You are here

Μάρκος: Παραιτούμαι για λόγους ευθιξίας (5)

18/07/2011 11:04
Λόγοι πολιτικής ευθιξίας επέβαλαν στον υπουργό Εξωτερικών Μάρκο Κυπριανού να υποβάλει την παραίτηση του. Όπως δήλωσε ο ίδιος μετά την πρωινή έκτακτη συνεδρίαση της Επιτροπής Άμυνας της βουλής για τα δραματικά γεγονότα της 11ης Ιουλίου στο Μαρί, η παραίτηση του υποβλήθηκε «όχι γιατί υπάρχει αίσθημα ενοχής αλλά για λόγους ευθιξίας».

Παράλληλα έκανε λόγο για «παιγνίδι εντυπώσεων, για αποδιοπομπαίους τράγους και για κακομεταχείριση της κοινής γνώμης».

Ο κ. Κυπριανού εξέφρασε τη λύπη και το συγκλονισμό του για την τραγωδία, για «τα λάθη ή τις παραλείψεις» και διαβεβαίωσε ότι θα συμβάλει στη διαλεύκανση της υπόθεσης. Την ίδια ώρα απηύθυνε έκκληση για επίδειξη υπευθυνότητας από όλους.

«Θέλω να πιστεύω ότι όλοι συναισθανόμαστε την κρισιμότητα των περιστάσεων και την ανάγκη για υπευθυνότητα, ελπίζω όλοι να δουλέψουμε με κοινή θέληση να εντοπιστούν και να αποδοθούν οι πραγματικές ευθύνες με βάση τα γεγονότα και την πραγματικότητα», είπε ο υπουργός Εξωτερικών.

«Όχι σε παιγνίδι εντυπώσεων, όπως αυτό που παίχθηκε τις τελευταίες ημέρες, που ήταν μια προσπάθεια, όχι αναζήτησης των πραγματικών ευθυνών, όχι των πραγματικών υπευθύνων, αλλά αποδιοπομπαίων τράγων», πρόσθεσε.

Ο κ. Κυπριανού είπε ότι «στόχος δεν ήταν η διαφώτιση της κοινής γνώμης, αλλά η διαχείριση της με ανεύθυνο τρόπο», προσθέτοντας ότι η αδικία εις βάρος του δεν είναι προσωπική, αλλά σε βάρος της δημοκρατίας και του ίδιου του λαού και «η κακομεταχείριση της ευαισθησίας του για εξυπηρέτηση σκοπιμοτήτων».

Ο υπουργός Εξωτερικών είπε ότι ο ίδιος αρνείται να δώσει λαβή σε τέτοια παιγνίδια και να προσφέρει σε όσους θέλουν να εξουδετερώσουν πολιτικούς αντιπάλους και όχι να αντιμετωπίζουν πραγματικούς ενόχους.

«Για αυτό», ανέφερε, «προτίθεμαι να ζητήσω από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να με απαλλάξει από τα καθήκοντα του υπουργού Εξωτερικών, όχι γιατί υπάρχει αίσθημα ενοχής, αλλά ευθιξίας».

«Ακούω τον κόσμο και θέλω να συμβάλω όσο μπορώ στο να ξαναποκτήσει εμπιστοσύνη στο πολιτικό σύστημα σε μιαν τόσο κρίσιμη περίοδο για την Κύπρο, γιατί πού είναι η δική μου εμπλοκή, ποιες είναι οι πραγματικές ευθύνες, σε ποιον ανήκουν», διερωτήθηκε.

Συνέχισε διερωτώμενος «τί κρίνεται αυτή τη στιγμή, η διπλωματική απόφαση και ο χειρισμός υπεύθυνα και με γνώμονα το εθνικό συμφέρον ή οι πράξεις και οι παραλείψεις όσων είχαν πραγματικά την ευθύνη φύλαξης του φορτίου ανεξάρτητα από το χρόνο ή λόγο παραμονής του στη Βάση».

Ο κ. Κυπριανού διευκρίνισε ότι ανέγνωσε τη συγκεκριμένη δήλωση ενώπιον της Επιτροπής Άμυνας και διαβεβαίωσε ότι η συγκεκριμένη Επιτροπή, καθώς και όλες οι άλλες κυβερνητικές επιτροπές και αρμόδιοι, θα έχουν την πλήρη συνεργασία του, με πλήρη διαφάνεια και ειλικρίνεια.

Σε διευκρινιστική ερώτηση κατά πόσο αυτό σημαίνει παραίτησή του ή ενδεχομένως μετακίνησή του σε άλλο υπουργείο, ανέφερε ότι θα πει στον Πρόεδρο ότι θέλει να φύγει από το υπουργείο Εξωτερικών. «Δεν έχω άλλο υπουργείο», είπε.

«Κοινοποίησε την πρόθεση του»

Για την παραίτηση Μάρκου Κυπριανού ρωτήθηκε το μεσημέρι και ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Στέφανος Στεφάνου, ο οποίος είπε ότι ο υπουργός Εξωτερικών είχε το πρωί επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας προς τον οποίο εξέφρασε την πρόθεση του να υποβάλει παραίτηση, προφανώς μετά τη συνεδρία της Επιτροπής Άμυνας της Βουλής.

Σε ερώτηση εάν έστειλε επιστολή, ο κ. Στεφάνου είπε πως «απλώς ο κ. Κυπριανού έχει κοινοποιήσει την πρόθεσή του».

Κληθείς να πει εάν η πρόθεση αυτή του κ. Κυπριανού προμηνύει αποχώρηση του ΔΗΚΟ από την κυβέρνηση, ο κ. Στεφάνου ανέφερε: «Νομίζω ότι αυτά τα πράγματα δεν είναι τώρα ώρα να τα συζητήσουμε. Υπάρχει μια εκπεφρασμένη πρόθεση από μέρους του υπουργού Εξωτερικών».

Ερωτηθείς εάν έχει γίνει αποδεκτή η παραίτηση, ο Εκπρόσωπος επανέλαβε πως έχει εκφραστεί πρόθεση από μέρους του υπουργού Εξωτερικών. Κληθείς να πει τί είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σε σχέση με την πρόθεση του υπουργού Εξωτερικών, ο κ. Στεφάνου είπε πως, «σε ό,τι αφορά τον κ. Μάρκο Κυπριανού, νομίζω ότι μπορούμε να τοποθετηθούμε αργότερα».

Σε ερώτηση εάν θα γίνει συνάντηση του Προέδρου Χριστόφια με τον κ. Κυπριανού, ο Εκπρόσωπος ανέφερε πως «όταν έχουμε κάτι θα σας ενημερώσουμε».

Στο μεταξύ, κατά την αποχώρηση του από τη βουλή ο Μάρκος Κυπριανού δέχθηκε μπουκάλα με νερό από διαδηλωτή, η οποία ωστόσο χτύπησε στο υπουργικό όχημα.

Νωρίτερα, πληροφορίες που διέρρευσαν από μέλη της Επιτροπής Άμυνας που συνήλθε εκτάκτως σήμερα για να εξετάσει την πολύνεκρη έκρηξη στο Μαρί, έφεραν τον υπουργό Εξωτερικών να έχει εκφράσει την πρόθεση του να παραιτηθεί.

Επιπρόσθετες πληροφορίες ανέφεραν ότι ο κ. Κυπριανού είχε επικοινωνία νωρίς το πρωί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, προς τον οποίο έθεσε την πρόθεση του να υποβάλει παραίτηση.

Συγκεκριμένα ανέφερε ότι θα ζητήσει να τον απαλλάξει από τα καθήκοντα του για λόγους πολιτικής ευθιξίας.

Η συνεδρίαση ξεκίνησε στις 09:30 και ολοκληρώθηκε γύρω στις 14:30.

Γύρω στις 11:30 αποχώρησαν από τη συνεδρίαση οι υπουργοί Άμυνας και Οικονομικών Δημήτρης Ηλιάδης και Χαρίλαος Σταυράκης αντίστοιχα, όπως επίσης και ο παραιτηθείς Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς Πέτρος Τσαλικίδης.

Κατά την αποχώρησης τους αποδοκιμάστηκαν από τους διαμαρτυρόμενους οι οποίοι φώναζαν «Χριστόφια παραιτήσου εσύ και οι υπουργοί σου».