You are here

«Δεν υπάρχουν λεφτά» για δεύτερο lockdown

01/08/2020 08:22

Δραματικές επισημάνσεις έκανε  χθες ο υπουργός οικονομικών Κ. Πετρίδης για την κατάσταση των δημόσιων οικονομικών απευθύνοντας παράλληλα ωμή προειδοποίηση ότι αν η Κύπρος μπει σε ένα δεύτερο lockdown τα κρατικά ταμεία δεν θα έχουν τη δυνατότητα να ανταποκριθούν σε νέες επιδοτήσεις, είτε στις επιχειρήσεις, είτε στους εργαζόμενους.

Ο κ. Πετρίδης ανέπτυξε τους δημοσιονομικούς κινδύνους στη στη διάρκεια της κρίσιμης σύσκεψης του ΠτΔ Ν. Αναστασιάδη με τα μέλη της επιστημονικής ομάδας για τη λήψη μέτρων  με στόχο να αναχαιτιστεί η  αναζωπύρωση  των κρουσμάτων κορωνοϊού.

Σύμφωνα με αξιωματούχους της κυβέρνησης που συμμετείχαν στη σύσκεψη, ο υπουργός ήταν σαφής απευθυνόμενος προς τα μέλη της επιδημιολογικής ομάδας:

«Σεβόμενος την επιστημονική σας κατάρτιση και θεωρώντας ως δεδομένο ότι θα σεβαστώ τις οποιεσδήποτε αποφάσεις σας για την προστασία της υγείας όλων μας είμαι υπόχρεος να παραδεχθώ ότι τα δημόσια ταμεία δεν αντέχουν ένα δεύτερο lockdown».

Μέλη της επιδημιολογικής ομάδας που ήταν παρόντα στη σύσκεψη, απλά επιβεβαίωσαν στη StockWatch τις εν λόγω αναφορές του υπουργού αλλά απέφυγαν να μπουν σε λεπτομέρειες.

Ωστόσο, συνεργάτες του προέδρου Αναστασιάδη που έλαβαν μέρος στη σύσκεψη, ανέφεραν στη StockWatch ότι ο  Κ. Πετρίδης, εξήγησε  συγκεκριμένα:

Tα έσοδα από τον περασμένο Μάρτιο οπόταν είχε αποφασιστεί το πρώτο lockdown μειώθηκαν δραματικά και σε περίπτωση που επιβληθεί ένα ακόμη lockdown, τότε τα ταμεία του κράτους δεν θα μπορέσουν να επιδοτήσουν ούτε τις επιχειρήσεις, ούτε τους εργαζόμενους.

Η προειδοποίηση Πετρίδη έγινε την ίδια στιγμή που η Cystat ανακοίνωνε δημοσιονομικό έλλειμμα €800 εκ. το πρώτο εξάμηνο, λόγω σημαντικής αύξησης των δαπανών και μείωσης των εσόδων.

Σημειώνεται ότι η Κύπρος έχει προχωρήσει σε δύο εκδώσεις χρέους  από το ξέσπασμα της πανδημίας τον περασμένο Μάρτιο   για να δώσει ανάσα στα δημόσια ταμεία και να αντέξει τις επιδοτήσεις για στήριξη της οικονομίας.

Προ των πυλών για τοπικά lockdown

Μετά την απότομη αύξηση των κρουσμάτων λόγω εισαγόμενων ασυμπτωματικών ατόμων με πηγή εστίας τη Λεμεσό, η Κύπρος φαίνεται να βρίσκεται στα πρόθυρα ενός νέου  lockdown, το οποίο αυτή τη φορά,  σε πρώτο στάδιο θα έχει τοπικό χαρακτήρα.

Στη χθεσινή σύσκεψη του προεδρικού, τέθηκαν και εισηγήσεις πέραν των μέτρων που έχουν αποφασιστεί και ανακοινωθεί.

Πληροφορίες της StockWatch, αναφέρουν ότι  ενώπιον του ΠτΔ τέθηκε  από μέλη της επιδημιολογικής ομάδας και η εισήγηση να εφαρμοστεί στοχευμένο lockdown στην πόλη της Λεμεσού, μιας και αποτελεί σήμερα την πιο επικίνδυνη εστία των λοιμώξεων.

Στη συζήτηση επικράτησε η άποψη όπως εφαρμοστεί η πρώτη δέσμη μέτρων, που ήδη έχει ανακοινωθεί χθες, και ως δεύτερο μέτρο να είναι τα τοπικά και στοχευμένα lockdown, αν δεν αποδώσουν  τα μέτρα που θα τέθηκαν σε ισχύ  από σήμερα.

Επίσης, προτάθηκε από μέλη της επιστημονικής ομάδας όπως οι αρμόδιες αρχές της Δημοκρατίας υιοθετήσουν την πρακτική και μεθοδολογία που εφαρμόζουν οι μετεωρολογικές υπηρεσίες παγκοσμίως σε ότι αφορά τη διαβάθμιση των καιρικών συνθηκών.

Συγκεκριμένα, μέλος της επιδημιολογικής ομάδας,  πρότεινε ότι ανάλογα με το εύρος των κρουσμάτων και της τάσης που θα αναπτύσσεται σε κάθε επαρχία να δίδεται προειδοποίηση «κόκκινος συναγερμός» «κίτρινος συναγερμός» κλπ.

Ο καθηγητής  Λεόντιος Κωστρίκης – μοριακός ιολόγοςτου τμήματος βιολογικών επιστημών του Πανεπιστημίου Κύπρου και σύμβουλος του υπουργείου υγείας για θέματα κορωνοϊού, σε δηλώσεις του στη StockWatch κάλεσε όλους τους πολίτες να εφαρμόσουν ευλαβικά, κατά την έκφραση του, τα μέτρα που έχουν αποφασιστεί χθες, διαφορετικά, όπως τόνισε οι λοιμώξεις θα είναι ανεξέλεγκτες.

«Είναι η μία μοναδική ευκαιρία να βάλουμε φρένο στην αναζωπύρωση των κρουσμάτων, ειδικότερα στη Λεμεσό» επεσήμανε ο κ. Κωστρίκης.

«Βρισκόμαστε σε οριακά επίπεδα για να επιβληθούν ακόμη πιο αυστηρά περιοριστικά μέτρα», σημείωσε από την πλευρά του ο καθηγητής και μοριακός ιολόγος  Πέτρος Καραγιάννης.

Πρόσθεσε ότι οι αριθμοί που καταγράφονται τις τελευταίες μέρες προκαλούν εύλογες ανησυχίες εξηγώντας ότι αποτελούν  ιχνηλατήσεις προηγούμενων επιβεβαιωμένων κρουσμάτων.

Παρατήρησε ότι το «ευτύχημα» είναι ότι τα κρούσματα που σημειώθηκαν στη Λεμεσό, «δεν είναι  ορφανά και δεν είναι διάσπαρτα καθώς  εννέα από το σύνολο των 23 προχθές προήλθαν μόνο από δύο συμπτωματικά άτομα.

Σε ερώτηση κατά πόσο είμαστε στα πρόθυρα  ενός δεύτερου  lockdown ο κ. Καραγιάννης  σχολίασε:

«Θέλω να πιστεύω ότι δεν είμαστε ενώπιον ενός δεύτερου lockdown. Εκτιμώ ότι θα α πρέπει πρώτα να εξαντλήσουμε τα μέτρα που έχουν αποφασιστεί χθες και ανάλογα να κρίνουμε», σημείωσε.

«Καθοριστικός παράγοντας θα είναι η σωστή υγειονομική συμπεριφορά του κόσμου. Αν παρ’ ελπίδα στη Λεμεσό συνεχιστεί η μέχρι σήμερα επιδημιολογική εικόνα, η απόφαση για τοπικό lockdown, θα είναι αναπόφευκτη».

Ο κ. Κωστρίκης που απαντούσε στο  ίδιο ερώτημα και σε υπόδειξη ότι όταν τον περασμένο Μάρτιο  είχε αποφασιστεί το lockdown ο αριθμός των κρουσμάτων ήταν κατά μέσο όρο μονοψήφιος, εξήγησε ότι βασικό κριτήριο των αποφάσεων τότε, ήταν ακριβώς  για να αναχαιριστεί το διαφαίνομενο κύμα κρουσμάτων κορωνοϊού.

«Αν δεν είχαν ληφθεί  τα πολύ αυστηρά τότε μέτρα, η   επιδημιολογική κατάσταση της χώρας θα ήταν ανεξέλεγκτη από τότε» παρατήρησε.

Κρούοντας το κώδωνα του κινδύνου για το τι συμβαίνει στη Λεμεσό, ο κ. Κωστρίκης εξήγησε:

Πρόσθεσε ότι υπάρχουν πολλά ενεργά σημεία διασποράς του ιού και  είναι  αναμένουμε για τούτο εξειδικευμένα στοιχεία.

Οι δύο επιδημιολογικοί  ευελπιστούν ότι αν εφαρμοστούν πλήρως τα μέτρα, κυρίως στη Λεμεσό, τότε σε μία εβδομάδα θα έχουμε απτές ενδείξεις για φρενάρισμα της κατάστασης.

Επεσήμαναν ότι ο  δείκτης μεταδοτικότητας έχει αυξηθεί απειλητικά και βρίσκεται κοντά στο 1,5 που σημαίνει ότι τα κρούσματα θα αυξάνονται.

«Τουλάχιστον μέχρι σήμερα βρίσκουμε  τις αλυσίδες των κρουσμάτων και εντοπίζουμε και τις επαφές τους για απομόνωση», επεσήμανε ο δρ Καραγιάννης.

Του Λεύκου Χρίστου