You are here

Υπ. Υγείας: Υπό την αίρεση των δεδομένων πανδημίας το άνοιγμα Βρετανίας

07/07/2020 14:22

Υπό την αίρεση των επιδημιολογικών εξελίξεων είναι το άνοιγμα της βρετανικής αγοράς από την 1η Αυγούστου, δήλωσε ο υπουργός υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου, σημειώνοντας ότι εάν υπάρξει επιδείνωση των δεδομένων θα μετακινηθεί η ημερομηνία.

Ειδικότερα, μιλώντας στη μεσημβρινή ζώνη του ΑΝΤ1, ο κ. Ιωάννου, διευκρίνισε ότι «το άνοιγμα της βρετανικής αγοράς καθορίστηκε από την καλή επιδημιολογική εικόνα της Βρετανίας η οποία θα παρακολουθείται και εάν υπάρξει επιδείνωση θα μετακινηθεί η ημερομηνία».

Το δεύτερο τρίμηνο 2021 το εμβόλιο

Όσον αφορά την εξασφάλιση εμβολίου από την κυπριακή Δημοκρατία, εάν και εφόσον εξευρεθεί, εξήγησε ότι «υπήρχε και εκ μέρους μας ανησυχία με την παραγωγή του εμβολίου διότι όλες οι χώρες θα ζητούν να το προμηθευτούν και επειδή η Κύπρος ανέκαθεν αντιμετώπιζε πρόβλημα στην πρόσβαση ειδικά καινοτόμων φαρμάκων λόγω του μεγέθους της με καθυστερήσεις που έφθαναν μέχρι και τρία χρόνια. Τώρα με ενέργειες που έχουν γίνει από την ΕΕ και την επίτροπο Υγείας Στέλλα Κυριακίδου, έχει εξασφαλιστεί ότι οι εταιρείες που θα τύχουν επιχορήγησης είναι αρκετές και διασφαλίστηκε ότι περίπου 300 εκατομμύρια εμβόλια θα διατεθούν για τον πληθυσμό της ΕΕ, αναλογικά με τον πληθυσμό του κάθε κράτους μέλους».

Σημείωσε ότι «κατά αναλογία θα καλυφθεί ολόκληρος ο πληθυσμός της Κύπρου. Οι επιδημιολόγοι υποστηρίζουν ότι εάν εμβολιασθεί το 60% του πληθυσμού τότε είναι σαν να εμβολιάζεται όλος ο πληθυσμός», επεσήμανε και πρόσθεσε ότι η εκτίμηση των επιδημιολόγων είναι ότι το εμβόλιο θα είναι έτοιμο να διατεθεί στην αγορά το δεύτερο τρίμηνο του 2021.

Ο κ. Ιωάννου ανάφερε επίσης ότι εντός των ημερών θα ανακοινωθούν οι αποφάσεις και για τους κλάδους που παραμένουν ακόμη κλειστοί.

Σε περίπτωση νέου κύματος της πανδημίας είπε ότι «είμαστε πανέτοιμοι με 120 εντατικές μονάδες, αν και ουδέποτε χρειάστηκαν πάνω από 16 μονάδες κατά την έξαρση της πανδημίας. Υπάρχει επίσης επάρκεια φαρμάκων», επεσήμανε.

Ερωτηθείς για τις εκτιμήσεις των επιδημιολόγων για το Φθινόπωρο είπε ότι «κανένας δεν μπορεί να εκτιμήσει με ακρίβεια το πως θα εξελιχθεί η κατάσταση. Κάποιοι ισχυρίζονται ότι θα υπάρξει δεύτερο κύμα, κάποιοι όχι».

Της Ηρώς Ευθυμίου