You are here

Ανοίγουν περισσότερα ξενοδοχεία για λιγοστούς τουρίστες

03/07/2020 06:35

Ολοένα και μεγαλύτερος αριθμός ξενοδοχείων ανοίγουν τις επόμενες μέρες στην Κύπρο εν αναμονή εγχώριων και ξένων θαμώνων, που όπως φαίνεται από τα μέχρι τώρα δεδομένα θα είναι λιγοστοί και τον Ιούλιο.

Την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση άρχισε να αναγνωρίζει και επίσημα, πλέον, ότι και ο φετινός Ιούλιος είναι χαμένος στον τουρισμό, αρκετοί ξενοδόχοι αποφάσισαν να επαναλειτουργήσουν τις μονάδες τους, διεκδικώντας μερίδιο από τις λιγοστές εγχώριες και εξωτερικές κρατήσεις.

Οι ξενοδόχοι ευελπιστούν ότι το περιβάλλον θα αρχίσει να ξεκαθαρίζει από σήμερα, μετά τη νέα σύσκεψη της επιδημιολογικής ομάδας στο προεδρικό, και αναμένουν ότι θα δοθούν επαρκείς πληροφορίες για το άνοιγμα της βρετανικής αγοράς, που είναι μακράν η μεγαλύτερη σε ετήσιες αφίξεις.  Χθες προέκυψαν 600 κρούσματα στη Βρετανία και γύρω στα 7 χιλ. στη Ρωσία – τη δεύτερη μεγαλύτερη αγορά της Κύπρου.

Προς το παρόν η αβεβαιότητα για τα ξενοδοχεία που ανοίγουν είναι μεγάλη καθώς ο αριθμός των κρατήσεων από κύπριους είναι σχετικά μικρός, παρά το ότι πλησιάζει η αιχμή της περιόδου των διακοπών τους.

Μετρούνται στα δάκτυλα οι τουρίστες στα ξενοδοχεία μας

Στην Πάφο από την 1η Ιουλίου επαναλειτούργησαν συνολικά 41 ξενοδοχειακές μονάδες, μεταξύ αυτών το Louis Phaethon, το Louis Imperial, το Almyra, το Anassa, το Capital Coast και το Amphora Resort, όπως δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΥΞΕ Πάφου Θάνος Μιχαηλίδης.

Σχολιάζοντας το πρώτο κύμα τουριστών που κατέλυσε στα ξενοδοχεία της πόλης είπε χαρακτηριστικά ότι «μετριούνται στα δάκτυλα οι πρώτοι ξένοι τουρίστες που μας επισκέφθηκαν. Πρόκειται κυρίως για νεαρά ζευγάρια και λιγότερο οικογένειες από Αυστρία και Ελβετία για την ώρα». 

Πρόσθεσε ότι μέσα από την αβέβαιη κατάσταση που επικρατεί αναδείχθηκε και κάτι θετικό. Η εφαρμογή του πρωτοκόλλου χωρίς κανένα πρόβλημα.

Όσον αφορά τις κρατήσεις για το Σαββατοκύριακο από την εγχώρια αγορά είπε ότι φαίνεται να κινούνται στα επίπεδα της περασμένης εβδομάδας αν και οι κύπριοι τείνουν να κλείνουν την τελευταία στιγμή. Επανέλαβε πως οι ξενοδόχοι της Πάφου έχουν ειδικές τιμές για τους κύπριους, και σαφώς πιο χαμηλές σε σχέση με πέρσι και κάλεσε τους κυπρίους να απευθύνονται στα ίδια τα ξενοδοχεία για τις κρατήσεις τους.

Απογοητευτικός είναι για την ώρα και ο απολογισμός των κρατήσεων από τους κυπρίους για τις καλοκαιρινές διακοπές τους, από τις 15 Ιουλίου μέχρι και τις 30 Αυγούστου, ανέφερε.

«Δεν έχουμε δει σοβαρά νούμερα ακόμη και θα ήταν καλύτερα και για τους ίδιους να κλείσουν νωρίς για να διασφαλίσουν και καλύτερες ημέρες και περισσότερες επιλογές διότι όσον προχωρούμε προς τον Ιούλιο πιθανώς να περιορίζονται οι επιλογές, επειδή είναι συγκεκριμένες οι ημερομηνίες που οι κύπριοι κάνουν διακοπές».

Η πίτα μοιράζεται σε περισσότερα κομμάτια

Απογοητευτικά τα δεδομένα και για την επαρχία Αμμοχώστου όπως δήλωσε ο πρόεδρος του τοπικού συνδέσμου Δώρος Τάκκας, αν και υπέδειξε με βεβαιότητα ότι «όλοι οι τουρίστες που έρχονται στο αεροδρόμιο Λάρνακας καταλήγουν στα ξενοδοχεία είτε της Αγίας Νάπας είτε του Πρωταρά.  «Δυστυχώς τα νούμερα είναι πάρα πολύ χαμηλά. Πρόκειται για λιγοστούς Ελβετούς, Γερμανούς και ακόμη πιο λίγους Αυστριακούς».

Περιορισμένες είναι οι προσδοκίες και από την εγχώρια αγορά διότι όπως επεσήμανε «οι κρατήσεις των κυπρίων από αυτό το Σαββατοκύριακο άρχισαν να υποχωρούν επειδή πλησιάζουν οι καλοκαιρινές διακοπές τους».

Παρά ταύτα, είπε, οι ξενοδόχοι ανταποκρινόμενοι στο αίτημα των συνεργατών τους από το εξωτερικό και ευελπιστώντας ότι θα ανοίξουν και οι κύριες αγορές της Κύπρου, η Βρετανία και οι Σκανδιναβικές χώρες σε πρώτο στάδιο και αργότερα και η Ρωσία, άρχισαν σταδιακά να επαναλειτουργούν όλο και περισσότερες μονάδες.

«Εντός του Ιουλίου θα επαναλειτουργήσουν 30 ξενοδοχεία. Άρα η πίτα θα μοιράζεται σε περισσότερα κομμάτια και εάν δεν ανοίξουν οι κύριες αγορές μας τα περισσότερα από αυτά θα κλείσουν με ανυπολόγιστες ζημιές και για τους ξενοδόχους και για την οικονομία».

Από αύριο στην Αγία Νάπα συνολικά επαναλειτουργούν τα Tasia Maris, So White,  Nissi Beach, Alion, Napa Mermaid, Kaos, Nelia Gardens, Amethyst, Melpo Antia, Nissi Blu, Asterias, Adams, Sun Prime, Nelia, Pavlo Napa, Limanaki, Ann Maria, Loutsiano και το Blue Harbour.

Στον Πρωταρά λειτουργούν το Constantinos Τhe Great, το Cavo Maris, το Vryssaki, το Capo Bay, το Vrissiana και το Golden Coast.

Προσπαθούμε να περιορίσουμε τη ζημιά

Αυξημένος είναι και ο αριθμόν των μονάδων που θα ανοίξει εντός του Ιουλίου σε διάφορες ημερομηνίες και στη Λεμεσό, όπως δήλωσε ο πρόεδρος του τοπικού συνδέσμου Χάρης Θεοχάρους.  Ήδη είπε, επαναλειτούργησαν τα ξενοδοχεία Grand Resort, Royal Apollonia, Alasia Boutique, Pefkos, Navaria και Kapetanios Odyssia. Αναμένεται να λειτουργήσει και το Parklane στις 10 Ιουλίου, το Amathus στις 13 Ιουλίου και το St. Raphael, Mediterranean και Amara στις 17 Ιουλίου.

Σχολιάζοντας την εγχώρια αγορά είπε ότι «δυστυχώς είναι περιορισμένη διότι εάν ένα ξενοδοχείο διαθέτει για παράδειγμα 200 δωμάτια, εάν έχει ενοικιάσει τα 10-20 δωμάτια τις καθημερινές και το Σαββατοκύριακο διπλασιάσει τα δωμάτια και μάλιστα μονοήμερα, δηλαδή μόνο Σάββατο αφού την Κυριακή φεύγουν, μιλούμε για μηδαμινούς αριθμούς».

Ο κ. Θεοχάρους, συμφωνώντας με τους συναδέλφους του είπε ότι «όσο αυξάνεται ο αριθμός των ξενοδοχείων που ανοίγουν τόσο μικραίνει η πίτα».

Όσον αφορά τη ροή τουριστών στα ξενοδοχεία της Λεμεσού είπε ότι «ακόμη δεν έχουμε δει κάτι χειροπιαστό από τους τουρίστες, πρόκειται για μεμονωμένες καταστάσεις με πολύ μικρούς αριθμούς».

Πάντως ο κ. Θεοχάρους εξέφρασε για άλλη μια φορά την άποψη ότι η φετινή σεζόν θα είναι ζημιογόνα για τους ξενοδόχους και ότι η προσπάθεια επικεντρώνεται στον περιορισμό όσον το δυνατόν αυτής της ζημιάς.

Στη Λάρνακα επαναλειτούργησε τα ξενοδοχεία Radissons Blu, Mikes Kanarium και Indigo της εταιρείας Sunnyseeker. Επίσης τα δύο ξενοδοχεία της εταιρείας Lordos Hotels Holdings, το Golden Bay και το Lordos Beach και τα δύο στα παράλια της Ορόκλινης.

Πτήσεις προς και από αεροδρόμιο Λάρνακας και Πάφου

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της Hermes Airport, ο Ιούνιος έκλεισε με 40 χιλιάδες επιβάτες από και προς τα αεροδρόμια της Κύπρου ενώ στο αεροδρόμιο Πάφου από την 1η Ιουλίου πραγματοποιήθηκαν 16 πτήσεις, από και προς Βερολίνο, Άμστερνταμ, Κάουνας, Μπέργκαμο, Τελ Αβίβ, Μύκονο, Βαρσοβία και Θεσσαλονίκη. Οι πτήσεις πραγματοποιούνται από την Ryanair και την Tui Fly Nederlands.

Επίσης η αεροπορική εταιρεία Wizz Air, η οποία θα σταθμεύει δύο αεροσκάφη στο αεροδρόμιο Λάρνακας πραγματοποίησε την 1η Ιουλίου 20 πτήσεις, δέκα αφίξεις και δέκα αναχωρήσεις από και προς Κρακοβία, Βουδαπέστη, Βιέννη, Σόφια, Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Κοπεγχάγη και Κατοβίτσε (Πολωνία).

Της Ηρώς Ευθυμίου