You are here

Τράπεζες: Αυξήθηκαν τα επιτόκια επιχειρηματικών δανείων

10/02/2011 09:38
Της Ελένης Κομίνη

Σημαντική άνοδο κατέγραψαν τα επιτόκια των νέων επιχειρηματικών και επαγγελματικών δανείων το Δεκέμβριο του 2010, σε σχέση με το Νοέμβριο και τον Οκτώβριο του ίδιου έτους. Παράλληλα, άνοδο παρουσίασαν τα επιτόκια των καταθέσεων από επιχειρήσεις και στα υπόλοιπα των δανείων προς επιχειρήσεις και επαγγελματίες. Σημειώνεται ότι οι τράπεζες αυξάνουν σημαντικά τα επιτόκια χορηγήσεων σε επιχειρήσεις κυρίως όταν αυτά προκύπτουν μετά από αναχρηματοδοτήσεις σε μία προσπάθεια ενσωμάτωσης του κινδύνου που προκύπτει από τη δυσχερή δημοσιονομική πραγματικότητα. Τα επιτόκια νέων καταθέσεων σημείωσαν οριακή άνοδο το Δεκέμβριο του 2010, ενώ τα μέσα επιτόκια των νέων καταναλωτικών και στεγαστικών δανείων παρέμειναν αμετάβλητα.

Καταθέσεις

Αναλυτικότερα, τα μέσα επιτόκια των καταθέσεων μίας ημέρας από νοικοκυριά και επιχειρήσεις παρέμειναν ουσιαστικά αμετάβλητα το Δεκέμβριο του 2010 στο 0,50% και 0,36% αντίστοιχα. Το μέσο επιτόκιο των καταθέσεων από νοικοκυριά με συμφωνημένη διάρκεια έως ένα έτος παρουσίασε μικρή άνοδο τριών μονάδων βάσης και διαμορφώθηκε στο 3,68%. Οσον αφορά τα δάνεια, το μέσο επιτόκιο των καταναλωτικών δανείων χωρίς καθορισμένη διάρκεια (κατηγορία που περιλαμβάνει τα δάνεια μέσω πιστωτικών καρτών, τα ανοικτά δάνεια και τις υπεραναλήψεις από τρεχούμενους λογαριασμούς) παρέμεινε ουσιαστικά αμετάβλητο το Δεκέμβριο του 2010 στο 14,40%.

Αντίθετα, το μέσο επιτόκιο των επιχειρηματικών δανείων χωρίς καθορισμένη διάρκεια καθώς και αυτό των αντίστοιχων επαγγελματικών δανείων αυξήθηκαν σημαντικά κατά 17 και 10 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκαν στο 6,79% και 9,57% αντίστοιχα. Παρόμοια εικόνα παρουσίασε και το μέσο επιτόκιο των επιχειρηματικών δανείων συγκεκριμένης διάρκειας με επιτόκιο κυμαινόμενο ή σταθερό έως ένα έτος που αυξήθηκε κατά 18 μονάδες βάσης στο 6,32% για δάνεια μέχρι 1 εκατ. ευρώ, ενώ εκείνο για δάνεια άνω του 1 εκατ. ευρώ αυξήθηκε κατά 4 μονάδες βάσης στο 4,95%. Αντίθετα, το μέσο επιτόκιο των στεγαστικών δανείων με επιτόκιο κυμαινόμενο ή σταθερό έως ένα έτος και με επιτόκιο σταθερό πάνω από ένα και έως πέντε έτη παρέμειναν στο 3,65% και 3,95% αντίστοιχα.

Νοικοκυριά

Σχεδόν αμετάβλητα παρέμειναν το Δεκέμβριο του 2010 τα επιτόκια στα υφιστάμενα υπόλοιπα των καταθέσεων από νοικοκυριά και των στεγαστικών δανείων. Ειδικότερα, το μέσο επιτόκιο στα υφιστάμενα υπόλοιπα καταθέσεων με διάρκεια έως δύο έτη από νοικοκυριά παρέμεινε ουσιαστικά αμετάβλητο το Δεκέμβριο του 2010 στο 3,47%, ενώ το αντίστοιχο επιτόκιο καταθέσεων από επιχειρήσεις παρουσίασε άνοδο κατά 6 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 3,61%. Το μέσο επιτόκιο στα υφιστάμενα υπόλοιπα των στεγαστικών δανείων με διάρκεια άνω των πέντε ετών παρέμεινε αμετάβλητο στο 3,67%, ενώ το αντίστοιχο επιτόκιο των επιχειρηματικών δανείων παρουσίασε άνοδο κατά 7 μονάδες βάσης στο 4,75% και των επαγγελματικών δανείων άνοδο κατά 6 μονάδες βάσης στο 5,48%.