You are here

Στο 4,7% η συρρίκνωση της ιαπωνικής οικονομίας, λέει η Κεντρική Τράπεζα της χώρας

15/07/2020 12:12

H ιαπωνική οικονομία θα συρρικνωθεί με ρυθμό 4,7% τo τρέχων έτος που λήγει τον Μάρτιο του 2021, δήλωσε η Κεντρική Τράπεζα της χώρας, προβλέποντας ανάκαμψη την επόμενη χρονιά, με την σημαντική αβεβαιότητα ωστόσο να διατηρείται λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.

Οι νέες προβλέψεις για την ύφεση της οικονομίας κυμαίνονται μεταξύ 4,5% και 5,7%, συνιστούν υποβάθμιση σε σύγκριση με τις αντίστοιχες προβλέψεις του Απριλίου για ύφεση μεταξύ 3,0% και 5,0%.

Η ιαπωνική Κεντρική Τράπεζα ελπίζει σε μελλοντική ανάκαμψη, αλλά οι προοπτικές εξαρτώνται από μελλοντικά κύματα της νόσου Covid-19, η οποία καθιστά τις προβλέψεις δύσκολες.

«Η οικονομία της Ιαπωνίας είναι πιθανόν να βελτιωθεί σταδιακά από το δεύτερο μισό του έτους με την οικονομική δραστηριότητα να επαναρχίζει, αλλά ο ρυθμός αναμένεται να είναι ήπιος την ώρα που ο αντίκτυπος του νέου κορωνοϊού παγκοσμίως παραμένει», αναφέρει η Τράπεζα της Ιαπωνίας.

Για το 2022 η BoJ αναμένει ρυθμό ανάπτυξης 3,3% και επιβράδυνση στο 1,5% το 2023, για να τονίσει ωστόσο ότι ο ορίζοντας είναι εξαιρετικά ασαφής λόγω «υψηλής αβεβαιότητας».

Σε δηλώσεις του ο Διοικητής της BoJ, Χαρουχίκο Κουρόντα, ανέφερε πως οι επενδύσεις κεφαλαίου είναι ισχυρές, αλλά η κατανάλωση παραμένει χαμηλά, ιδιαίτερα στον τομέα των υπηρεσιών, που διαπροσωπικές επαφές.

«Γενικότερα, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η οικονομία υποχωρεί στο κατώτατο σημείο και ακολουθεί πορεία ανάκαμψης, αλλά μετά από αυτό η ανάκαμψη θα επιβραδυνθεί και αναμένω ότι θα δούμε μια σταδιακή ανάκαμψη», είπε.

ΚΥΠΕ