You are here

Κ. Κούσιος: Να επιβληθούν κυρώσεις στην Τουρκία

13/07/2020 14:18

Στον απόηχο του διατάγματος Ερντογάν για μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί συνέρχεται από τις 10.30 ώρα Κύπρου στις Βρυξέλλες η σύνοδος των υπουργών εξωτερικών της ΕΕ με κύριο αντικείμενο τις προκλήσεις και τις έκνομες ενέργειες της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο και στην κυπριακή ΑΟΖ.

Στη Λευκωσία ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Κυριάκος Κούσιος  τόνισε σήμερα ότι η Κύπρος θα αξιώσει από την ΕΕ την επιβολή κυρώσεων κατά της  Τουρκίας για να αποτρέψουν την επεκτατική της πολιτική.

Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας για την εξωτερική πολιτική Ζοζέπ Μπορρέλ ενημέρωσε για τα αποτελέσματα της πρόσφατης επίσκεψης στην Άγκυρα και γίνονται τοποθετήσεις από τους ΥΠΕΞ των κρατών μελών της ΕΕ για την προοπτική περαιτέρω διαλόγου μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας.

Οι ΥΠΞΕ, ανταλλάσουν απόψεις  για την κατάσταση στη Λιβυή και στην ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή.

Πριν από την έναρξη της συνόδου ο κ. ,Μπορρέλ   δήλωσε ότι είχε συνάντηση με τους ΥΠΕΞ της Κύπρου και της Ελλάδας.

 Η σύνοδος συνέρχεται για πρώτη φορά μετά τον Φεβρουάριο με  φυσική παρουσία των υπουργών εξωτερικών.

Ο κ. Μπορρέλ είπε ότι οι σχέσεις της ΕΕ με την Τουρκία δεν είναι ιδιαιτέρως καλές σε αυτή την περίοδο.

Προσερχόμενος στη σύνοδο ο ευρωπαίος διπλωμάτης αναμένει ότι θα γίνει μία ενδιαφέρουσα  για το πώς η Ευρώπη θα αντιμετωπίσει αυτό το ζήτημα της Τουρκίας το οποίο χαρακτήρισε το πλέον σημαντικό.

Διπλωματικές πηγές στις Βρυξέλλες ανέφεραν σήμερα ότι το ζητούμενο για τον κ.Μπορρέλ  είναι να λάβει την πολιτική εντολή από τα κράτη μέλη  ώστε να αρχίσουν διαπραγματεύσεις με την Άγκυρα, με στόχο την αποκλιμάκωση της κατάστασης στη Μεσόγειο και τον τερματισμό των παράνομων γεωτρήσεων της Τουρκίας.

Ο υπουργός εξωτερικών Νίκος Δένδιας έδωσε εκ νέου σαφές μήνυμα προς τις Βρυξέλλες να ετοιμάσει κατάλογο με ισχυρότερα μέτρα, κατά την έκφραση του, εναντίον της Τουρκίας στην περίπτωση που θα παραβιάσει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας.

Είπε επίσης ότι η Ελλάδα θα στηρίξει την Κύπρο στην επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία που αφορούν στα κυπριακά δικαιώματα.

Υπενθύμισε ότι η Ελλάδα διαθέτει ένοπλες δυνάμεις και θα υπερασπίσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα.

Η Λευκωσία θα ζητήσει από το συμβούλιο των ΥΠΕΞ την επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία αλλά και πιο ενεργό εμπλοκή της ΕΕ στις εξελίξεις στην περιοχή.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Κυριάκος Κούσιος με σημερινές του δηλώσεις ανέφερε ότι οι ενέργειες της Τουρκίας κατά της Κύπρου και της Ελλάδας στρέφονται και εναντίον της ΕΕ τονίζοντας ότι η Λευκωσία ζητεί την επιβολή τέτοιων κυρώσεων οι οποίες θα αποτρέπουν την επεκτατική και αποσταθεροποιητική  πολιτική της  Άγκυρας στην ανατολική Μεσόγειο.

Εξήγησε ότι η Κύπρος επιθυμεί διάλογο με την Τουρκία, πρόσθεσε ωστόσο ότι η Τουρκία δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία και κατ’ επέκταση ούτε την ΕΕ.

Ο κ. Κούσιος είπε ότι ο υπουργός εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης έχει προβεί σε σειρά διπλωματικών ενεργειών και ότι ο ΠτΔ έχει ενημερώσει τους ηγέτες των κρατών της περιοχής  για τα προβλήματα που προκαλεί η στάση της Τουρκίας.

Ιστορικό λάθος η απόφαση για Αγία Σοφία

Ιστορικό λάθος, χαρακτήρισε ο έλληνας κυβερνητικός εκπρόσωπος την απόφαση για μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.

Σε δήλωση του, κατά τη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών, ο Στέλιος Πέτσας τόνισε ότι από την Παρασκευή όλος ο πολιτισμένος κόσμος βρίσκεται ενώπιον «στην πρόκληση και ύβρη της Τουρκίας και του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν, να μετατρέψει την Αγιά Σοφιά σε τζαμί».

Ο κ. Πέτσας σημείωσε, παράλληλα, ότι το ζήτημα δεν είναι ελληνοτουρκικό, αλλά παγκόσμιο και κάλεσε την παγκόσμια κοινότητα να αντιδράσει. «Η Ελλάδα θεωρεί αναγκαίο να σταλεί στη γειτονική χώρα ισχυρό μήνυμα ότι κανένας δεν μπορεί να παραβιάζει ατιμώρητα τη διεθνή νομιμότητα. Και ότι ενέργειες, κατάφωρα αντίθετες στις διεθνείς υποχρεώσεις και το Διεθνές Δίκαιο, θα έχουν συγκεκριμένες συνέπειες», σημείωσε.

Στην Αθήνα αύριο ο ΠτΔ – Τι θα συζητήσει με τον πρωθυπουργό

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης μεταβαίνει αύριο το πρωί στην Αθήνα, όπου θα έχει συναντήσεις με την Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου και τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Κυριάκο Μητσοτάκη, με επίκεντρο των συνομιλιών τις τουρκικές προκλήσεις.

Ο πρόεδρος Αναστασιάδης θα συναντηθεί στο προεδρικό μέγαρο με την πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Σακελλαροπούλου, στην πρώτη τους συνάντηση μετά την ανάληψη των καθηκόντων της.

Ακολούθως, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα έχει συνάντηση με τον πρωθυπουργό Μητσοτάκη, στο Μέγαρο Μαξίμου, με τον οποίον θα παρακαθίσει σε συνομιλίες, στην παρουσία των αντιπροσωπειών των δύο χωρών.

Ανάμεσα στα θέματα που θα απασχολήσουν τις συνομιλίες είναι οι τουρκικές προκλήσεις έναντι των δύο χωρών και των κυριαρχικών τους δικαιωμάτων και οι τουρκικές προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, ευρύτερα, οι ευρωτουρκικές σχέσεις, οι διμερείς σχέσεις Ελλάδας-Κύπρου, ενώ θα υπάρξει συντονισμός ενόψει του επικείμενου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που θα γίνει στις 17 και 18 Ιουλίου, στις Βρυξέλλες.

Το απόγευμα, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας θα δεχθεί τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξη Τσίπρα.

Κατά τις συναντήσεις του στην Αθήνα, τον πρόεδρο της Δημοκρατίας θα συνοδεύουν ο υπουργός εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Κυριάκος Κούσιος, ο πρέσβης της Δημοκρατίας στην Ελλάδα Κυριάκος Κενεβέζος και ο διευθυντής του διπλωματικού γραφείου του προέδρου της Δημοκρατίας Κυριάκος Κούρος.

Ο κ. Αναστασιάδης θα επιστρέψει στην Κύπρο αργά το βράδυ της 14ης Ιουλίου.

Τσαβούσογλου: Μαξιμαλιστικοί οι στόχοι Κύπρου και Ελλάδας

Ως υποψήφια χώρα για ένταξη στην ΕΕ, η Τουρκία μοιράζεται πολλά από τα στρατηγικά συμφέροντα και τους στόχους του ευρωπαϊκού μπλοκ , αναφέρει ο  τούρκος υπουργός εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου  σε άρθρο γνώμης του που δημοσιεύει το Politico.

Ο Mevlüt Çavuşoğlu σημειώνει ότι δεδομένου του ότι τα σύνορα της Τουρκίας αποτελούν και τα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης και του ΝΑΤΟ και εμείς, επίσης, θέλουμε να οικοδομήσουμε κρατική και κοινωνική ‘ανθεκτικότητα’, υπερβαίνοντας τις αντιξοότητες.

Ο ΥΠΕΞ της Τουρκίας αναφέρει ότι «όλοι έχουμε ιστορική και ηθική ευθύνη να βοηθήσουμε στη σταθεροποίηση της κοινής μας γειτονιάς και να την θέσουμε σε τροχιά βιώσιμης ειρήνης, σταθερότητας και ανάπτυξης», καταγράφει.

Ωστόσο, ισχυρές ρητορικές και μαξιμαλιστικές θέσεις από ορισμένα κράτη μέλη της ΕΕ σε θέματα υψηλής στρατηγικής σημασίας περιορίζουν το πεδίο για ουσιαστική συνεργασία ισχυρίστηκε ο κ. Τσαβούσογλου.

«Μας απαγόρευσαν τη συμμετοχή μας στη διαδικασία ένταξης στην ΕΕ, ακόμα και μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος το 2016», λέει.

«Όσον αφορά την Κύπρο και την ανατολική Μεσόγειο, ο υπουργούς εξωτερικών της Τουρκία αναφέρει ότι  "στην κοινή μας συνέντευξη Τύπου στην Άγκυρα στις 6 Ιουλίου, ο Josep Borrell, επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, σημείωσε ότι `η ανατολική Μεσόγειος είναι μια βασική περιοχή για την Ευρώπη`. Λοιπόν, είναι και για εμάς. Έχουμε τη μεγαλύτερη ακτογραμμή στην ανατολική Μεσόγειο» παρατήρησε και  υποστήριξε:

«Μαξιμαλιστικοί και μονομερείς ισχυρισμοί από την Ελλάδα και τους Ελληνοκύπριους παραβιάζουν τα κυριαρχικά δικαιώματα τόσο της Τουρκίας όσο και των Τουρκοκυπρίων. Αυτό είναι απαράδεκτο. Επανειλημμένως, εκφράσαμε την ετοιμότητά μας για διάλογο για εξεύρεση δίκαιης και ειρηνικής λύσης, όπως εξάλλου και οι τουρκοκύπριοι».

«Δυστυχώς, η απάντηση ήταν η εχθρότητα προς την Τουρκία και την `Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου’. Αυτό δεν μας αφήνει άλλη επιλογή από το να συνεχίσουμε τις δραστηριότητες γεώτρησης και εξερεύνησης στην ανατολική Μεσόγειο για την προστασία των εθνικών μας συμφερόντων και των ίσων δικαιωμάτων των Τουρκοκυπρίων», ισχυρίζεται.