You are here

Ελέγχονται οι συμβάσεις πριν την επιδότηση επιτοκίου

13/07/2020 20:00

Το υπουργείο οικονομικών προβαίνει σε έλεγχο των δανειακών συμβάσεων προτού αποφασίσει κατά πόσο είναι επιλέξιμες για να συμμετέχουν στο σχέδιο επιδότησης επιτοκίου που εξήγγειλε η κυβέρνηση για νέα στεγαστικά και επιχειρηματικά δάνεια, διαβεβαιώνουν οι αρμόδιοι.

Ο γενικός διευθυντής του υπουργείου Γιώργος Παντελή και ο ανώτερος οικονομικός λειτουργός Διονύσης Διονυσίου, συμμετείχαν στη συνεδρίαση της επιτροπής οικονομικών η οποία εξέτασε σήμερα αυτεπάγγελτο θέμα αναφορικά με τους κινδύνους και τις επιπτώσεις που προκύπτουν από την τακτική των τραπεζών να υπερχρεώνουν τους δανειολήπτες με πιο ψηλά επιτόκια και επιβαρύνσεις για δάνεια με κρατική επιδότηση. Το θέμα ενέγραψαν αρχικά βουλευτές του ΑΚΕΛ και συνυπέγραψαν βουλευτές του ΔΗΚΟ και η βουλευτής των Ανεξάρτητων Άννα Θεολόγου.

Ο εκ των εισηγητών Στέφανος Στεφάνου επανέλαβε το παράδειγμα δανειολήπτη ο οποίος εξασφάλισε δύο προτάσεις δανειοδότησης για το ίδιο δάνειο από συγκεκριμένη τράπεζα, μια πρόταση πριν την κυβερνητική εξαγγελία του σχεδίου επιδότησης επιτοκίου και μια πρόταση μετά την εξαγγελία του σχεδίου, σημειώνοντας ότι στην δεύτερη εντοπίζεται αυξημένο επιτόκιο και άλλες χρεώσεις.

Μέγιστο επιτόκιο 2,25% για στεγαστικά, 4,25% για επιχειρηματικά δάνεια

Απαντώντας σε ερωτήματα των βουλευτών, ο κ. Παντελή σημείωσε ότι όντως το υπουργείο προβληματίστηκε σε ότι αφορά την πιθανότητα ώθησης των επιτοκίων προς τα πάνω και γι’ αυτό τον λόγο τα επιτόκια παρακολουθούνταν για αρκετό διάστημα πριν τον καθορισμό του ποσοστού επιδότησης.

Για στεγαστικά δάνεια, το επιδοτούμενο επιτόκιο καθορίστηκε στο Euribor 6 μηνών που καθορίζεται από την αγορά και είναι σε αρνητικό επίπεδο αυτή τη στιγμή, συν μέγιστο περιθώριο επιτοκίου της τράπεζας ύψους 2,25%.

Άρα σήμερα, όπως είπε, το επιτόκιο ενός στεγαστικού δανείου δεν μπορεί να υπερβαίνει το 2,25%, για να είναι επιλέξιμο για το σχέδιο επιδότησης επιτοκίου, ενώ στην πορεία όπως επεσήμανε, τα επιτόκια ακολούθησαν πτωτική πορεία.

Αντίστοιχα, το περιθώριο για τα επιχειρηματικά δάνεια καθορίστηκε στο 4,25%.

Το σχέδιο σύμφωνα με τον κ. Παντελή δεν παραπέμπει σε υφιστάμενες δανειακές συμβάσεις αλλά σε δάνεια που εγκρίθηκαν ή άρχισε η εκταμίευσή τους από την 1η Μαρτίου 2020 και μετά, ενώ προβλέπει επιδότηση ύψους 1,50%, κάτι που σύμφωνα με το υπουργείο αντικατοπτρίζει τα επιτόκια της δεδομένης στιγμής.

Για τα δάνεια που συνάφθηκαν μετά τον Ιούνιο, ισχύει το πλαίσιο του τι συμφωνήθηκε μεταξύ δανειολήπτη και τραπεζικού ιδρύματος, με δεδομένο ύψος επιδότησης στο 1,50%, όπως αναφέρθηκε.

Ο κ. Παντελή σημείωσε ότι διαχρονικά τα επιτόκια στην Κύπρο είναι σε ψηλότερο επίπεδο από την ΕΕ και πως τα επιτόκια αντικατοπτρίζουν τις συνθήκες της κάθε οικονομίας, με έναν παράγοντα που επηρεάζει να είναι το ύψος των ΜΕΔ και άλλον, το πλαίσιο εκποιήσεων.

Εκπρόσωποι του υπουργείου απέρριψαν αναφορές σε ενδεχόμενο σχηματισμού καρτέλ σε ότι αφορά τις χρεώσεις και τα επιτόκια των τραπεζών.

Εκπρόσωπος της Κεντρικής Τράπεζας σημείωσε ότι η ΚΤ δεν επεμβαίνει στην επιτοκιακή πολιτική των τραπεζών παρά μόνο για να κάνει συστάσεις για θέματα που άπτονται της εποπτείας της ΚΤ.

Σε ότι αφορά τις αναφορές σε αυξημένες χρεώσεις, ο κ. Παντελή αναφέρθηκε σε μια περίπτωση όπου συγκεκριμένη τράπεζα «λανθασμένα χρέωνε 1% έξοδα σύναψης δανείου», κάτι που έχει διορθωθεί, όπως είπε.

Τράπεζες: Δεν εντοπίστηκε τακτική υπερχρεώσεων

Εκ μέρους του Συνδέσμου Τραπεζών η Δήμητρα Βαλιαντή – Πλατή ανέφερε ότι «θορυβηθήκαμε γιατί το θέμα μιλά για υπερχρεώσεις, που εξ ορισμού σημαίνει υπερβολικές και αδικαιολόγητες».

«Από την μελέτη μας, δεν εντοπίσαμε να υπάρχει τέτοια τακτική των τραπεζών», είπε, προσθέτοντας ωστόσο, ότι «υπάρχει μια τράπεζα που αύξησε το επιτόκιό της με τρόπο που αντικειμενικά δεν συνιστά αδικαιολόγητη αύξηση».

Σημείωσε ότι μάλλον, πρόκειται για την ίδια περίπτωση στην οποία αναφέρθηκε ο κ. Στεφάνου και εξήγησε ότι η τράπεζα πριν την εξαγγελία του σχεδίου αύξησε το επιτόκιο, που ήταν χαμηλότερο σε σχέση με άλλες τράπεζες, λαμβάνοντας υπόψη την επέλαση του ιού, καθώς κρίθηκε ότι υπάρχει αυξημένο ρίσκο.

Η κ. Βαλιαντή ανέφερε ότι με βάση τις πληροφορίες που έχουν ληφθεί από τις μεγάλες τράπεζες με τις οποίες επικοινώνησε «το ίδιο επιτόκιο λαμβάνει κάποιος, είτε το δάνειο του εμπίπτει στο σχέδιο επιδότησης επιτοκίου, είτε όχι».

Επεσήμανε παράλληλα, την ανάγκη οι συγκρίσεις να γίνονται ανάμεσα σε όμοια προϊόντα, προσθέτοντας πως όποιος έχει παράπονο μπορεί να το μεταφέρει στον χρηματοοικονομικό επίτροπο ή να προβεί σε καταγγελία στην επιτροπή ανταγωνισμού εάν πρόκειται για θέμα καταχρηστικών ρητρών.

Ο χρηματοοικονομικός επίτροπος Παύλος Ιωάννου επεσήμανε ότι το περιθώριο επιτοκίου, από τη στιγμή που καθορίζεται σε μια δανειακή σύμβαση δεν μπορεί να αλλάξει, προσθέτοντας παράλληλα, ότι η πανδημία έχει μεταβάλει τη δομή των κινδύνων στην οικονομία και επομένως, όπως σημείωσε χρειάζεται μελέτη για να κριθεί κατά πόσον μια αύξηση ήταν παράλογη ή δικαιολογημένη.

Ο πρόεδρος της επιτροπής Άγγελος Βότσης εξέφρασε την άποψη ότι πέρασαν τα μηνύματα που ήθελε να στείλει η επιτροπή στις τράπεζες μέσα από τη συζήτηση, επισημαίνοντας ότι υπάρχουν φραγμοί για το ύψος των επιτοκίων και ότι το υπουργείο δεσμεύτηκε για έλεγχο των συμβάσεων πριν την επιδότηση επιτοκίων.

Ο κ. Στεφάνου δήλωσε πως επιβεβαιώθηκε ότι κάποιες τράπεζες προκάλεσαν προβλήματα μετά την ανακοίνωση των σχεδίων επιδότησης επιτοκίου αυξάνοντας χρεώσεις και κάλεσε την κυβέρνηση να προβληματιστεί για τις περιπτώσεις των δανειοληπτών που λόγω βιωσιμότητας δεν μπορούν να επωφεληθούν του σχεδίου.

Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Μάριος Μαυρίδης ανέφερε ότι η πιο σημαντική δύναμη του δανειολήπτη, είναι ότι μπορεί εάν θέλει να ψάχνει για τα χαμηλότερα επιτόκια στην αγορά.

Της Μαρίας Χαμπή

Της Μαρίας Χαμπή