You are here

Εντείνονται οι ανησυχίες για πρόγραμμα πολιτογραφήσεων

29/07/2020 06:58

Απογοήτευση επικρατεί ανάμεσα στους developers για τη δυνατότητα ανάκαμψης των επενδύσεων στην Κύπρο μετά την πανδημική κρίση, την ίδια στιγμή που το πρόγραμμα πολιτογραφήσεων φαίνεται να γίνεται ακόμα πιο αυστηρό με το ύψος της απαιτούμενης επένδυσης να αυξάνεται.

Την αρχική αισιοδοξία για σταδιακή επιστροφή των ξένων επενδυτών μέσω των «χρυσών» διαβατηρίων διαδέχεται πλέον ο προβληματισμός για την περιορισμένη ροή επενδυτών αλλά και η ανησυχία ότι η αύξηση της επένδυσης που επιχειρείται στη βουλή – από €2 εκ. σε €2,5 εκ. – θα περιορίσει τη δυνατότητα ανάκαμψης του τομέα πολυτελών ακινήτων.

Σε δηλώσεις στη StockWatch, οι developers κάνουν λόγο για επενδυτές που αδυνατούν να έρθουν στην Κύπρο λόγω προβλημάτων στη διακίνηση αλλά ίσως και οικονομικών αδυναμιών για να παραλάβουν τα διαμερίσματα που αγόρασαν ή ακόμη να κλειδώσουν τις συναλλαγές που είχαν ξεκινήσει πριν την κρίση.

Στο μεταξύ τρέχει η εξέταση των περίπου 280 αιτήσεων των ξένων επενδυτών που εκκρεμούσαν από πέρσι, δήλωσε ο γενικός διευθυντής του υπουργείου εσωτερικών Κύπρος Κυπριανού.

Σε δηλώσεις στη StockWatch, ο κ. Κυπριανού διευκρίνισε ότι «οι συγκεκριμένες αιτήσεις είχαν υποβληθεί το δεύτερο επτάμηνο του 2019 και είναι σημαντικά μειωμένες σε σχέση με το πρώτο πεντάμηνο του ίδιου έτους».

Πρόσθεσε ότι έχουν ήδη εξεταστεί γύρω στις 500 αιτήσεις που είχαν υποβληθεί μέχρι το Μάιο του 2019, πριν τεθούν σε εφαρμογή τα νέα πιο αυστηρά κριτήρια της κυβέρνησης.

Βουτιά εντούτοις έκαναν οι αιτήσεις μετά το ξέσπασμα της πανδημικής κρίσης σύμφωνα με τον κ. Κυπριανού αφού από την 1η Φεβρουάριο μέχρι και σήμερα εκκρεμούν μόλις 180 αιτήσεις, ανέφερε ο κ. Κυπριανού.

Οι αιτήσεις αναμένεται να εξεταστούν με το παλαιό πλαίσιο αντί με το νέο που προωθείται στην ολομέλεια της βουλής την Παρασκευή.

Το 2018 παραχωρήθηκαν 581 «χρυσά» κυπριακά διαβατήρια, το 2017 παραχωρήθηκαν 503, το 2016 εκδόθηκαν 443, το 2015 ο αριθμός κυμάνθηκε στα 337. Το 2014 στα 214 και το 2013 στα 55, όταν η κυβέρνηση αποφάσισε να προχωρήσει στην περαιτέρω χαλάρωση των κριτηρίων ώστε να στηρίξει την οικονομία μέσω του επενδυτικού προγράμματος.

Δύσκολο να υποβληθούν νέες αιτήσεις 

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του συνδέσμου μεγάλων επενδύσεων Ανδρέας Δημητριάδης, απέδωσε τις 180 αιτήσεις που εκκρεμούν από το Φεβρουάριο μέχρι και σήμερα, είτε σε επενδυτές που διαμένουν στην Κύπρο, είτε σε αιτήσεις που είχαν υποβάλλει ξένοι επενδυτές όταν είχαν επισκεφθεί την Κύπρο πριν την πανδημία και κατέληξαν αργότερα σε συμφωνία μέσω τηλεδιάσκεψης αποκλείοντας την περίπτωση να αφορούν εντελώς νέες αιτήσεις.

Διευκρίνισε ότι «οι επενδυτές θέλουν προηγουμένως να επισκεφθούν τα ακίνητα πριν κλειδώσουν οποιαδήποτε συναλλαγή, άρα δεν πιστεύω ότι γίνονται οποιεσδήποτε καινούργιες πράξεις».

Πάγια θέση του συνδέσμου την οποία μετέφεραν και στον πρόεδρο της Δημοκρατίας προκείμενου να πάρει μπρος η αγορά μετά την κορωνοϊού εποχή είναι η απαλλαγή των επενδυτών από τον κεφαλαιουχικό φόρο, ανέφερε ο κ. Δημητριάδης.

«Θεωρούμε σημαντικό και πιέζουμε προς αυτή την κατεύθυνση για απαλλαγή του κεφαλαιουχικού φόρου για όσους θα επενδύσουν σε ακίνητα από τώρα μέχρι το τέλος του χρόνου έτσι ώστε ο επενδυτής που θα αγοράσει ένα ακίνητο να μην πληρώσει κεφαλαιουχικό φόρο όταν πουλήσει μελλοντικά το ακίνητο του». 

Ο κ. Δημητριάδης εξέφρασε την εκτίμηση ότι «τις πραγματικές επιπτώσεις της κρίσης θα τις αντιληφθούμε από τον Οκτώβριο και μετά όταν οι επιχειρήσεις δεν θα μπορούν να αντεπεξέλθουν στα συσσωρευμένα προβλήματα και θα αρχίσουν να απολύουν προσωπικό», επαναλαμβάνοντας ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να δράση από τώρα πριν αρχίσει να αυξάνεται η ανεργία.

Δύσκολη η αναθέρμανση του προγράμματος πολιτογραφήσεων

Ο πρόεδρος του ΕΒΕ Πάφου και αντιπρόεδρος του συνδέσμου επιχειρηματιών ανάπτυξης γης και οικοδομών Γιώργος Μάης, συμφώνησε ότι ο αριθμός των αιτήσεων ενόσω διαρκεί η πανδημική κρίση θα είναι περιορισμένος διότι οι επενδυτές δεν αγοράζουν ακίνητο εάν δεν έχουν τη δυνατότητα να το δουν και να το επιλέξουν μόνοι τους.

Απέδωσε τις συγκεκριμένες αιτήσεις σε συμφωνίες που είχαν γίνει με δικηγορικά γραφεία και παρόχους πριν την κρίση του κορωνοϊού.

Εξέφρασε επίσης αμφιβολίες για το κατά πόσο θα υπάρξει αναθέρμανση του επενδυτικού προγράμματος το 2021, εάν και εφόσον παρέλθει η κρίση, διότι όπως είπε «δεν γνωρίζουμε το μέγεθος των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας σε κάθε χώρα αλλά και στα εισοδήματα του κάθε επενδυτή».

Σχολιάζοντας τις επιπτώσεις της κρίσης στην Πάφο είπε ότι έχει πληγεί περισσότερο από κάθε άλλη επαρχία διότι έχουν επηρεαστεί και οι δυο τομείς που στηρίζουν την αγορά της Πάφου.

«Το 53% των τουριστών και των επενδυτών της Πάφου προέρχονται από τη Ρωσία και τη Βρετανία, τις δύο αγορές που επηρεαστήκαν περισσότερο από την κρίση», υπέδειξε.

Με ακόμη πιο μελανά χρώματα περιέγραψε την όλη κατάσταση που επικρατεί ο δεύτερος αντιπρόεδρος του συνδέσμου επιχειρηματιών ανάπτυξης γης και οικοδομών Πανίκος Λειβαδιώτης, υποδεικνύοντας ότι «έχουμε πελάτες που τους περιμένουμε να έρθουν να ολοκληρώσουν τις πράξεις που βρίσκονται στα χαρτιά ή να παραλάβουν τα διαμερίσματα τους και αντιμετωπίζουν προβλήματα στη διακίνηση. Πως είναι δυνατόν να μιλούμε για νέους επενδυτές;», διερωτήθηκε.

Της Ηρώς Ευθυμίου