You are here

Νέα χτυπήματα δέχεται η τουρκική λίρα

06/08/2020 14:15

Νέα μάχη δίνει η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας για να αποτρέψει την κατάρρευση της ισοτιμίας για την οποία αναλυτές εκτιμούν ότι μπορεί να βυθιστεί ακόμα και στις 8 λίρες/δολάριο (τώρα βρίσκεται στις 7,26 λίρες/δολάριο που συνιστά νέο ιστορικό χαμηλό).

Η πίεση στο νόμισμα πυροδοτείται από τα γνωστά δομικά προβλήματα της οικονομίας, όπως ο επίμονα υψηλός πληθωρισμός, το μεγάλο έλλειμμα στο ισοζύγιο συναλλαγών και την χρήση πίστωσης στην προσπάθεια να τονωθεί η οικονομία με κάθε κόστος. Υπάρχουν επίσης οι γεωπολιτικές εντάσεις που προκαλεί η στρατηγική της σε Λιβύη, Συρία και Μεσόγειο, σημειώνουν αναλυτές.

Το επίπεδο της εμπιστοσύνης στο τραπεζικό σύστημα θεωρείται κρίσιμος παράγοντας για τις επόμενες εβδομάδες και μήνες, υποστηρίζουν. Πρέπει να παραμείνει υψηλό για να αποτραπεί ο κίνδυνος να σπεύσουν οι Τούρκοι να αποσύρουν καταθέσεις σε δολάρια. Χωρίς τις καταθέσεις λιανικής στο ξένο νόμισμα η κεντρική τράπεζα δεν θα είναι σε θέση να αντικαταστήσει όσο γρήγορα απαιτείται τα αποθεματικά που αναλώνει για να στηρίξει το νόμισμα.

Πηγή: Euro2day