You are here

Πώς θα αλλάξουν χέρια 200.000 κόκκινα δάνεια της Εθνικής

07/08/2020 08:58

Έτοιμη να προχωρήσει σε μεγάλης κλίμακας τιτλοποίηση, προκειμένου να μειώσει τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματά της σε επίπεδα χαμηλότερα των 4 δισ. ευρώ, εξυγιαίνοντας με μία κίνηση τον ισολογισμό της, δηλώνει η Εθνική Τράπεζα ΕΤΕ +1,18%.

Η προεργασία για το project Frontier αναμένεται να ολοκληρωθεί σύντομα και τον Σεπτέμβριο να ξεκινήσει η διαγωνιστική διαδικασία, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του α' εξαμήνου του 2021.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη, σε αριθμό δανείων, τιτλοποίηση, που έχει εξαγγείλει εγχώρια τράπεζα. Η περίμετρος του χαρτοφυλακίου περιλαμβάνει περίπου 200 χιλιάδες μη εξυπηρετούμενα δάνεια, μικτής λογιστικής αξίας, άνω των 6 δισ. ευρώ, εκ των οποίων πάνω από 5,5 δισ. ευρώ θα είναι στεγαστικά. Ο αριθμός των δανειοληπτών που θα μπει στην περίμετρο εκτιμάται στις 90 χιλιάδες.

Η Εθνική έχει ολοκληρώσει την εκτίμηση της αξίας των ενυπόθηκων ακινήτων για το παραπάνω χαρτοφυλάκιο, ενώ ετοιμάζεται το business plan της τιτλοποίησης. Η λήψη πιστοληπτικής διαβάθμισης για τις ομολογίες πρώτης διαβάθμισης (senior notes) εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί ως το τέλος Σεπτεμβρίου.

Χάρη στις υψηλές πρόσθετες προβλέψεις, που σχημάτισε στο α' εξάμηνο της φετινής χρονιάς, η Εθνική εκτιμά ότι δεν θα εγγράψει σοβαρή ζημιά από την πώληση του μεγαλύτερου μέρους των τίτλων ενδιάμεσης διαβάθμισης και επομένως δεν χρειάζεται να προχωρήσει σε εταιρικό μετασχηματισμό ( hive down), όπως οι τρεις άλλες συστημικές τράπεζες.

Ειδικότερα, κατά τη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου, σχημάτισε προβλέψεις 426 εκατ. ευρώ για αναμενόμενες ζημιές πιστωτικού κινδύνου, λόγω Covid-19. Εξ αυτών περίπου τα 400 εκατ. ευρώ αφορούν σε ήδη απομειωμένα δάνεια (Stage III), το συντριπτικό μέρος των οποίων θα συμπεριληφθεί στην τιτλοποίηση, εφόσον δεν ρυθμίσει, τους επόμενους μήνες το δάνειό του.

Η τελευταία ευκαιρία ρύθμισης από ΕΤΕ

Η Εθνική επιδιώκει, αξιοποιώντας ως δέλεαρ το πρόγραμμα κρατικής επιδότησης της δόσης δανείου «Γέφυρα», να αυξήσει τις ρυθμίσεις «κόκκινων» στεγαστικών δανείων, τους επόμενους μήνες, διαμηνύοντας στους πελάτες της ότι προσφέρει μερική διαγραφή απαιτήσεων, που δύσκολα θα προσφερθεί από τον επενδυτή. Αφήνει, δε, να εννοηθεί ότι τα ρυθμισμένα δάνεια δεν θα συμπεριληφθούν στην περίμετρο της τιτλοποίησης.

Αιχμή των ρυθμίσεων της τράπεζας για μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα λιανικής, με υποθήκη επί ακινήτου, παραμένει το πρόγραμμα «Διαχωρίζω και Διευθετώ» (Split&Settle), η καινοτομία του οποίου, όπως ανέλυσε το Euro2day. gr έγκειται στη μεγαλύτερη διαγραφή τόκων και κεφαλαίου για δανειολήπτες, που βαρύνονται από υψηλό ανεξόφλητο υπόλοιπο σε σχέση με την τρέχουσα αξία του ακινήτου.

Το Split&Settle δουλεύει με τον εξής μηχανισμό: η τράπεζα καλεί τον δανειολήπτη να υπογράψει ρύθμιση, με την οποία αναλαμβάνει να καταβάλει, σε βάθος 25ετίας, το 80% του ποσού, που αντιστοιχεί στην εμπορική αξία του ακινήτου και το 20% του ανεξασφάλιστου υπολοίπου. Το υπόλοιπο μέρος του δανείου «παγώνει» και διαγράφεται στο σύνολό του, όταν ο δανειολήπτης εξοφλήσει το νέο υπόλοιπο.

Αποκαθίστανται ρυθμίσεις και πληρωμές ρυθμισμένων δανείων

Σύμφωνα με στελέχη της Εθνικής, από τα τέλη Απριλίου διαπιστώνεται σημαντική αύξηση στις αιτήσεις ρυθμίσεων από πλευράς δανειοληπτών, η οποία συνεχίζεται ως και τον Ιούλιο. Το ύψος των ρυθμίσεων προσεγγίζει πλέον τα προ Covid-19 επίπεδα. Ταυτόχρονα, εξέπληξε ευχάριστα η αποκατάσταση της τακτικής εξυπηρέτησης δανείων (curings) κατά τη διάρκεια του Β τριμήνου.

Στο α' τρίμηνο το ύψος των ρυθμισμένων δανείων, που επέδειξαν αποκατάσταση τακτικής εξυπηρέτησης, ανήλθε στα 210 εκατ. ευρώ, έναντι 361 εκατ. ευρώ στο δ τρίμηνο του 2019. Στο Β΄ τρίμηνο το ύψος των «θεραπευμένων» δανείων ανήλθε στα 264 εκατ. ευρώ.

Πηγή: Euro2day