You are here

Μικρή μείωση στους ανέργους τον Ιούνιο

03/07/2020 12:57

Μικρή μείωση παρουσίασε τον Ιούνιο του 2020 ο αριθμός των εγγεγραμμένων ανέργων, σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε η Στατιστική Υπηρεσία.

Με βάση τα στοιχεία που τηρούνται στα Επαρχιακά Γραφεία Εργασίας, ο αριθμός των εγγεγραμμένων ανέργων στο τέλος Ιουνίου 2020, έφτασε τα 31.158 πρόσωπα. Με βάση τα στοιχεία διορθωμένα για εποχικές διακυμάνσεις, τα οποία δείχνουν την τάση της ανεργίας, ο αριθμός των εγγεγραμμένων ανέργων τον Ιούνιο 2020 μειώθηκε στα 33.538 πρόσωπα σε σύγκριση με 33.797 τον προηγούμενο μήνα.  

Τον Μάιο ο αριθμός των ανέργων ανήλθε στο ψηλότερο επίπεδο από τον Μάιο του 2017.

Σε σύγκριση με τον Ιούνιο 2019 σημειώθηκε αύξηση 12.198 προσώπων ή 64,3% που αποδίδεται κυρίως στους τομείς των δραστηριοτήτων υπηρεσιών παροχής καταλύματος και εστίασης (αύξηση 6.880), του εμπορίου (αύξηση 1.757), των μεταφορών και αποθήκευσης (αύξηση 820), των διοικητικών και υποστηρικτικών δραστηριοτήτων (αύξηση 635), των επαγγελματικών, επιστημονικών και τεχνικών δραστηριοτήτων (αύξηση 456) και των τεχνών, διασκέδασης και ψυχαγωγίας (αύξηση 355).

Επισημαίνεται ότι, σύμφωνα με ενημέρωση του Τμήματος Εργασίας η σύγκριση των στοιχείων από το μήνα Μάρτιο του 2020 και μετά, με τα στοιχεία προηγούμενων μηνών δεν θεωρείται αντικειμενική. Αυτό οφείλεται στην εφαρμογή από τη Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης των έκτακτων μέτρων που ανακοινώθηκαν από το Υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων για διενέργεια αυτόματων ανανεώσεων των εγγεγραμμένων ανέργων και νέων εγγραφών ανέργων χωρίς φυσική παρουσία με στόχο την αποφυγή της εξάπλωσης του κορωνοϊού.

Κατά οικονομική δραστηριότητα, οι περισσότεροι άνεργοι είναι στον τομέα τω ξενοδοχείων και εστιατορίων καθώς και στο χονδρικό και λιανικό εμπόριο.

Κατά επαγγελματική κατηγορία, οι περισσότεροι άνεργοι είναι υπάλληλοι υπηρεσιών, πωλητές καθαριστές, κλητήρες και ανειδίκευτοι εργάτες.

Όσον αφορά το μορφωτικό επίπεδο, οι περισσότεροι άνεργοι έχουν μέση γενική εκπαίδευση ενώ ακολουθούν οι άνεργοι με ανώτερη εκπαίδευση.

Της Γεωργίας Χαννή