You are here

Διεθνείς αντιδράσεις για απόφαση μετατροπής της Αγιάς Σοφιάς σε τζαμί

11/07/2020 10:50

Η Ουάσιγκτον έκανε γνωστό χθες Παρασκευή πως είναι "απογοητευμένη" για την απόφαση των αρχών της Τουρκίας να μετατραπεί σε τζαμί η Αγιά Σοφιά, προτρέποντας τις να εγγυηθούν ίση πρόσβαση σε όλους τους επισκέπτες της βασιλικής, που μέχρι χθες αποτελούσε μουσείο.
 
"Μας απογοητεύει η απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης να αλλάξει το καθεστώς της Αγιάς Σοφιάς", ανέφερε η εκπρόσωπος Τύπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, η Μόργκαν Ορτέιγκους.
 
"Αντιλαμβανόμαστε ότι η τουρκική Κυβέρνηση παραμένει δεσμευμένη να εγγυάται την πρόσβαση στην Αγία Σοφία σε όλους τους επισκέπτες και ανυπομονούμε να ακούσουμε τα σχέδιά της για τη διαχείριση της Αγίας Σοφίας κατά τρόπο ώστε να παραμείνει προσβάσιμη στους πάντες", πρόσθεσε.
 
Η Κυβέρνηση της Γαλλίας κατέγραψε μετά "θλίψης" της τις αποφάσεις των τουρκικών αρχών για τη μετατροπή του μουσείου της Αγιάς Σοφιάς σε τζαμί, αναφέρει ανακοίνωση Τύπου που δημοσιοποίησαν αργά το βράδυ χθες Παρασκευή οι υπηρεσίες του Γάλλου Υπουργού Εξωτερικών Ζαν-Ιβ Λεντριάν.
 
"Η Γαλλία θλίβεται για την απόφαση του τουρκικού Συμβουλίου της Επικρατείας να τροποποιηθεί το καθεστώς της Αγιάς Σοφιάς και το διάταγμα του προέδρου [της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ] Ερντογάν με το οποίο υπήχθη στη δικαιοδοσία της διεύθυνσης θρησκευτικών υποθέσεων.
 
Οι αποφάσεις αυτές θέτουν υπό αμφισβήτηση μια από τις πιο συμβολικές ενέργειες της σύγχρονης και λαϊκής Τουρκίας", τόνισε ο Γάλλος ΥΠΕΞ, κατά το δελτίο Τύπου.
 
"Η ακεραιότητα αυτού του θρησκευτικού, αρχιτεκτονικού και ιστορικού κοσμήματος, συμβόλου της ανεξιθρησκίας, της ανεκτικότητας και της ποικιλομορφίας, το οποίο έχει περιληφθεί στον κατάλογο των μνημείων παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO, πρέπει να προφυλαχθεί", πρόσθεσε ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας.
 
Ο Αυστριακός Υπουργός Εξωτερικών, Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ, επέκρινε έντονα την απόφαση της Τουρκίας για την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, τονίζοντας ότι με αυτή την κίνηση η Άγκυρα αποξενώνεται από την Ευρώπη. 
 
"Λυπούμαστε βαθιά για την απόφαση της Τουρκίας να μετατρέψει την Αγιά Σοφιά σε τζαμί και δεν μπορούμε να την κατανοήσουμε! Η κατάργηση του καθεστώτος μουσείου που την καθιστούσε προσβάσιμη σε όλους τους πολιτισμούς και τις θρησκείες είναι ένα ακόμη βήμα μακριά από την Ευρώπη", ανέφερε ο Αυστριακός ΥΠΕΞ.