You are here

Η Κομισιόν ζητά από τα ενδιαφερόμενα μέρη παρατηρήσεις στις δεσμεύσεις της Aspen για τα αντικαρκινικά φάρμακα

14/07/2020 14:43

H Koμισιόν καλεί όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη να υποβάλουν παρατηρήσεις σχετικά με τις δεσμεύσεις που πρότεινε η Aspen ώστε να ανταποκριθεί στις ανησυχίες της για υπερβολική τιμολόγηση.

Αναλυτικά, η Aspen έχει προτείνει τις ακόλουθες δεσμεύσεις:
α)   Η Aspen θα μειώσει τις τιμές της σε όλη την Ευρώπη για τα έξι αντικαρκινικά φάρμακα κατά περίπου 73 % κατά μέσο όρον·
β)   αυτές οι τιμές θα είναι οι μέγιστες που θα μπορεί να χρεώσει η Aspen για τα επόμενα δέκα έτη. Θα οριστεί ότι θα αρχίσουν να ισχύουν ήδη από τον Οκτώβριο του 2019 και
γ)   η Aspen εγγυάται τον εφοδιασμό σε φάρμακα για τα επόμενα πέντε έτη και, για μια πρόσθετη περίοδο πέντε ετών, είτε θα συνεχίσει να τα προμηθεύει είτε θα διαθέσει την άδεια κυκλοφορίας τους σε άλλους προμηθευτές.

Υπενθυμίζεται ότι μετά από επίσημη διαδικασία έρευνας που κινήθηκε στις 15 Μαΐου 2017, η Κομισιόν εξέφρασε σοβαρές ανησυχίες ότι η Aspen καταχράται τη δεσπόζουσα θέση της σε πολλές εθνικές αγορές, χρεώνοντας υπερβολικά υψηλές τιμές για αντικαρκινικά φάρμακα κρίσιμης σημασίας που δεν καλύπτονται από δίπλωμα ευρεσιτεχνίας. Μετά την απόκτηση των αντικαρκινικών φαρμάκων από άλλη εταιρεία, η Aspen άρχισε να αυξάνει τις τιμές τους στην Εσθονία, τη Γερμανία, τη Λετονία, τη Λιθουανία, την Πολωνία, τη Σουηδία και το Ηνωμένο Βασίλειο το 2012 και στη συνέχεια εφάρμοσε την ίδια στρατηγική σε όλες τις άλλες χώρες της Ευρώπης όπου η Aspen πουλούσε τα φάρμακα.

Οι πρακτικές της Aspen αφορούν ορισμένα αντικαρκινικά φάρμακα που χρησιμοποιούνται κυρίως στη θεραπεία της λευχαιμίας και άλλων αιματολογικών μορφών καρκίνου. Περιλαμβάνουν φάρμακα που πωλούνται υπό τις εμπορικές ονομασίες Alkeran, Leukeran και Purinthol.

Η προκαταρκτική ανάλυση των λογιστικών στοιχείων της Aspen σχετικά με τα έσοδα και τις δαπάνες έδειξε ότι, μετά τις αυξήσεις των τιμών, η Aspen έχει συστηματικά αποκομίσει πολύ υψηλά κέρδη από την πώληση αντικαρκινικών φαρμάκων στην Ευρώπη, τόσο σε απόλυτους όρους όσο και σε σύγκριση με τα επίπεδα κερδών παρόμοιων εταιρειών του κλάδου. Οι τιμές της Aspen υπερέβησαν τις σχετικές δαπάνες της κατά σχεδόν τριακόσια τοις εκατό κατά μέσον όρο, ακόμα και αν συνυπολογιστεί εύλογο ποσοστό απόδοσης, παρόλο που παρατηρήθηκαν διαφορές μεταξύ προϊόντων και μεταξύ χωρών.

ΚΥΠΕ