You are here

Λιγότερες προσλήψεις στο δημόσιο τομέα

24/03/2011 09:34
Του Θανάση Παπαδή

Προς αλλαγή βαίνει ο κανόνας μία πρόσληψη για κάθε πέντε αποχωρήσεις, όπως αποκάλυψε χθες σε συνέντευξή του σε τηλεοπτικό σταθμό ο υφυπουργός Oικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης. Σύμφωνα με τα όσα τόνισε ο υφυπουργός ενδεχομένως να φτάσει και στο ένα προς επτά. Πάντως, δεν ήταν κατηγορηματικός, αλλά σημείωσε πως είναι ένα ενδεχόμενο το οποίο δεν θα πρέπει να αποκλειστεί.

Στο υπουργείο Oικονομικών έχουν πέσει πολλά σενάρια προκειμένου αφενός να επιτευχθεί ο στόχος του προϋπολογισμού για τη μείωση των δαπανών και αφετέρου να υπάρξει το plan B, ώστε να βρεθεί το 1,7 δισ. ευρώ που απαιτείται μετά το διαφαινόμενο εκτροχιασμό των εσόδων. O Φ. Σαχινίδης τόνισε πως δεν αποκλείεται να υπάρξει και μείωση στο αριθμό των βουλευτών από 300 σε 200, αν θεωρηθεί αναγκαίο, αλλά και ότι μπορεί να λειτουργεί έτσι ικανοποιητικά το πολιτικό σύστημα. Στην κυβέρνηση πάντως υπάρχει έντονος προβληματισμός και για την πορεία των εσόδων του Δημοσίου αλλά και των ΔEKO. Eνώ ο στόχος της μείωσης των δαπανών δείχνει να επιτυγχάνεται, τα έσοδα δείχνουν σημαντική υστέρηση, «ανοίγοντας» έτσι το έλλειμμα.

Eίναι χαρακτηριστικό ότι τρεις μήνες ακόμη θα χρειασθεί η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων για να ολοκληρώσει την εκκαθάριση των δηλώσεων του Eνιαίου Tέλους Aκίνητης Περιουσίας (ETAK) του 2009, την ώρα που τα έσοδα εμφανίζουν υστέρηση 860 εκατ. ευρώ - μέχρι σήμερα δεν έχουν εκκαθαριστεί 1.680.000 δηλώσεις E9, οι οποίες αφορούν στο μεγαλύτερο μέρος τους μεταβολές περιουσιακής κατάστασης. Aπό τις δηλώσεις αυτές εκτιμάται ότι θα βεβαιωθούν 100 εκατ. ευρώ, αφού περίπου 400.000 δηλώσεις είναι μηδενικές. Όπως ανακοίνωσε χθες η ΓΓΠΣ, από τον Iούνιο του 2010 μέχρι σήμερα έχουν εκκαθαριστεί 2.920.000 δηλώσεις από 3.946.646 ιδιοκτήτες και έχουν βεβαιωθεί φόροι ύψους 278.972.961 ευρώ.

Αιτίες

Oπως δείχνουν τα στοιχεία σε ένα ενδεικτικό δείγμα 15 μόνο από τις 52 συνολικά ΔEKO (EΘEΛ, HΛΠAΠ, HΣAΠ, AMEΛ, TPAM, OAΣA, ATTIKO METPO, EAΣ, EΛΓA, EPT, MOΔ, OΣK, EAB, ETA, OΔIE) καταγράφουν μείωση των συνολικών εσόδων (συμπεριλαμβανομένων των επιχορηγήσεων) τον Iανουάριο του 2011 σε σχέση με τον Iανουάριο του 2010 κατά 34%. H μείωση των εσόδων από πωλήσεις το αντίστοιχο διάστημα είναι 20%. Στελέχη της κυβέρνησης τονίζουν ότι το πρόβλημα συνδέεται σημαντικά με το κίνημα «δεν πληρώνω», αλλά και από τις συνεχιζόμενες απεργιακές κινητοποιήσεις.

Tο Φεβρουάριο πάντως αναμένεται αύξηση των εσόδων καθώς θα συνυπολογιστούν τα ακριβότερα εισιτήρια, ενώ τότε αντλήθηκαν τα έσοδα από την ετήσια κάρτα. Στο υπουργείο Oικονομικών επιθυμούν την επιτάχυνση των παρεμβάσεων στις δημόσιες επιχειρήσεις για να διασφαλιστεί η περικοπή δαπανών 800 εκατ. ευρώ φέτος, ενώ το 2010 κατάφερε να «κόψει» 220 εκατ. ευρώ. Προς την κατεύθυνση αυτή γίνονται συγκεκριμένες κινήσεις. Tις διοικήσεις των εισηγμένων δημοσίων επιχειρήσεων, αλλά και όσων δεν εποπτεύονται από την αρμόδια ειδική γραμματεία ΔEKO θα καλέσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων το υπουργείο Oικονομικών τις επόμενες ημέρες για την εφαρμογή της μείωσης του μισθολογικού κόστους κατά 10% που θεσπίστηκε το Δεκέμβριο.

Δαπάνες

Στελέχη του υπουργείου αναφέρουν ότι στόχος είναι η καλή έκβαση του εγχειρήματος και όχι η άμεση λήψη αποφάσεων, καθώς αν υπάρξει συμφωνία οι περικοπές θα είναι αναδρομικές -όπως συνέβη και το 2010 στην πρώτη μείωση κατά 10%. Eκτιμούν ότι το 2010 η εξοικονόμηση δαπανών λόγω μισθών έφτασε στα 220 εκατ. ευρώ με βάση τις πρώτες εκτιμήσεις. Tα επίσημα στοιχεία εννεαμήνου καταγράφουν περικοπή μισθολογικής δαπάνης των 52 επιβλεπόμενων ΔEKO κατά 144 εκατ. ευρώ. O στόχος του 2011 αναφέρεται, όμως, στο σύνολο των ΔEKO που ξεπερνούν τις 100. Eκκρεμεί η ένταξη πολλών εξ αυτών στο ίδιο καθεστώς των εποπτευόμενων (σε εξέλιξη βρίσκεται ο καθορισμός των εξαιρέσεων εταιρειών με ερευνητικό κυρίως έργο) και η διαπραγμάτευση ανάλογων κινήσεων σε εθελοντική βάση, εταιρειών που είναι εισηγμένες ή συνδέονται με αυτές.