You are here

Βουτιά στο international business πριν το «νιέτ»

05/08/2020 13:55

Τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο τομέας των διεθνών υπηρεσιών αντανακλούν τα νέα στοιχεία του τμήματος εφόρου εταιρειών, τη στιγμή που οι εξελίξεις γύρω από τη συμφωνία αποφυγής διπλής φορολογίας Ρωσίας – Κύπρου καταδεικνύουν ότι ίσως να επίκεινται αλλαγές που θα μπορούσαν να επιφέρουν νέο πλήγμα στον τομέα.

Το υπουργείο οικονομικών της Ρωσίας ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι θα καταγγείλει τη συμφωνία των δύο χωρών για αποφυγή διπλής φορολογίας, καθώς επιδιώκει αύξηση στο 15% του ποσοστού παρακράτησης φόρου από μερίσματα και τόκους, που εξέρχονται της Ρωσικής Ομοσπονδίας προς προορισμούς με χαμηλότερους φορολογικούς συντελεστές, όπως η Κύπρος.

Σημαντικές διαφοροποιήσεις στην συγκεκριμένη συμφωνία προς αυτή την κατεύθυνση, θα μπορούσαν να έχουν σημαντική αρνητική επίδραση στο ενδιαφέρον ρώσων επιχειρηματιών για συνεργασία με την Κύπρο, κάτι που μπορεί να έχει δυσμενείς επιπτώσεις στον τομέα των διεθνών υπηρεσιών που έχει ήδη δεχθεί μεγάλο πλήγμα τους τελευταίους μήνες, λόγω του παγώματος της οικονομίας, εξαιτίας της πανδημίας.

Τον Ιούλιο, τον πρώτο ολοκληρωμένο μήνα δραστηριοποίησης της οικονομίας μετά τους περιορισμούς λόγω πανδημίας, ο τομέας παρουσιάζει βελτίωση ανακάμπτοντας από τα χαμηλά επίπεδα των προηγούμενων μηνών, χωρίς ωστόσο να αναστρέφεται η συνολική εικόνα για το έτος.

Σύμφωνα με τα νέα στοιχεία του τμήματος εφόρου εταιρειών, την περίοδο Ιανουαρίου – Ιουλίου του 2020, η μείωση στις εγγραφές εταιρειών διαμορφώθηκε στο 24,1% με τον αριθμό των εταιρειών να περιορίζεται στις 5.841 από 7.698 την αντίστοιχη περίοδο του 2020.

Τον Ιούλιο του 2020 οι αιτήσεις για εγγραφές ήταν 1.092 σε σύγκριση με 1.303 τον Ιούλιο του 2019, παρουσιάζοντας μείωση 16,2%. Σε μηνιαία βάση, σημειώθηκε αύξηση 29,8% σε σύγκριση με τον Ιούνιο 2020.

Τον Απρίλιο καταγράφηκε η μεγαλύτερη μείωση του 2020 σε ετήσια βάση, η οποία ανήλθε στο 58,6%.

Το σύνολο των εγγεγραμμένων εταιρειών στην Κύπρο ανέρχεται στις 226.029.

Το 2019 οι εγγραφές εταιρειών παρουσίασαν μείωση για πρώτη φορά από το 2013 πέφτοντας στα επίπεδα του 2015. Οι αιτήσεις για εγγραφές εταιρειών στην Κύπρο μειώθηκαν το 2019 κατά 13,1% υποχωρώντας στις 12.607 από 14.511 το 2018.

Προκλήσεις που χρήζουν διαχείρισης

Σχολιάζοντας τα στοιχεία στη StockWatch, ο συνέταιρος της KPMG Τάσος Γιασεμίδης ανέφερε ότι κατά την περίοδο των περιοριστικών μέτρων καταγράφηκε όπως αναμενόταν μεγάλη μείωση στις εγγραφές εταιρειών λόγω αδρανοποίησης των επιχειρηματικών μονάδων.

«Μετά την άρση των μέτρων η κατάσταση φαίνεται να ομαλοποιείται μερικώς, αλλά σε καμία περίπτωση δεν είναι τέτοια που να καλύπτει το χαμένο έδαφος για την περίοδο των επτά μηνών.  Μια τέτοια εικόνα ήταν αναμενόμενη, εφόσον σταδιακά αρχίζει η επιχειρηματική δραστηριότητα σε ένα δύσκολο περιβάλλον», σημείωσε. 

Ο κ. Γιασεμίδης επεσήμανε ότι οι προκλήσεις για τον τομέα είναι πολλές και χρήζουν διαχείρισης, ώστε ο τομέας να μπορέσει να συνεχίσει να συνεισφέρει σημαντικά στο Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν της χώρας, όπως είπε.

Ταυτόχρονα, παρατήρησε ότι διαφαίνεται να τροχοδρομούνται αλλαγές σε συμφωνίες αποφυγής διπλής φορολογίας, με χώρες με τις οποίες η Κύπρος παραδοσιακά διατηρούσε ισχυρές οικονομικές σχέσεις και πως η συζήτησή για το θέμα της ενιαίας φορολογικής βάσης, γίνεται εντονότερη.

Η παρατήρηση σχετίζεται με τις εξελίξεις γύρω από τη συμφωνία με την Ρωσία, οι οποίες έχουν κινητοποιήσει το υπουργείο οικονομικών της Κύπρου.

Το υπουργείο αναμένεται να επιδοθεί σε αγώνα για τη διάσωση της συμφωνάς αποφυγής διπλής φορολογίας μεταξύ Ρωσίας – Κύπρου, με τον υπουργό Κωνσταντίνο Πετρίδη να μεταβαίνει στη Ρωσία για επαφές.

Σύμφωνα με αναφορές της ρωσικής εφημερίδας Kommersant που μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο TASS, τυχόν ακύρωση της συμφωνίας θα σημαίνει ότι οι φόροι σε πολλές συναλλαγές με εταιρείες που είναι εγγεγραμμένες στην Κύπρο, θα πρέπει να καταβληθούν τόσο στη Ρωσία όσο και στην Κύπρο. Ωστόσο, ορισμένοι εμπειρογνώμονες θεωρούν πως οι δύο χώρες ενδέχεται να συνάψουν νέα συμφωνία, με καινούριους όρους, στο μέλλον.

Η κυπριακή πλευρά υποστηρίζει ότι διαθέτει διαπραγματευτικά χαρτιά τα οποία θα παρουσιάσει στις επικείμενες διαβουλεύσεις.

Της Μαρίας Χαμπή