνταξιούχος, κάθε άνθρωπος είναι λεφτά. Για μας δεν είναι έτσι τα πράγματα και αναμένουμε τις κινήσεις από το υπουργείο οικονομικών», είπε ο κ. Ζαχαρίου.  

Στην επιστολή την οποία ο κ. Ζαχαρίου έδωσε στη δημοσιότητα, σημειώνεται ότι στο πλαίσιο της συνεδρίας της επιτροπής ημερομηνίας 4 Μαρτίου, «είχατε δηλώσει ενώπιον της επιτροπής ότι κατόπιν σχετικής διαβούλευσης με τον διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, αποφασίσατε να προχωρήσετε σε έκδοση διατάγματος δυνάμει του περί της Συγκρισιμότητας των Τελών, της Αλλαγής Λογαριασμού Πληρωμών και της Πρόσβασης σε Λογαριασμούς Πληρωμών Νόμου αναφορικά με τις χρεώσεις των πιστωτικών ιδρυμάτων».

Συναφώς, αναφέρεται, «όπως είχατε επίσης δηλώσει, στόχος σας ήταν το εν λόγω διάταγμα να εκδοθεί εντός μιας βδομάδας ώστε να ξεπεραστούν ορισμένα πρακτικά προβλήματα και να προχωρήσετε σε σχετική διαβούλευση και με τα πιστωτικά ιδρύματα».

Υπενθυμίζεται σχετικά ότι η επιτροπή, «λαμβάνοντας υπόψη τα πιο πάνω, αποφάσισε να επανεξετάσει το εν λόγω θέμα ώστε να ενημερωθεί λεπτομερώς για τις πρόνοιες του υπό αναφορά διατάγματος σε συνεδρία της ημερομηνίας 11 Μαρτίου 2020, η οποία όμως αναβλήθηκε λόγω της έξαρσης της πανδημίας του ιού COVID-19».

Η επιτροπή, σημειώνεται, «εκφράζει την κατανόηση της ότι η έξαρση της πανδημίας έχει προκαλέσει δικαιολογημένα καθυστέρηση στην λήψη ενεργειών αναφορικά με το υπό συζήτηση θέμα, ωστόσο λαμβάνοντας υπόψη ότι υποβάλλονται ενώπιον της σχετικές καταγγελίες από επηρεαζόμενους πολίτες, η ίδια κρίνει ότι είναι αναγκαίο να επανέλθει σε σχέση με το πιο πάνω ζήτημα και σας διαβιβάζει αίτημα της όπως την ενημερώσετε αναφορικά με οποιεσδήποτε εξελίξεις και για τις σχετικές ενέργειες τις οποίες προτίθεστε να αναλάβετε, στη βάση και των νέων δεδομένων στην οικονομία που προέκυψαν λόγω της πανδημίας».

M.X.