You are here

Ακυρώθηκε το σχέδιο απόσυρσης οχημάτων

09/07/2020 14:45

Την ακύρωση του σχεδίου απόσυρσης και αντικατάστασης παλαιών οχημάτων και προώθησης ηλεκτρικού οχήματος το οποίο τέθηκε σε εφαρμογή τον περασμένο Φεβρουάριο, ανακοίνωσε το υπουργείο μεταφορών.

Το υπουργείο μεταφορών, κατόπιν ενημέρωσης από το υπουργείο οικονομικών, ανακοίνωσε ότι δεν προβλέπεται εντός του 2020 η αποδέσμευση του κονδυλίου που αφορά στο σχέδιο απόσυρσης και αντικατάστασης παλαιών οχημάτων και προώθησης ηλεκτρικού οχήματος.

«Λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι οι λόγοι για τους οποίους αποφασίστηκε η δέσμευση κονδυλίων με σχετική απόφαση του υπουργικού συμβουλίου ημερομηνίας 7 Μάϊου 2020 και που αφορούν στις εξελίξεις στην οικονομία από την πανδημία του κορωνοϊού δεν έχουν εκλείψει, το κοινό ενημερώνεται ότι το υπό αναφορά σχέδιο ακυρώνεται», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.

Τον περασμένο Μάιο, η κυβέρνηση είχε αναστείλει την εφαρμογή του σχεδίου με προοπτική το ζήτημα να επανεξεταστεί μετά το Σεπτέμβριο για να αποφασιστούν οι επόμενες ενέργειες, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο κατάργησης του σχεδίου, δημιουργίας νέου ή διατήρησης του ως είχε.

Τα οικονομικά δεδομένα και οι ανάγκες που προκύπτουν σε σχέση με τα μέτρα που εφαρμόζονται για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας που πάγωσε την οικονομία για μήνες, φαίνεται να μη αφήνουν το περιθώριο παραχώρησης του ποσού των €3 εκ. που είχε αρχικά υπολογιστεί, για το σχέδιο επιχορήγησης.

 Η εξέλιξη ενδεχομένως να αποτελέσει ακόμα ένα πλήγμα για την αγορά αυτοκινήτων που μετρά τις πληγές της μετά την πανδημία, καθώς οι πωλήσεις εξαμήνου κατρακύλησαν το 2020, όπως καταδεικνύουν στοιχεία που ανακοίνωσε χθες η Στατιστική Υπηρεσία, πέφτοντας στο χαμηλότερο σημείο από το 2016.

Η προθεσμία υποβολής αιτήσεων για το σχέδιο είχε λήξει στις αρχές Μαρτίου. Το τμήμα οδικών μεταφορών δεν είχε προλάβει να ενημερώσει τους αιτητές αναφορικά με την έγκριση ή απόρριψη της αίτησης τους.

Το σχέδιο αφορούσε χορηγία συνολικού ύψους €3 εκ. εκ των οποίων τα €2,5 εκ. για την απόσυρση και αντικατάσταση παλαιού οχήματος ενώ, το υπόλοιπο ποσό των €500 χιλ. για την αγορά ηλεκτρικού οχήματος.

Το πρώτο μέρος του σχεδίου αναμενόταν να καλύψει 1250 δικαιούχους με χορηγία €2 χιλ. έκαστος, ενώ στο πλαίσιο του δεύτερου μέρους θα καλύπτονταν 100 δικαιούχοι με χορηγία €5 χιλ. έκαστος.

Αιτητές που θα εγκρίνονταν και για τις δύο πτυχές του σχεδίου, θα λάμβαναν συνολικά €7 χιλ.

Το σχέδιο είχε προσελκύσει μεγάλο ενδιαφέρον με τις αιτήσεις συμμετοχής να συρρέουν στο τμήμα οδικών μεταφορών κατά εκατοντάδες, από τις πρώτες ώρες εφαρμογής του, ενώ ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε παρουσιαστεί για το δεύτερο μέρος του σχεδίου, την αγορά ηλεκτρικού οχήματος, υπερκαλύπτοντας από την πρώτη κιόλας μέρα αποδοχής αιτήσεων, τα περιθώρια επιχορήγησης μέσω του σχεδίου.

Της Μαρίας Χαμπή