You are here

Γιατί επιλέγεται «μίνι» ανασχηματισμός στην κυβέρνηση

04/08/2020 10:53

Σε διορθωτικές κινήσεις στο κυβερνητικό σχήμα θα προχωρήσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, με το “βλέμμα” στραμμένο στην οικονομία και στην αξιοποίηση του ευρωπαϊκού πακέτου για τις επιπτώσεις της πανδημίας. Οι αλλαγές στα πρόσωπα θα είναι περιορισμένες, καθώς έχει ήδη συγκροτηθεί μία “task force” για το σχεδιασμό της επόμενης μέρας.

Η φημολογία για τον ανασχηματισμό έχει ξεκινήσει από την αρχή του καλοκαιριού και μάλιστα για διορθωτικές κινήσεις είχε μιλήσει ο πρωθυπουργός στο ταξίδι που έκανε στα μέσα Ιουνίου στο Ισράηλ. Ωστόσο χρειάστηκε να μεσολαβήσουν δύο μήνες για να φτάσει η ώρα των αποφάσεων και τώρα αναμένονται οι επίσημες ανακοινώσεις που όπως έγινε γνωστό θα γίνουν στις 12.00.

Καταλυτικό ρόλο στην απόφαση για τον “μίνι” ανασχηματισμό έπαιξε το ευρωπαϊκό πακέτο, καθώς η κυβέρνηση θέλει να καταθέσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο στις Βρυξέλλες ώστε να μην χαθούν χρήματα. Παράλληλα μέσα σε ένα δεκαήμερο υπήρξαν και δύο κενές θέσεις στο υπουργικό συμβούλιο, καθώς παραιτήθηκαν ο Γεράσιμος Θωμάς (ήταν υφυπουργός Περιβάλλοντος) και ο Δημήτρης Κράνης (ήταν υφυπουργός Δικαιοσύνης).

Πάντως δεν αναμένονται εντυπωσιακές αλλαγές σε επίπεδο υπουργών, καθώς στο Μέγαρο Μαξίμου επικρατεί η άποψη πως το κυβερνητικό σχήμα «περπατά». Άλλωστε οι δημοσκοπήσεις καταγράφουν υψηλά ποσοστά για τη Νέα Δημοκρατία και αρκετοί είναι αυτοί που εκτιμούν ότι σε αυτή τη φάση δεν χρειάζεται να “καεί” το χαρτί ενός ευρύτερου ανασχηματισμού. Με τον τρόπο αυτό παραμένουν και οι υπουργοί σε ... εγρήγορση, καθώς δεν φεύγει από το τραπέζι το ενδεχόμενο ευρύτερων αλλαγών σε επόμενη φάση.

Σε πρόσωπο κλειδί του ανασχηματισμού αναδεικνύεται ο Θεόδωρος Σκυλακάκης, που θα αναλάβει συντονιστικό ρόλο για το Ταμείο Ανάκαμψης. Επίσης πληροφορίες αναφέρουν πως ο νυν υφυπουργός Ανάπτυξης Νίκος Παπαθανάσης θα αναβαθμιστεί. 

Είναι εμφανές πως η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να εστιάσει στην οικονομία και στο πλαίσιο αυτό έχει ήδη συγκροτήσει μία πενταμελή ομάδα, που στόχο έχει την εκπόνηση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου για την αναπτυξιακή πορεία της χώρας. Κομβικό ρόλο σε αυτή την προσπάθεια έχουν ο Υφυπουργός Δημοσιονομικής Πολιτικής Θόδωρος Σκυλακάκης, ο Υφυπουργός Συντονισμού του Κυβερνητικού Έργου Άκης Σκέρτσος, ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ Δημήτρης Σκάλκος, ο προϊστάμενος του Οικονομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού Αλέξανδρος Πατέλης και ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων Μιχάλης Αργυρού. Επομένως υπάρχει ήδη μία ισχυρή «task force» για την οικονομία και η εκτίμηση είναι πως δεν απαιτούνται σαρωτικές αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα.

Ουσιαστικά πρόκειται για έναν ... ανασχηματισμό υφυπουργών. Στόχος είναι να αξιοποιηθούν γενικοί γραμματείς αλλά και βουλευτές του κόμματος, που τα πήγαν καλά στις κοινοβουλευτικές μάχες το προηγούμενο διάστημα. Σε επίπεδο υπουργών ακόμα και πρόσωπα που το προηγούμενο διάστημα ήταν , σύμφωνα με πληροφορίες, κοντά στην έξοδο φαίνεται πως θα παραμείνουν στο κυβερνητικό σχήμα.

Δεδομένο είναι πως αυτός ο “μίνι” ανασχηματισμός θα έχει … άρωμα γυναίκας και μεταξύ των ονομάτων που ακούγονται είναι των γενικών γραμματέων Αλεξάνδρας Σδούκου (για το υπουργείο Περιβάλλοντος), Άννας Στρατινάκη και Βίκυς Λοΐζου. Επίσης στο τραπέζι είναι και κάποια ονόματα τεχνοκρατών, κυρίως για θέσεις που σχετίζονται ευρύτερα με την οικονομία.

Πηγή: Euro2day