You are here

Στο μενού της ad hoc διαγραφές δανείων σε κόμματα, ΠΕΠ

23/07/2020 11:14

Στην ad hoc επιτροπή για τη μελέτη των στοιχείων για πολιτικά εκτεθειμένα δάνεια μεταφέρεται το θέμα του ελέγχου διαγραφών δανείων σε κόμματα ή εταιρείες συνδεδεμένες με κόμματα, που αναμενόταν να συζητηθεί σήμερα στην επιτροπή ελέγχου.

Μετά από εισήγηση του βουλευτή του ΑΚΕΛ και μέλους της ad hoc επιτροπής Στέφανου Στεφάνου, η οποία υιοθετήθηκε από την επιτροπή ελέγχου, η συζήτηση που ήταν προγραμματισμένη δεν προχώρησε επί της ουσίας, δεδομένου ότι σχετικά ζητήματα εξετάζει η ad hoc επιτροπή για τη μελέτη της λίστας Γιωρκάτζη με βάση τους όρους εντολής της.

Τα μέλη της επιτροπής ελέγχου, συμφώνησαν όπως ζητηθεί να εμπλουτιστούν οι όροι εντολής της ad hoc επιτροπής, ώστε να περιλαμβάνουν τον έλεγχο δανείων με ευνοϊκούς όρους και των διαγραφών δανείων για πολιτικά εκτεθειμένα πρόσωπα, αλλά και για κόμματα και οργανισμούς συνδεδεμένους με αυτά.

Πρόσθετες εισηγήσεις που έχουν τα μέλη της επιτροπής, αναμένεται να αποσταλούν μεμονωμένα στην ad hoc επιτροπή, είτε απευθείας από τους βουλευτές, είτε μέσω  της επιτροπής ελέγχου.

Ο πρόεδρος της βουλής που προήδρευσε σε μέρος της συνεδρίας, είπε πως το θέμα δεν διαγράφεται από την ατζέντα της επιτροπής ελέγχου και ότι θα παραμείνει στην ημερήσια διάταξη «επικουρικά». Επεσήμανε πως τα ζητήματα που τίθενται μπορούν να εξεταστούν από την ad hoc επιτροπή η οποία διαθέτει την «ασφαλιστική δικλείδα», κατά την έκφρασή του, του να περνούν οι αποφάσεις της από την ολομέλεια.

Από την πλευρά του, ο κ. Στεφάνου ανέφερε ότι το «πλεονέκτημα» της ad hoc επιτροπής είναι πως πέραν από την ολοκληρωμένη συζήτηση, θα έχει στα χέρια της εργαλεία για διερεύνηση, καθώς και βοήθεια από κρατικούς αξιωματούχους και εξειδικευμένους τεχνοκράτες.

Διευρύνονται οι όροι εντολής

Ιδιαίτερη αναφορά κατά τη συζήτηση, έγινε στο γεγονός ότι οι όροι εντολής της ad hoc επιτροπής πηγαίνουν πίσω μέχρι το 2013, ενώ η κοινοβουλευτική ομάδα του ΔΗΣΥ που ενέγραψε το θέμα στην επιτροπή ελέγχου, ζητά όπως ο έλεγχοςτου θέματος των διαγραφών, αρχίσει από το 2000 και εντεύθεν.

Εισηγήσεις, για περαιτέρω διεύρυνση των όρων της ad hoc επιτροπής τέθηκαν από διάφορα μέλη της επιτροπής ελέγχου. Ο πρόεδρος της επιτροπής κ. Κουλίας σημείωσε ότι θα ζητήσει στοιχεία σχετικά με τις εκροές συναλλάγματος εκτός Κύπρου, κατά την κλειστή περίοδο των τραπεζών μετά το κούρεμα, παρά το γεγονός ότι, όπως αναφέρθηκε σήμερα, σχετικά στοιχεία έχουν κατατεθεί στη βουλή εδώ και χρόνια, στο πλαίσιο της εξέτασης του ζητήματος από την επιτροπή θεσμών.

Οι εισηγήσεις, φαίνεται να προκαλούν περαιτέρω ανησυχίες για το ενδεχόμενο αποπροσανατολισμού της επιτροπής, κάτι που επεσήμανε η βουλευτής του ΔΗΣΥ Αννίτα Δημητρίου. Όπως ανέφερε, με την εμπλοκή και άλλων ζητημάτων θα δοθεί η εντύπωση ότι επιχειρείται αποπροσανατολισμός και υπεκφυγή από το ζητούμενο, που είναι τα στοιχεία για διαγραφές.

Σε δηλώσεις μετά το πέρας της συνεδρίας, ο πρόεδρος της επιτροπής ελέγχου Ζαχαρίας Κουλίας, εξέφρασε αμφιβολίες για το αποτέλεσμα που θα έχει η συζήτηση, επικαλούμενος το παράδειγμα των συζητήσεων που πραγματοποιήθηκαν σχετικά με το σκάνδαλο του Χρηματιστηρίου Κύπρου. Σε ότι αφορά τη λίστα Γιωρκάτζη εξέφρασε την άποψη ότι αυτή είναι «άκρως παράνομη», παραπέμποντας στις χθεσινές αναφορές του διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας.

Χαρακτηρισμούς για τη λίστα Γιωρκάτζη επανέλαβαν και βουλευτές εκ μέρους των κομμάτων ΔΗΣΥ, ΑΚΕΛ και ΕΔΕΚ, υποστηρίζοντας ότι αυτή συσκοτίζει τη συζήτηση αντί να τη διαφωτίζει και ότι αποπροσανατολίζει από την ουσία, που είναι η χαριστική διαγραφή δανείων και η ευνοϊκή μεταχείριση ΠΕΠ από τις τράπεζες.

Της Μαρίας Χαμπή