You are here

Σφοδρή επίθεση Πεκίνου σε Ουάσιγκτον για την TikTok

04/08/2020 14:30

Η Κίνα κατηγόρησε σήμερα τις Ηνωμένες Πολιτείες για «εκφοβισμό» αφού ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι το άκρως δημοφιλές κοινωνικό δίκτυο TikTok, ιδιοκτησίας της κινεζικής ByteΒΥΤΕ +4,65%Dance, θα πρέπει να έχει πουληθεί πριν από τα μέσα Σεπτεμβρίου προκειμένου να μπορεί να συνεχίσει να λειτουργεί στις ΗΠΑ.

Το TikTok θα κλείσει στις Ηνωμένες Πολιτείες στις 15 Σεπτεμβρίου, «εκτός αν η Microsoft ή κάποια άλλη επιχείρηση μπορέσει να το αγοράσει και να επιτύχει μια συμφωνία», ανακοίνωσε χθες Δευτέρα ο Αμερικανός πρόεδρος για την εφαρμογή που έχει περίπου ένα δισεκατομμύριο χρήστες στον κόσμο, κυρίως εφήβους.

Σε ένα πλαίσιο αυξανόμενων πολιτικών και εμπορικών εντάσεων με την Κίνα, η Ουάσινγκτον κατηγορεί εδώ και μήνες την πλατφόρμα ότι χρησιμοποιείται από τις κινεζικές υπηρεσίες πληροφοριών για σκοπούς επιτήρησης.

Ερωτηθείς για τις ανακοινώσεις του Ντόναλντ Τραμπ, εκπρόσωπος της κινεζικής διπλωματίας, ο Ουάνγκ Ουενμπίν, κατηγόρησε τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι επιτίθενται σταθερά σε ξένες επιχειρήσεις καταχρώμενες την έννοια της εθνικής ασφάλειας.

«Αυτό είναι αντίθετο με τις αρχές της οικονομίας της αγοράς και τις αρχές του ανοίγματος, της διαφάνειας και της μη διακριτικής μεταχείρισης του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου», είπε ο εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ σε συνέντευξη Τύπου. «Είναι σκέτος εκφοβισμός. Η Κίνα είναι σταθερά αντίθετη».

Χωρίς να φθάσει μέχρι του σημείου να ανακοινώσει ανταποδοτικά μέτρα, ο Ουάνγκ εκτίμησε πως η Ουάσινγκτον είναι έτοιμη να ανοίξει «το κουτί της Πανδώρας» με τα μέτρα της που στοχοθετούν τις ξένες επιχειρήσεις. «Αν όλος ο κόσμος μιμηθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες, οποιαδήποτε χώρα θα μπορεί να λάβει παρόμοια μέτρα σε βάρος αμερικανικών επιχειρήσεων στο όνομα της εθνικής ασφάλειας», προειδοποίησε.

Πηγή: Euro2day