You are here

Η Κομισιόν ενέκρινε κατευθυντήριες γραμμές για την την εφαρμογή της οδηγίας περί οπτικοακουστικών μέσων

02/07/2020 17:58

Η Κομισιόν ενέκρινε σήμερα κατευθυντήριες γραμμές για να βοηθήσει τα κράτη μέλη στην εφαρμογή της αναθεωρημένης οδηγίας για τις υπηρεσίες οπτικοακουστικών μέσων, για την προώθηση ευρωπαϊκών έργων στο περιεχόμενο τους. Θα προστατεύσουν επίσης καλύτερα τους χρήστες πλατφορμών βίντεο κατ `απαίτηση και κοινής χρήσης βίντεο, ιδίως ανηλίκων, από ρητορική μίσους και επιβλαβές περιεχόμενο.

Τα κράτη μέλη της ΕΕ έχουν έως τις 19 Σεπτεμβρίου 2020 για να μεταφέρουν την αναθεωρημένη έκδοση της οδηγίας για τις υπηρεσίες οπτικοακουστικών μέσων στο εθνικό δίκαιο. Αν και δεν είναι δεσμευτικές, οι οδηγίες θα συμβάλλουν στην εναρμόνιση της εφαρμογής της και της παρακολούθησης της εφαρμογής της. Καθορίζουν την άποψη της Κομισιόν σχετικά με τον τρόπο εφαρμογής συγκεκριμένων εννοιών προκειμένου να διασφαλιστεί η συνεπής εφαρμογή των κανόνων για τα μέσα ενημέρωσης σε όλα τα κράτη μέλη. Οι κατευθυντήριες γραμμές αποτελούν μέρος του ευρύτερου έργου για τον καθορισμό σαφέστερων ευθυνών για τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τις διαδικτυακές πλατφόρμες και συμπληρώνουν επίσης το μελλοντικό πακέτο ψηφιακών υπηρεσιών, το οποίο αναπτύσσεται επί του παρόντος και υπόκειται σε δημόσια διαβούλευση.

Επιπλέον, η Κομισιόν δημοσίευσε σήμερα έκθεση αξιολόγησης της μεταφοράς του εντάλματος σύλληψης σε 27 κράτη μέλη και στο Ηνωμένο Βασίλειο από το 2004. Η γενική εκτίμηση δείχνει ότι το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης παραμένει ουσιαστικό εργαλείο στον τομέα της δικαστική συνεργασία σε ποινικές υποθέσεις. Έχει διώξει επιτυχώς άτομα που είναι ύποπτα για εγκλήματα στην ΕΕ. Η έκθεση τονίζει επίσης ότι το επίπεδο εφαρμογής της απόφασης-πλαισίου για το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης είναι μάλλον ικανοποιητικό. Σύμφωνα με τις τελευταίες στατιστικές, σχεδόν 7.000 άτομα υπέστησαν διασυνοριακή παράδοση το 2018. Ωστόσο, η αξιολόγηση των εθνικών μέτρων μεταφοράς αποκάλυψε επίσης ορισμένα προβλήματα συμμόρφωσης, ιδίως σχετικά με πρόσθετους λόγους άρνησης και μη τήρησης προθεσμιών. Εάν δεν αντιμετωπιστούν αυτές οι παρατυπίες, η αποτελεσματικότητα του ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης θα μπορούσε να περιοριστεί.