You are here

Δωρεάν τεστ για να έρθουν Βρετανοί τουρίστες

14/07/2020 07:27

Οι Βρετανοί τουρίστες δεν φαίνεται να έρχονται στην Κύπρο τις ερχόμενες βδομάδες σκορπώντας απογοήτευση στους ξενοδόχους που ελπίζουν να τονώσουν τη μεγαλύτερη αγορά της Κύπρου με προσφορά δωρεάν εξετάσεων για τους αφιχθέντες.

Την ίδια στιγμή που δεκάδες ξενοδοχεία αποφάσιζαν να ανοίξουν τις πύλες τους για εγχώριο και εξωγενή τουρισμό, ο αρμόδιος υπουργός έσπευσε χθες να αναθεωρήσει τις επίσημες εκτιμήσεις για κάλυψη του 25% των φετινών αφίξεων.  Η ακριβής αναθεώρηση θα γίνει προς το τέλος της βδομάδας και αναμένεται να επηρεάσει και τις αντίστοιχες μακροοικονομικές προβλέψεις για φετινή ύφεση 7%.

Αιτία των αρνητικών εξελίξεων φαίνεται να είναι η ανάγκη διενέργειας τεστ κορωνοϊού από τους Βρετανούς που βρίσκονται στην ομάδα Β’ των χωρών από τις οποίες φθάνουν οι τουρίστες.  Το κόστος του τεστ λειτουργεί αποτρεπτικά για τους επίδοξους τουρίστες αλλά και για τους πράκτορες.

Σε δηλώσεις στη StockWatch, ο πρόεδρος του ΠΑΣΥΞΕ Λεμεσού Χάρης Θεοχάρους, είπε ότι «αν οι τουριστικοί πράκτορες θέλουν να ταξιδεύει ο κόσμος, πρέπει να συνεργαστούν μαζί μας, διότι είναι εύκολο να λένε ότι δεν μπορούν να ξεκινήσουν οι πτήσεις επειδή οι βρετανοί δυσκολεύονται να κάνουν το τεστ, είτε επειδή είναι ακριβό είτε επειδή δεν μπορούν να βρουν τα κατάλληλα ιδιωτικά εργαστήρια στη χώρα τους».

«Τους προκαλούμε», πρόσθεσε, «να αποδείξουν ότι επιθυμούν να φέρουν τουρίστες στην Κύπρο.  Από τη στιγμή όμως που πρέπει να υπάρχει το τεστ, τότε πρέπει να το αναλάβουν οι ξενοδόχοι σε συνεργασία με την κυβέρνηση ώστε να διευκολύνουμε τους τουρίστες από τη μεγαλύτερη αγορά της Κύπρου».

Ο κ. Θεοχάρους σημείωσε ότι «πριν την 1η Αυγούστου που έχει τεθεί ως ορόσημο για την έναρξη των πτήσεων από τη Βρετανία προς την Κύπρο, θα ανακοινώσουμε τη διαδικασία για τη δωρεάν της εξέτασης στην Κύπρο ώστε να δούμε και τις αντιδράσεις της αγοράς.  Αν οι ταξιδιωτικοί πράκτορες δεν είναι διατεθειμένοι να προβαίνουν οι πελάτες τους στο τεστ τότε να το πουν ξεκάθαρα».

Επικροτώντας την πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση στο θέμα της πανδημίας είπε ότι «ο αγώνας διεξάγεται αυτή τη στιγμή μεταξύ της υγείας και της οικονομίας. Η υγεία αποτελεί το μέγιστο αγαθό του ανθρώπου, όταν υπάρχει υγεία μπορεί να υπάρξει και οικονομία, γι’ αυτό πρέπει να βρούμε τον τρόπο να παντρέψουμε αυτά τα δύο», επεσήμανε.

Υπενθύμισε ότι η ζημιά θα είναι τεράστια φέτος για τους ξενοδόχους οι οποίοι επαναλειτούργησαν τις μονάδες τους για να στείλουν το μήνυμα ότι είναι έτοιμοι να δεχθούν έστω και τους λιγοστούς τουρίστες αλλά και να επενδύσουν για τη νέα σεζόν.

«Από τον Ιούνιο που άνοιξαν τα πρώτα ξενοδοχεία η ροή των κρατήσεων από τον εσωτερικό τουρισμό κυρίως, είναι στα ίδια επίπεδα», ανέφερε.  Δηλαδή τις καθημερινές η πληρότητα φθάνει μέχρι τα 15 έως 25 δωμάτια και τα Σαββατοκύριακα τα 50-60 δωμάτια και αυτό μόνο το Σάββατο ενώ, όσον αυξάνεται ο αριθμός των μονάδων που ανοίγουν τόσο μικραίνει η πίτα».

Πρόσθεσε εντούτοις ότι «η προσπάθεια των ξενοδόχων είναι να ανοίξουν τις μονάδες τους είτε για να μειώσουν τη ζημιά, εγχείρημα που φαίνεται να είναι πάρα πολύ δύσκολο για να μην πω ότι μάλλον θα αυξήσουν τις ζημιές τους».

Δωρεάν τεστ γρήγορα και χωρίς ταλαιπωρία

Την ετοιμότητα των ξενοδόχων να συμβάλουν στη διενέργεια των τεστ δωρεάν προς τους βρετανούς τουρίστες εξέφρασε και ο πρόεδρος του ΠΑΣΥΞΕ Πάφου, Θάνος Μιχαηλίδης, υποδεικνύοντας ότι πρόκειται για τη μεγαλύτερη αγορά της Κύπρου την οποία επιβάλλεται ως ξενοδοχειακή βιομηχανία να στηρίξουμε.

Σημείωσε ότι βρισκόμαστε σε ένα πολύ δύσκολο σταυροδρόμι διότι από τη μια θα είναι τεράστιο το κόστος για την οικονομία εάν δεν έχουμε τουριστικό ρεύμα από τη Βρετανία ενώ από την άλλη ελλοχεύει ο κίνδυνος να έχουμε αυξημένα εισαγόμενα κρούσματα, χωρίς τη διενέργεια των τεστ για τον κορωνοϊό.

Πάντως, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, από τις 12 Ιουλίου ο αριθμός των νέων επιβεβαιωμένων κρουσμάτων COVID-19 στη Βρετανία μειώνεται καθημερινά μετά την κορύφωση των περισσότερων από 6.000 τον Απρίλιο σε 530 χθες. Εντούτοις, καταγράφονται εξάρσεις σε τοπικό επίπεδο.

Σύμφωνα με τον κ. Μιχαηλίδη, η μια παράμετρος είναι ότι τα τεστ θα γίνονται δωρεάν και η άλλη ότι θα πρέπει να γίνονται με διακριτικότητα χωρίς να ταλαιπωρούνται οι τουρίστες και χωρίς αχρείαστες καθυστερήσεις. Αυτό το μήνυμα θα πρέπει να σταλεί μέσω των τουριστικών πρακτόρων, είπε.

Σχολιάζοντας την πορεία των κρατήσεων τον Ιούλιο είπε ότι κυμαίνονται στα επίπεδα του Ιουνίου χωρίς καμία διαφοροποίηση στις πληρότητες οι οποίες στηρίζονται σχεδόν αποκλειστικά στον εσωτερικό τουρισμό και πρόσθεσε ότι αναθεωρούμε συνεχώς προς τα κάτω τις προβλέψεις μας για τη σεζόν.

Στην ίδια δήλωση προέβη χθες και ο υφυπουργός τουρισμού Σάββας Περδίος, λέγοντας ότι «προς το τέλος της εβδομάδας θα αναθεωρήσουμε τον στόχο της προσέλκυσης του 25% των περσινών αφίξεων».

Σύμφωνα με τον κ. Περδίο, οι βασικές αγορές, η Βρετανία, η Ρωσία, το Ισραήλ και η Σουηδία, παραμένουν εκτός παιγνιδιού αφού είτε βρίσκονται στην κατηγορία Β’, για την οποία απαιτείται η διενέργεια τεστ, είτε δεν έχουν κατηγοριοποιηθεί.

Με βάση τα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας, οι τέσσερις αυτές αγορές αποτελούσαν το 64% των συνολικών τουριστικών αφίξεων το 2019.

Ο κ. Μιχαηλίδης, άφησε μια χαραμάδα ελπίδας για βελτίωση της κινητικότητας τον Αύγουστο, λόγω του ότι οι κύπριοι κάνουν τις διακοπές τους εντός τον Αύγουστο.

Εκπτώσεις μέχρι 50% στα κυπριακά ξενοδοχεία

Ο γενικός διευθυντής του ΠΑΣΥΞΕ Φιλόκυπρος Ρουσουνίδης, χαρακτήρισε ως τη δυσκολότερη χρονιά για τον τουρισμό τη φετινή, υποδεικνύοντας ότι η Βρετανία η οποία αποτελεί τη μεγαλύτερη αγορά της Κύπρου υπό τις υφιστάμενες προϋποθέσεις δεν μπορεί να μετακινήσει τουριστικά ρεύματα προς την Κύπρο.

Σημείωσε επίσης ότι ακόμη πιο δυσμενείς είναι οι εξελίξεις στη Ρωσία η οποία αποτελεί τη δεύτερη μεγάλη αγορά της Κύπρου και η οποία για την ώρα παραμένει εκτός του πλαισίου αλλά και η Σουηδία και το Ισραήλ, δύο βασικές αγορές οι οποίες δεν αναμένεται να τροφοδοτήσουν την Κύπρο με τουρισμό ούτε τον Αύγουστο.

Σχετικά με τον εσωτερικό τουρισμό είπε ότι κρατούμε μικρό καλάθι διότι τα νούμερα των κρατήσεων στις ξενοδοχειακές μονάδες μέχρι σήμερα είναι πολύ χαμηλά, σημειώνοντας το μη χείρον βέλτιστον και εξέφρασε την ελπίδα ότι οι κύπριοι οι οποίοι μέχρι την τελευταία στιγμή είναι διστακτικοί θα προτιμήσουν τελικά για τις παρατεταμένες διακοπές τους τα κυπριακά ξενοδοχεία τα οποία προσφέρουν πολύ ελκυστικές τιμές με εκπτώσεις που αγγίζουν μέχρι και το 50% σε σχέση με πέρσι.

Της Ηρώς Ευθυμίου