You are here

Δεκάδες συλλήψεις σε επεισόδια το βράδυ της Παρασκευής στο Βελιγράδι

11/07/2020 10:55

Δεκάδες συλλήψεις έγιναν αργά το βράδυ χθες Παρασκευή στο Βελιγράδι, καθώς ξέσπασαν εκ νέου νέα επεισόδια ανάμεσα σε εθνικιστές και αστυνομικούς στο κοινοβούλιο, ενώ διαδηλωτές, που φώναζαν εθνικιστικά συνθήματα, επιτέθηκαν εναντίον δημοσιογράφων και όποιου μαγνητοσκοπούσε τα γεγονότα.
 
Νεαροί εθνικιστές ξεπέρασαν χιλιάδες άλλους διαδηλωτές, που εναντιώνονται στη βία, έκαναν πέρα τα μεταλλικά κιγκλιδώματα κι εξαπέλυσαν έφοδο στην αφύλακτη κεντρική είσοδο της σερβικής Βουλής, στο κέντρο του Βελιγραδίου.
 
Αστυνομικοί που βρίσκονταν μέσα στο κτίριο τους απώθησαν, προτού στήσουν περίμετρο ασφαλείας μπροστά σε αυτό.
 
Υπέστησαν κατόπιν καταιγισμό αντικειμένων - μπουκαλιών, πετρών, κομματιών μπετόν, φωτοβολίδων - από τους εθνικιστές διαδηλωτές, που νωρίτερα φώναζαν συνθήματα όπως "δεν θα παραδώσουμε το Κόσοβο" ή "Βούτσιτς κλέφτη", αναφερόμενοι στον πρόεδρο Αλεξάνταρ Βούτσιτς.
 
Η Αστυνομία αρχικά απέφυγε να κάνει χρήση δακρυγόνων, αλλά εντέλει οι δυνάμεις της προχώρησαν στην χρήση τους, όπως και στη χρήση ροπάλων, για να αποκρούσει τους νεαρούς, που σε δημοσιεύματα στον σερβικό Τύπο περιγράφονται με όρους όπως "εθνικιστές" ή "χούλιγκαν".
 
Σύμφωνα με σερβικά ΜΜΕ, που επικαλέστηκαν την αστυνομία, τέθηκαν υπό κράτηση τουλάχιστον 70 άνθρωποι που φέρονται να ενεπλάκησαν στα επεισόδια. Αναφέρθηκαν αρκετοί τραυματισμοί, κατά την εφημερίδα Blic.
 
Η κεντρική πορεία και συγκέντρωση πάντως νωρίτερα χθες ήταν ειρηνική.
 
Η χθεσινή ήταν η τρίτη νύχτα βίαιων ταραχών στο Βελιγράδι μέσα στην εβδομάδα.
 
Οι κινητοποιήσεις άρχισαν την Τρίτη, όταν ο Βούτσιτς ανακοίνωσε πως θα οι αρχές θα επέβαλλαν απαγόρευση κυκλοφορίας τις επόμενες ημέρες, λόγω της επιδείνωσης της κρίσης που προκαλεί η πανδημία του κορωνοϊού. Μόνο την Πέμπτη δεν ξέσπασαν ταραχές, διότι τα απέτρεψαν ειρηνικοί διαδηλωτές.
 
Δυνάμεις της αστυνομίας με εξοπλισμό αντιμετώπισης ταραχών είχαν αναπτυχθεί μπροστά στο κοινοβούλιο τα δύο πρώτα βράδια των κινητοποιήσεων, όμως προχθές Πέμπτη και χθες Παρασκευή αναπτύχθηκαν μέσα στο κτίριο και πίσω από αυτό.
 
Τις πρώτες δύο νύχτες διαδηλώσεων, η αστυνομία έκανε εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων και χειροβομβίδων κρότου-λάμψης, προκαλώντας ασφυξία στο κέντρο του Βελιγραδίου.
 
Αν και αρχικά οι διαμαρτυρίες στρέφονταν εναντίον της επαναεπιβολής περιοριστικών μέτρων για την αποτροπή της διασποράς του κορωνοϊού, πολύ γρήγορα μετατράπηκαν σε καταγγελία του αυταρχισμού, της διαφθοράς ή της εθνικής μειοδοσίας που προσάπτουν διαφορετικές μερίδες διαδηλωτών στον Αλεξάνταρ Βούτσιτς.
 
Χθες ειδικά οι εθνικιστές κατήγγειλαν την "προδοσία" του όσον αφορά το Κόσοβο. Την Παρασκευή ο Βούτσιτς βρισκόταν στο Παρίσι, όπου συμμετείχε σε βιντεοδιάσκεψη με τον Γάλλο Πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν, τη Γερμανίδα Καγκελάριο, Αγκελα Μέρκελ και τον Κοσοβάρο Πρωθυπουργό, Αβντούλα Χότι, γεγονός που εξαγρίωσε πολλούς εθνικιστές.