You are here

Κρατούν ρευστό €15,7 δισ. οι τράπεζες

11/08/2020 12:31

Τη μεγαλύτερη ρευστότητα που διέθεταν ποτέ κατέχουν σήμερα οι κυπριακές τράπεζες, με την πανδημική κρίση να ενισχύει σημαντικά τα αποθέματα τους, παρά τις εποπτικές χαλαρώσεις που δόθηκαν για να τονώσουν τον δανεισμό.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας, τον Ιούνιο οι καταθέσεις του συστήματος υπερτερούσαν των δανείων κατά €15,7 δισ. φθάνοντας στα ψηλότερα επίπεδα τουλάχιστον από το 2008, που υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία. 

Η εικόνα στο τραπεζικό σύστημα είναι πολύ διαφορετική από αυτήν που υπήρχε το 2013 όταν τα δάνεια υπερτερούσαν των καταθέσεων κατά €17 δισ. που αντιστοιχεί με το κυπριακό ΑΕΠ, καθώς η κρίση εκείνης της περιόδου έδωσε αφορμή για μαζικές αναλήψεις καταθέσεων.

Ο συνδυασμός μαζικών πωλήσεων δανείων σε εταιρείες διαχείρισης έχει τονώσει τη ρευστότητα στα ταμεία των τραπεζών, την ίδια στιγμή που η ανάκαμψη της οικονομίας τα προηγούμενα χρόνια ενίσχυσε το απόθεμα καταθέσεων.

Με τόσο ρευστό που διαθέτουν, οι τράπεζες δηλώνουν έτοιμες να εκμεταλλευθούν το πακέτο μέτρων διοχέτευσης ρευστότητας που ανακοινώθηκε πρόσφατα από την κυβέρνηση ενώ στα πλάνα βρίσκεται και το ενδεχόμενο επένδυσης μέρους της ρευστότητας τους.

Λόγω της κρίσης του κορωνοϊού, η ΚΤ αποφάσισε την άμεση παροχή πρόσθετης ρευστότητας στο χρηματοπιστωτικό σύστημα της ευρωζώνης με ευνοϊκούς όρους με στόχο την στήριξη παροχής τραπεζικών διευκολύνσεων ιδίως προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Για να ενθαρρυνθούν να διαθέσουν τη ρευστότητα τους στην οικονομία, οι τράπεζες έχουν λάβει κεφαλαιακή χαλάρωση μέχρι τις αρχές του 2021.  Με τη χαλάρωση, μπορούν να διαθέσουν περισσότερα δάνεια, κάτι που μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει.

Τα αποθέματα κεφαλαίων που ελευθερώνονται για τις κυπριακές συστημικές τράπεζες ανέρχονται σε €1,3 δισ. περίπου

Η αυξημένη ρευστότητα παρατηρείται παρά τα ιστορικά χαμηλά καταθετικά επιτόκια που συνήθως ωθούν τους καταθέτες σε άλλου τύπου επενδύσεις.

Όπως και αλλού, τα καταθετικά επιτόκια στην Κύπρο έχουν σχεδόν μηδενιστεί, καθώς οι τράπεζες προσπαθούν να περιορίσουν το κόστος τοποθέτησης των καταθέσεων στην Ευρ. Κεντρική Τράπεζα και πληρωμής πέναλτι.

Της Γεωργίας Χαννή