You are here

Ζοφερές προοπτικές φορολογικής συμφωνίας με Ρωσία

10/07/2020 07:14

Αμετακίνητη εμφανίζεται η Μόσχα ως προς τις απαιτήσεις της για αναθεώρηση της συμφωνίας διπλής φορολογίας Κύπρου – Ρωσίας, εντείνοντας τις ανησυχίες τόσο των κυπριακών αρχών όσο και αυτών που εμπλέκονται στον τομέα διεθνών υπηρεσιών.

Η Μόσχα εμμένει στις αρχικές της απαιτήσεις για αύξηση του φορολογικού συντελεστή στο εισόδημα που προέρχεται από τα μερίσματα και τους τόκους.

Η μακρά συνομιλία που είχαν χθες στο πλαίσιο τηλεδιάσκεψης οι υπουργοί εξωτερικών των δύο χωρών Νίκος Χριστοδουλίδης και Σεργκέι Λαβρόφ, κατέδειξε  για μία άλλη φορά ότι η κυβέρνηση Πούτιν είναι αποφασισμένη να αλλάξει τους όρους που διέπουν τις συμφωνίες διπλής φορολογίας που έχει συνάψει με όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ.

Σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού εξωτερικών Νίκου Χριστοδουλίδη  στη  StockWatch, ο κ. Λαβρόφ εξήγησε στον ομόλογο του ότι η  αξίωση της ρωσικής κυβέρνησης για αύξηση του φορολογικού συντελεστή στο εισόδημα που προέρχεται από μερίσματα και τόκους, δεν αποτελεί στοχευμένη κίνηση σε βάρος της Κύπρου, αλλά  αποτελεί, είπε,  καθολική πολιτική της χώρας του η οποία, εκ των πραγμάτων, θα επηρεάσει όλες τις σχετικές συμφωνίες που έχει με άλλα κράτη.

Ο κ. Λαβρόφ εξέφρασε την άποψη ότι οι τεχνοκράτες των υπουργείων οικονομικών των δύο χωρών θα πρέπει να αφεθούν να εξαντλήσουν τα επιχειρήματα τους στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων αφήνοντας να εννοηθεί ότι  το αποτέλεσμα θα γίνει αποδεκτό και σεβαστό και από τα δύο μέρη.

Δεν θα πρέπει να υπάρξει ηττημένος από τις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις μεταξύ Λευκωσίας - Μόσχας, άφησε να εννοηθεί χθες ο ρώσος ΥΠΕΞ.

Των διαπραγματεύσεων από κυπριακής πλευράς ηγείται ο γενικός διευθυντής του υπουργείου οικονομικών Γιώργος Παντελή.

Οι τεχνοκράτες του αντίστοιχου υπουργείου της Ρωσίας διαπραγματεύονται επίσης ταυτόχρονα επί του ιδίου θέματος με τις κυβερνήσεις της  Μάλτας και του Λουξεμβούργου.

Έχει διαρρεύσει, πάντως, ότι η κυβέρνηση της Μάλτας έχει αναστείλει τις διαπραγματεύσεις με τη Μόσχα στο πλαίσιο της αναθεώρησης της συμφωνίας διπλής φορολογίας.

Σημειώνεται ότι η Κύπρος, έλαβε τον περασμένο Μάρτιο  επίσημη πρόσκληση από τη Ρωσία για την επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας διπλής φορολογίας.

Η Μόσχα προτείνει  αύξηση του φορολογικού συντελεστή στο εισόδημα που προέρχεται από τα μερίσματα και τους τόκους σε 15% σε όλες τις περιπτώσεις.

Με βάση τις ισχύουσες διατάξεις, η παρακράτηση φόρου στα μερίσματα που καταβάλλει μια ρωσική εταιρεία σε αντίστοιχη κυπριακή ή ιδιώτη είναι 5%, δεδομένου ότι ο κύπριος κάτοικος έχει επενδύσει άμεσα τουλάχιστον €100 χιλ. στο κεφάλαιο της ρωσικής εταιρείας.

Η παρακράτηση στην πηγή είναι 10% σε όλες τις άλλες περιπτώσεις και η παρακράτηση φόρου επί των τόκων που προκύπτουν στη Ρωσία και καταβάλλεται σε κατοίκους της Κύπρου είναι 0%.

Σύμφωνα με τη ρωσική εσωτερική νομοθεσία, ελλείψει μιας συμφωνίας, ο παρακρατούμενος φόρος στα μερίσματα που καταβάλλονται στο εξωτερικό είναι 15% και ο παρακρατούμενος φόρος επί των τόκων είναι 20%.

Στην Κύπρο, το υπουργείο οικονομικών και όλοι οι συντελεστές της αγοράς διεθνών υπηρεσιών, όπως λογιστές, δικηγόροι καθώς και άλλοι  επαγγελματίες παρεμφερών υπηρεσιών, δεν κρύβουν τις ανησυχίες τους για τις εξελίξεις.

Διαβλέπουν ότι  τα περιθώρια στενεύουν και αυτό θα έχει ως συνέπεια να απειλείται ένα από τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που κατέστησαν την Κύπρο μία από τις μεγαλύτερες πηγές άμεσων ξένων επενδύσεων στην Κύπρο.

Ο  πρόεδρος του κυπρο – ρωσικού συνδέσμου Ευγένιος Ευγενίου, προέβη, ευθύς μετά που ανέκυψε το πρόβλημα με τη Ρωσία, σε μία ύστατη παρέμβαση αποστέλλοντας  μακρά επιστολή προς τον ρώσο πρέσβη στη Λευκωσία επισημαίνοντας τις διαχρονικές άριστες σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών και το γεγονός ότι τυχόν αναθεώρηση της συμφωνίας, όπως η Μόσχα απαιτεί, θα επηρεάσει δυσμενώς και άδικα τους ενδιαφερόμενους επενδυτές.

Ήδη, τα τελευταία δύο χρόνια αρκετές ρωσικές εταιρείες έχουν αποχωρήσει από την Κύπρο, μετά που οι κυπριακές αρχές υιοθέτησαν το 2018 πιο αυστηρές  πρόνοιες  για τις εταιρείες κέλυφος.

Οι αυστηρές πρόνοιες που είχαν υιοθετηθεί  ήταν αποτέλεσμα των παρεμβάσεων και υποδείξεων των εποπτικών αρχών των ΗΠΑ.

Οι εξελίξεις στα φορολογικά θέματα γίνονται στη σκιά των ευρύτερων συζητήσεων που προκαλεί η παροχή στρατιωτικής εκπαίδευσης και κατάρτισης από τις ΗΠΑ στην Κύπρο στο πλαίσιο της προσπάθειας ενδυνάμωσης της παρουσίας των ΗΠΑ στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου.

Του Λεύκου Χρίστου