You are here

Εκδίδονται 3 διατάγματα για τις χρεώσεις τραπεζών

07/08/2020 06:49

Πλαφόν και μηδενικές χρεώσεις προβλέπουν τα τρία διατάγματα που έχει ετοιμάσει το υπουργείο οικονομικών σε σχέση με τις τράπεζες.

Τα διατάγματα αναμένεται να εκδοθούν σήμερα και να καταχωρηθούν ταυτόχρονα στην επίσημη εφημερίδα της Δημοκρατίας.

Ωστόσο, η εφαρμογή τους, όπως ανέφεραν στη StockWatch ανώτατα στελέχη τραπεζών που έχουν λάβει γνώση του περιεχομένου των σχετικών διαταγμάτων, προβλέπεται είτε από τις 2 Οκτωβρίου 2020, είτε από τη1 Νοεμβρίου 2020.

Ο λόγος είναι γιατί θα πρέπει οι αρμόδιες υπηρεσίες των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων να διευθετήσουν τις ηλεκτρονικές διαδικασίες που επιβάλλονται, να εντοπίσουν και να καταχωρήσουν στο κεντρικό τους σύστημα τα άτομα που επηρεάζονται, με βάση τα διατάγματα, από την αναθεώρηση των χρεώσεων.

Σημειώνεται ότι ανάλογα με την ημερομηνία που θα αποφασιστεί η εφαρμογή των διαταγμάτων θα εξαρτηθεί και ο αριθμός των πράξεων που θα τελούν εκτός του καταλόγου χρεώσεων.

Όπως έχει διαρρεύσει, σε ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού σε μερικές περιπτώσεις προβλέπονται μηδενικές χρεώσεις και σε άλλες συγκεκριμένες περιπτώσεις τραπεζικών πράξεων, καθορίζεται πλαφόν.

Σε κάποιες βασικές υπηρεσίες δεν θα τίθεται όριο αριθμού πράξεων ενώ, για κάποιες άλλες υπηρεσίες θα προβλέπεται ετήσιο όριο με κανονική χρέωση.

Συγκεκριμένα, για τους λήπτες του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος το διάταγμα θα προβλέπει μηδενική χρέωση για τις πρώτες 100 συναλλαγές. 

Επίσης, για τις πρώτες 100 συναλλαγές για ποσά κάτω των €5 χιλ. η χρέωση θα γίνεται με μέγιστο ποσό €36 ετησίως. Αν ξεπερνιέται ο καθορισμένος αριθμός των 100 πράξεων τότε οι χρεώσεις θα γίνονται κανονικά.

Χωρίς χρέωση,θα είναι για όλους η χρήση των αυτόματων ταμειολογικών μηχανών (ΑΤΜ). Η μηδενική χρέωση δεν θα ισχύει στην περίπτωση που θα γίνεται χρήση πιστωτικής κάρτας.

Προβλέπεται επίσης επιβολή πλαφόν στις ετήσιες χρεώσεις υπηρεσιών (κοινής ωφελείας) και εφαρμογή μιας μέσης ετήσιας χρέωσης.

Τα διατάγματα του υπουργείου οικονομικών συντάχθηκαν στη βάση των μέτρων που είχε εισηγηθεί και η Κεντρική Τράπεζα.

Σημειώνεται ότι τα διατάγματα επρόκειτο να εκδοθούν τον περασμένο Μάρτιο, ωστόσο προέκυψε καθυστέρηση λόγω της πανδημίας που ξέσπασε τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο

Σημειώνεται ότι ο νόμος παρέχει την εξουσία στον εκάστοτε υπουργό οικονομικών να εκδίδει σχετικό διάταγμα σε σχέση με τις χρεώσεις τραπεζών δεδομένου ότι κάτι τέτοιο θα στοιχειοθετείται μετά από διαβούλευση με την εγχώρια εποπτική αρχή που είναι η ΚΤ.

Στη μελέτη της η ΚΤ έλαβε υπόψη το μέσο όρο των τελών που επιβάλλουν οι τράπεζες στους καταναλωτές, το επίπεδο του βασικού εισοδήματος της χώρας και ανάλογες προσεγγίσεις άλλων κρατών μελών.

Λήφθηκε επίσης υπόψη και το διοικητικό κόστος που θα έχουν οι τράπεζες από την εφαρμογή του διατάγματος ειδικότερα λόγω των επιπτώσεων που θα έχουν από τη μείωση των εσόδων τους λόγω του μορατόριουμ αποπληρωμής δόσεων, και των δυσμενών επιπτώσεων που προκαλεί σε όλο το φάσμα της οικονομίας η αναζωπύρωση της πανδημίας.

Του Λεύκου Χρίστου