You are here

Περηφάνια στο Πανεπιστήμιο Κύπρου για την πανευρωπαϊκή πρωτιά της ομάδας φοιτητών του “AID4ALL”

13/07/2020 15:10

Η ομάδα φοιτητών του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών σε συνεργασία με το Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων και Δημόσιας Διοίκησης ανέπτυξε σύστημα επικοινωνίας για κωφούς αθλητές και αθλήτριες και η καινοτόμος επιχειρηματική τους ιδέα, ξεχώρισε ως η νικήτρια, στον πανευρωπαϊκό Διαγωνισμό Junior Achievement, European Enterprise Challenge 2020.

Πέντε Φοιτητές του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Κύπρου, που παρακολούθησαν το μάθημα της Επιχειρηματικότητας και Καινοτομίας του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων και Δημόσιας Διοίκησης στo πλαίσιο των προπτυχιακών σπουδών τους, κατάφεραν να εξασφαλίσουν την πρώτη θέση, στον Πανευρωπαϊκό Φοιτητικό Διαγωνισμό Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας European Enterprise Challenge 2020 του Οργανισμού Junior Achievement Ευρώπης (JA Εurope) μεταξύ πανεπιστημιακών φοιτητικών ομάδων από 17 ακόμη ευρωπαϊκές χώρες (που αναδείχθηκαν πρωταθλητές στις χώρες τους, ανάμεσα σε 500+ ακαδημαϊκά ιδρύματα και πάνω από 17,000 φοιτητές).

Η νικήτρια ομάδα φοιτητών του Πανεπιστημίου Κύπρου “AID4ALL” εκπροσώπησε, για πρώτη φορά, την Κύπρο στον Πανευρωπαϊκό Διαγωνισμό του JA Europe, European Enterprise Challenge, που διεξήχθη ψηφιακά στις 24-26 Ιουνίου 2020, από το Junior Achievement Ελλάδος.

Η ομάδα φοιτητών από την Κύπρο και του Πανεπιστημίου Κύπρου “AID4ALL” - αποτελούμενη από τους Γιώργο Μίσιη, Χρίστο Πίτσιλλο, Κωνσταντίνο Σαρρή, Μαρίνο Χατζησταυρή και Αναστάσιο Χρυσοστόμου - σχεδίασε ένα σύστημα επικοινωνίας για κωφούς αθλητές στοχεύοντας να αντικαταστήσει την απώλεια της ακοής με τη χρήση της  αίσθησης και της αφής κατά τη διάρκεια ατομικών και ομαδικών αθλημάτων. Επιπρόσθετα, κέρδισε και το Βραβείο Προτίμησης του Κόσμου.

Η καινοτόμος και πρωτότυπη ιδέα, που εμπνεύστηκε και εφάρμοσε η  πενταμελής ομάδα φοιτητών του Πανεπιστημίου Κύπρου κατάφερε να αναδειχθεί, επίσης, προηγουμένως και ως Επιχειρηματική Ιδέα της Χρονιάς 2020 στον φοιτητικό διαγωνισμό Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας του Προγράμματος “StartUp 2020” που διοργάνωσε ο Οργανισμός Junior Achievement Κύπρου (JA Cyprus) μεταξύ πανεπιστημίων στην Κύπρο.

Ως ένδειξη αναγνώρισης της επιτυχούς τους προσπάθειας η ομάδα “AID4ALL” συναντήθηκε τη Δευτέρα, 13 Ιουλίου 2020, με τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Κύπρου, Καθηγητή Τάσο Χριστοφίδη, μετά από πρόσκλησή του, παρουσία του Προέδρου του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων και Δημόσιας Διοίκησης, Καθηγητή Ανδρέα Σωτηρίου, της επιβλέπουσας διδάσκουσας του Τμήματος και μέντορα της ομάδας, Δρ Ντάινας Νικολάου και του Αναπληρωτή Καθηγητή, Θεοχάρη Θεοχαρίδη του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Πανεπιστημίου.

Ο Πρύτανης, Καθηγητής Τάσος Χριστοφίδης συνεχάρη τους φοιτητές του Πανεπιστημίου Κύπρου για την πανευρωπαϊκή νίκη τους. «Η επιτυχία σας αποτελεί εν μέρει ένδειξη της ποιότητας του Πανεπιστημίου Κύπρου αλλά και της ποιότητας των φοιτητών του, είναι έμπρακτο επίσης παράδειγμα της ευαισθησίας των φοιτητών μας και της ακτιβιστικής τους δράσης. Είστε η απόδειξη των δεξιοτήτων, ικανοτήτων και της προοπτικής των φοιτητών και των αποφοίτων του πρώτου ανώτατου ακαδημαϊκού ιδρύματος», τόνισε ο Πρύτανης καλώντας τους να συνεχίσουν την εξαιρετική τους δουλειά και προσφορά τους προς την κοινωνία. Συνεχάρη, επίσης, θερμά τους επιβλέποντες Καθηγητές των δυο Τμημάτων της Ομάδας AID4ALL, για την καθοδήγηση που τους προσέφεραν.

Ο Πρόεδρος του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων και Δημόσιας Διοίκησης, Καθηγητής Ανδρέας Σωτηρίου, συνεχάρη, επίσης, ξεχωριστά, τον κάθε φοιτητή μέλος της νικήτριας ομάδας, τονίζοντας το ομαδικό πνεύμα που επέδειξαν, ενώ δεν παρέλειψε να συγχαρεί επίσης και την επιβλέπουσα διδάσκουσα Δρ Ντάινα Νικολάου, για το συνεχή ζήλο που επιδεικνύει και τις άοκνες προσπάθειες καθοδήγησης των ομάδων που παρακολουθούν τα μαθήματα Επιχειρηματικότητας. «Έχετε θέσει τον πήχη πολύ υψηλά τόσο για τους συμφοιτητές σας, όσο και για το Πανεπιστήμιο, αποτελώντας παράδειγμα και πρότυπο για όλους και ιδιαίτερα για τις νέες γενιές.  Η μεγάλη πανευρωπαϊκή σας επιτυχία αποτελεί απόδειξη ότι οι φοιτητές μας συμβάλλουν πλέον ουσιαστικά και επεκτείνουν το χάρτη της φοιτητικής επιχειρηματικότητας, διεθνώς». 

Εκ μέρους του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Πανεπιστημίου, ο Αναπληρωτής Καθηγητής, Θεοχάρης Θεοχαρίδης συνεχάρη ιδιαίτερα τη νικήτρια ομάδα φοιτητών. «Προσπαθήσατε να δημιουργήσετε μια καινοτόμο ιδέα, χρησιμοποιώντας τη μηχανική ως εργαλείο, και μεταφέροντας ταυτόχρονα την επιστήμη της μηχανικής προς την κοινωνία. Θερμά συγχαρητήρια για την επιχειρηματική ιδέα σας που κατέκτησε την πανευρωπαϊκή πρωτιά», τόνισε ο κ. Θεοχαρίδης.

Η επιβλέπουσα διδάσκουσα του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων και Δημόσιας Διοίκησης και μέντορας της “AID4ALL”, Δρ Ντάινα Νικολάου , αφού συνεχάρη για ακόμη μια φορά τους φοιτητές της που παρακολούθησαν το μάθημα της Επιχειρηματικότητας και Καινοτομίας, σημείωσε ότι τέτοιες επιτυχίες αποδεικνύουν τα αποτελέσματα συνεργειών μεταξύ Τμημάτων του Πανεπιστημίου και ότι αποτελεί επιστέγασμα της εφαρμογής των γνώσεων και δεξιοτήτων που καλλιεργεί το Πανεπιστήμιο Κύπρου, ωφελώντας την  κοινωνία. Τόνισε ότι η καινοτόμος ιδέα τους που κατέκτησε την Ευρώπη, θα αποτελέσει έμπνευση και για τις επόμενες γενεές φοιτητών, ενώ ιδιαίτερη μνεία έκανε και για τον προσωπικό χαρακτήρα των πέντε φοιτητών, οι οποίοι θέλουν να προσφέρουν στο συνάνθρωπό τους.

Εκ μέρους της νικήτριας ομάδας φοιτητών “AID4ALL”, o φοιτητής Χρίστος Πίτσιλλος του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών ανέφερε ότι η ιδέα για την καινοτόμα πατέντα και την ευαισθητοποίηση τους για κωφούς αθλητές, προέκυψε από τη συγγενική σχέση που έχει μέλος της ομάδας με επαγγελματία κωφό αθλητή και ποδοσφαιριστή, αλλά και από το γεγονός ότι δύο άλλα μέλη της ομάδας γνωρίζουν τη νοηματική γλώσσα. «Στόχος της ομάδας είναι η βελτιστοποίηση του προϊόντος, καθώς και η επιχειρηματική επέκταση της ιδέας», κατέληξε ο φοιτητής Χρίστος Πίτσιλλος.