You are here

Καταγγέλλουν τράπεζες για κατάχρηση επιδότησης επιτοκίου

06/07/2020 15:10

Εκμετάλλευση του σχεδίου επιδότησης επιτοκίου για ιδιοκατοίκηση και επιχειρήσεις καταγγέλλει το ΑΚΕΛ εγγράφοντας το θέμα στην επιτροπή οικονομικών προς συζήτηση.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου, δήλωσε σήμερα ότι το κόμμα δέχεται καταγγελίες από υποψήφιους δανειολήπτες, σύμφωνα με τις οποίες μετά την εξαγγελία του σχεδίου επιδότησης επιτοκίου εκ μέρους της κυβέρνησης, οι τράπεζες αλλοιώνουν τις προτάσεις τους αναφορικά με την παραχώρηση δανεισμού, αυξάνοντας τα προσφερόμενα επιτόκια.

«Ως κόμμα είχαμε προειδοποιήσει ότι το κυβερνητικό σχέδιο για επιδότηση επιτοκίου για ιδιοκατοίκηση και επιχειρήσεις, θα τύχει κατάχρησης από τις τράπεζες για να εκμεταλλευτούν δημόσιο χρήμα», είπε ο κ. Στεφάνου, σημειώνοντας ότι όταν ηγέρθη το θέμα, ο υπουργός οικονομικών διαβεβαίωνε πως υπάρχουν ασφαλιστικές δικλείδες και πως δεν θα προκύψει πρόβλημα.

Παρουσιάζοντας συγκεκριμένη καταγγελία, ο κ. Στεφάνου αναφέρθηκε σε πρόσωπο στο οποίο η τράπεζα έδωσε δύο διαφορετικές προτάσεις σχετικά με τους όρους δανείου, με βάση τις οποίες, η πρόταση που δόθηκε μετά την εξαγγελία του σχεδίου έχει αυξημένο ποσοστό επιτοκίου και άλλες χρεώσεις, σε σχέση με την πρόταση που έγινε πριν την εξαγγελία του σχεδίου επιδότησης επιτοκίου.

Η αύξηση που παρατηρείται, είπε, αντιστοιχεί γύρω στις €8 χιλ., ποσό που όπως ανέφερε, «θα πάει στις τσέπες των τραπεζιτών».

Αυτό, σύμφωνα με τον κ. Στεφάνου, «σημαίνει ότι το κράτος με λεφτά από τις τσέπες των φορολογούμενων πολιτών, θα αυξήσει την επιδότηση και η αύξηση θα πάει στις τσέπες των τραπεζιτών».

Πρόσθεσε ότι το ΑΚΕΛ έχει εγγράψει το θέμα προς συζήτηση στην επιτροπή οικονομικών.

«Δεν μπορεί» είπε, «σε μια περίοδο που η κυβέρνηση συνεχώς επαναλαμβάνει ότι οι οικονομικές δυνατότητες του κράτους είναι περιορισμένες, να διοχετεύεται δημόσιο χρήμα με διάφορους τρόπους στις τράπεζες αντί στα νοικοκυριά, τους εργαζόμενους και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις».

M.X.