You are here

Δραματική μείωση στα έσοδα του κράτους

10/07/2020 13:28

Μεγάλη μείωση κατέγραψαν τον Μάιο του 2020 τα έσοδα του τμήματος φορολογίας επιδεινώνοντας περαιτέρω τα δημοσιονομικά του κράτους.

Η υγειονομική κρίση επέφερε πέραν των άλλων συνεπειών και μείωση των εισπραχθέντων χρημάτων από φόρους στα ταμεία του τμήματος φορολογίας με αποτέλεσμα το κράτος να αναζητά μέρα με τη μέρα ρευστό για να καλύψει τυχόν έκτακτες και απρόβλεπτες δαπάνες.

Την Τρίτη η κυβέρνηση δανείστηκε €1 δισ. με την έκδοση δύο ομολόγων στις διεθνείς αγορές, αντλώντας διπλάσια από όσα αρχικά είχε δηλώσει ότι χρειάζονταν για αντικατάσταση υφιστάμενων ομολόγων, διατηρώντας απόθεμα για διαχείριση των αυξημένων δαπανών και μειωμένων εσόδων λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού που δεν φαίνεται να υποχωρεί.

Τα στοιχεία του τμήματος αποτυπώνουν τις συνέπειες του lock down λόγω του κορωνοϊού αλλά και τη μείωση στα εισοδήματα.

Μείωση, σημειώνεται σχεδόν σε όλες τις κατηγορίες.

Τον Μάιο η μείωση στα έσοδα έφθασε το 27,4% από μείωση 10,6% τον Απρίλιο και μείωση 14,9% τον Μάρτιο.

Τα έσοδα μειώθηκαν στα €192,6 εκ. από €265,4 εκ. τον Μάιο του 2019.

Τα έσοδα από το φόρο κεφαλαιουχικών κερδών μειώθηκαν κατά 62,1% ενώ μείωση 53,4% σημειώθηκε και στα τέλη χαρτοσήμου.

Μείωση 48,9% σημειώθηκε και στον ΦΠΑ στα τελωνεία ενώ αναφορικά με το φόρο ακίνητης ιδιοκτησίας η μείωση έφθασε το 50,1%.

Οι εισπράξεις από την έκτακτη εισφορά για την άμυνα παρουσιάζουν μείωση 37,5%.

Αναφορικά με το πεντάμηνο του 2020, η μείωση στις συνολικές εισπράξεις του τμήματος φορολογίας φθάνει το 7,4% και οι εισπράξεις τα €1,5 δισ. από €1,6 δισ.

Οι αυξημένες πιέσεις στα δημοσιονομικά προβληματίζουν το δημοσιονομικό συμβούλιο. Ο πρόεδρος του συμβουλίου Δημήτρης Γεωργιάδης τόνισε στη StockWatch την ανάγκη συνετής δημοσιονομικής διαχείρισης ώστε να μην εξαντληθούν τα αποθέματα του κράτους και να υπάρχει θωράκιση στο ενδεχόμενο νέου κύματος της πανδημίας του κορωνοϊού.

Της Γεωργίας Χαννή