You are here

Μικρό καλάθι για τη συμφωνία με Jet2

07/08/2020 07:02

Μειωμένες είναι οι προσδοκίες των επαγγελματιών του τουρισμού για το αποτέλεσμα της συμφωνίας του υφυπουργού τουρισμού με την Jet2, τον ένα από τους δύο μεγάλους οργανωτές ταξιδιών από τη Βρετανία προς την Κύπρο.

«Αχτίδα φωτός στο ζοφερό περιβάλλον που επικρατεί», χαρακτήρισε την ανακοίνωση του υφυπουργού τουρισμού για έλευση τουριστών από τις 17 Αυγούστου από τη Βρετανία προς την Κύπρο όπως προνοεί η συμφωνία, ο γενικός διευθυντής του ΠΑΣΥΞΕ Φιλόκυπρος Ρουσουνίδης.

Πρόσθεσε ότι «κρατούμε μικρό καλάθι και αναμένουμε να δούμε πως θα εξελιχθεί η προσπάθεια της συγκεκριμένης ταξιδιωτικής εταιρείας και σε ποιο βαθμό θα ενισχύσει την τουριστική βιομηχανία».

Ιδιαίτερα συγκρατημένος στις δηλώσεις του, ο κ. Ρουσουνίδης επανέλαβε ότι θα αναμένουμε να δούμε σε ποιο βαθμό θα μετουσιωθεί η συγκεκριμένη εξέλιξη σε τουριστικές αφίξεις και πόσους τουρίστες θα καταφέρει να μεταφέρει στην Κύπρο, σημειώνοντας ότι «δεν έχουμε συγκεκριμένη πληροφόρηση».

Σχολιάζοντας την έξαρση των κρουσμάτων στην Κύπρο είπε ότι δυσχεραίνεται το έργο και η προσπάθεια τους για προσέλκυση τουριστών από την εγχώρια αγορά διότι επηρεάζει την ψυχολογία και διάθεση των κυπρίων για διακοπές στα κυπριακά ξενοδοχεία.

Ευελπιστούμε ότι το δεύτερο δεκαήμερο του Αύγουστου, εάν δεν επιδεινωθεί η κατάσταση στο εσωτερικό, οι κύπριοι θα περάσουν τις διακοπές τους στα κυπριακά ξενοδοχεία.

Δεν πρόκειται για καινούργια συμφωνία

Με σκεπτικισμό αντιμετωπίζουν τις δημόσιες εξαγγελίες και άλλοι φορείς.

Ο συγκεκριμένος διοργανωτής έχει αλλάξει τη θέση του αρκετές φορές από τον περασμένο Ιούλιο ανέφερε ο σύμβουλος του συνδέσμου τουριστικών επιχειρήσεων Κύπρου (ΣΤΕΚ), Άγγελος Λοΐζου, υποδεικνύοντας ότι θα διαφανεί σύντομα κατά πόσο θα καταφέρει να συγκεντρώσει αρκετές κρατήσεις.

Υποστήριξε ότι δεν πρόκειται για νέα συμφωνία.  Ο προγραμματισμός της Jet2 άρχισε στις 15 Ιουλίου και όταν μετά ανακοινώθηκε ότι η Βρετανία από την 1η Αυγούστου θα είναι στην κατηγορία Β’ ενημέρωσε ότι θα αναμένει μήπως μέχρι τότε αναβαθμιστεί στην κατηγορία Α’ ή ληφθούν αποφάσεις για τη διενέργεια των μοριακών τεστ για τους βρετανούς τουρίστες, στα κυπριακά αεροδρόμια, με μειωμένο κόστος.

«Όταν διαπίστωσε ότι δεν θα συμβεί κανένα από τα δύο ακύρωσε τις πτήσεις προς την Κύπρο για τις 15 ή 17 Αυγούστου.  Tώρα ίσως να πείσθηκε από το υφυπουργείο και έδωσε και κάποια διαβεβαίωση ότι θα οργανώσει τουριστικά πακέτα για την Κύπρο. Θα αναμένουμε να δούμε», επεσήμανε.

Σχετικά με το σκηνικό που επικρατεί στο εσωτερικό μέτωπο εξέφρασε την έποψη ότι ο αριθμός των νέων κρουσμάτων δεν είναι τόσο αυξημένος ώστε να επηρεάσει την απόφαση των πολιτών και να ακυρώσουν τις διακοπές τους στα κυπριακά ξενοδοχεία.

Σύμφωνα με τον κ Λοΐζου, τα δεδομένα στον τουρισμό ποτέ δεν θα είναι πλέον τα ίδια. Οι αριθμοί θα μειωθούν γι’ αυτό οι αρμόδιοι θα πρέπει να επικεντρώσουν τις προσπάθειες τους στον ποιοτικό τουρισμό και στις σοβαρές και σταθερές αεροπορικές εταιρείες.

Σχολιάζοντας την υποβάθμιση από χθες της Ελλάδας στην κατηγορία Β’, είπε ότι ενδεχομένως να συμβάλει στη διατήρηση της καλής επιδημιολογικής εικόνας της Κύπρου στις μεγάλες χώρες και πηγές αφίξεων, ώστε να επωφεληθεί μετά τον Αύγουστο εάν οι συνθήκες είναι ευνοϊκές σε αυτές τις αγορές.

Της Ηρώς Ευθυμίου