You are here

Η επιστολή Συλλούρη προς Ηροδότου για λίστα Γιωρκάτζη

09/07/2020 10:38

Την άμεση αποστολή της λίστας Γιωρκάτζη αυτούσιας, ζητά στην επιστολή του προς τον διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Κωνσταντίνο Ηροδότου, ο πρόεδρος της βουλής Δημήτρης Συλλούρης.

Η επιστολή στάλθηκε στον κεντρικό τραπεζίτη σήμερα από το γραφείο του προέδρου της βουλής.

«Μετά τη σύσταση της ad hoc κοινοβουλευτικής επιτροπής για τη διερεύνηση θεμάτων που αφορούν σε δάνεια πολιτικά εκτεθειμένων προσώπων, παρακαλώ όπως, σύμφωνα με τους περί καταθέσεων στοιχείων και πληροφοριών στη βουλή των αντιπροσώπων και στις κοινοβουλευτικές επιτροπές νόμους του 1985 και 1993, μου αποστείλετε άμεσα και αυτούσια την καλούμενη ‘λίστα Γιωρκάτζη’», αναφέρεται στην επιστολή.

Προστίθεται ότι «η λίστα αυτή, όπως γνωρίζετε, σας είχε επιστραφεί γιατί δεν είχαν τηρηθεί οι νενομισμένες διαδικασίες».

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε χθες ο πρόεδρος της βουλής, στις 17 Ιουλίου θα ληφθεί απόφαση για τον τρόπο χειρισμού της λίστας και συγκεκριμένα, κατά πόσο αυτή θα δημοσιευθεί αυτούσια ή εάν θα χρειαστεί να τύχει επεξεργασίας.

Ταυτόχρονα, κ. Συλλούρης καθόρισε χρονοδιάγραμμα μέχρι τις 31 Ιουλίου για την κατάληξη της ad hoc επιτροπής σε συγκεκριμένο πόρισμα επί της λίστας Γιωρκάτζη, η οποία περιλαμβάνει στοιχεία αναφορικά με τα δάνεια πολιτικά εκτεθειμένων προσώπων.

Αυτή είναι η πρώτη φορά που η βουλή ζητά επίσημα, συγκεκριμένα στοιχεία αναφορικά με τα δάνεια ΠΕΠ. Τόσο η βουλή όσο και τα κόμματα έχουν δεχθεί επικρίσεις για τον τρόπο χειρισμού του ζητήματος, με τους επικριτές τους να κάνουν λόγο για προσπάθειες μη δημοσιοποίησης του περιεχομένου της λίστας.

Της Μαρίας Χαμπή