You are here

Θα εξεταστεί αίτημα Κύπρου για κέντρα υποδοχής ασύλου

07/07/2020 14:51

Θα εξεταστεί ενδεχόμενο αίτημα της Κύπρου για παροχή υλικοτεχνικού εξοπλισμού στα κέντρα υποδοχής αιτητών ασύλου δήλωσε η Γενική Διευθύντρια της Γενικής Διεύθυνσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για θέματα Πολιτικής Προστασίας και Επιχειρήσεων Ανθρωπιστικής Βοήθειας, Παρασκευή Μίχου.
 
Η αξιωματούχος της Κομισιόν συμμετείχε σε τηλεσυνάντηση της Ad Hoc Επιτροπής για τη Μετανάστευση της Κοινοβουλευτικής συνέλευσης του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη στην οποία έλαβε μέρος και ο Κύπριος βουλευτής, Κυριάκος Χατζηγιάννης και απαντούσε σε ερώτηση όσον αφορά στη δυνατότητα παροχή υλικοτεχνικής βοήθειας προς την Κυπριακή Δημοκρατία.
 
Ανακοίνωση της Βουλής αναφέρει ότι η κ. Μίχου παρουσίασε τις αρμοδιότητες και το έργο της Γενικής Διεύθυνσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για θέματα Πολιτικής Προστασίας και Επιχειρήσεων Ανθρωπιστικής Βοήθειας και απάντησε σε ερωτήσεις των συμμετεχόντων.
 
Ο κ. Χατζηγιάννης σε παρέμβασή του στην τηλεσυνάντηση σημείωσε ότι «η Κύπρος δέχεται το μεγαλύτερο αριθμό αιτούντων άσυλο κατ’ αναλογία πληθυσμού μεταξύ των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ρώτησε κατά πόσον θα μπορούσε η Γενική Διεύθυνση της οποίας προΐσταται η κ. Μίχου να συμβάλει κατ` εξαίρεση στην ανακούφιση των αναγκών των αιτητών ασύλου που φιλοξενούνται στην Κύπρο, όπως συνέβη με άλλα κράτη πρώτης γραμμής».
 
Επιπλέον, ρώτησε τι είδους βοήθεια παρέχεται επί του εδάφους στη Λιβύη, υπό το φως της ανησυχητικής ανθρωπιστικής κατάστασης στα κέντρα υποδοχής της χώρας.
 
Αναφορικά με την ανθρωπιστική κατάσταση στην Ουκρανία, ο κ. Χατζηγιάννης, αναφέρθηκε στις διερευνητικές επιτόπιες επισκέψεις του, ως Προέδρου και προηγουμένως Εισηγητή της Επιτροπής για τη Δημοκρατία, τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και τα Ανθρωπιστικά θέματα της ΚΣ ΟΑΣΕ, στην ανατολική Ουκρανία.
 
Είπε ότι σκοπός των επισκέψεων αυτών ήταν η διαπίστωση και συμβολή στη βελτίωση της ανθρωπιστικής κατάστασης στην περιοχή προς όφελος όλων των κατοίκων.
 
Ο Κύπριος βουλευτής, ζήτησε όπως το θέμα των εσωτερικά εκτοπισμένων στην Ουκρανία παραμείνει ψηλά στις προτεραιότητες της συγκεκριμένης Γενικής Διεύθυνσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
 
Η αξιωματούχος της Κομισιόν διαβεβαίωσε ότι το ζήτημα με την ανθρωπιστική κρίση στην Ουκρανία, απασχολεί έντονα τη Γενική Διεύθυνση της οποίας προΐσταται ενώ σημαντικό μέρος των πόρων της διοχετεύεται ήδη προς τη χώρα αυτή για άμβλυνση των συνεπειών της ανθρωπιστικής αυτής κρίσης.

ΚΥΠΕ