You are here

Μεγάλο ενδιαφέρον για αναπτύξεις στις βρετανικές βάσεις

12/08/2020 07:05

Ζωηρό ενδιαφέρον επιδεικνύεται από επιχειρηματίες και developers για αναπτύξεις στις δύο κοινότητες που επωφελούνται περισσότερο από την απόφαση των βρετανικών βάσεων να επιτρέψουν την αξιοποίηση των περιοχών που εμπίπτουν και δεν χρησιμοποιούνται για στρατιωτικούς σκοπούς, από τους ιδιοκτήτες τους.

Αυτό τουλάχιστον δηλώνουν οι τοπικοί παράγοντες που αναμένουν από το κράτος την ολοκλήρωση της περιβαλλοντικής μελέτης και τη δημοσιοποίηση των χαρτών εντός του επόμενου έτους.

Όπως ανακοινώθηκε στις 9 Ιουνίου, με τη συμφωνία αυτή απεγκλωβίζονται για σκοπούς ανάπτυξης 1.800 εκτάρια γης (18 τετραγωνικά χιλιόμετρα), αφού περίπου 860 εκτάρια στην περιοχή Ακρωτηρίου και άλλα 930 εκτάρια στην περιοχή Δεκέλειας εντάσσονται σε ζώνες ανάπτυξης.

Από τη συμφωνία επωφελούνται περισσότερο οι κοινότητες Ύψωνα και Ορμήδειας, η πρώτη επειδή γειτνιάζει με το καζίνο resort και το My Mall Λεμεσού και η δεύτερη λόγω της μεγάλης έκτασης παραθαλάσσιας ακτογραμμής που διαθέτει.

Ο κοινοτάρχης Ύψωνα, Παντελής Γεωργίου, δήλωσε στη StockWatch ότι «το μεγαλύτερο ενδιαφέρον επιδεικνύεται από τους developers για αγορά τεμαχίων με σκοπό την ανέγερση συμπλεγμάτων κατοικιών ή εμπορικών αναπτύξεων».

Ειδικότερα, επεσήμανε ότι «από την απόφαση θα δοθεί σοβαρή οικονομική ανάσα στους ιδιοκτήτες που μέχρι σήμερα δεν μπορούσαν να αξιοποιήσουν τα τεμάχια τους – πέραν των χιλίων ατόμων.  Η έκταση που θα παραχωρηθεί στους δημότες για αξιοποίηση ξεπερνά τα τρία τετραγωνικά χιλιόμετρα. Η συνολική έκταση της κοινότητας που εμπίπτει στις βρετανικές βάσεις ανέρχεται στα 8 τετραγωνικά χιλιόμετρα από τα οποία θα παραχωρηθούν τα τρία», είπε.

Τεράστια οικονομική ώθηση θα δοθεί και στην κοινότητα Ορμήδειας, ανέφερε ο πρόεδρος του κοινοτικού συμβουλίου Χριστοφής Κασιουρής, λέγοντας ότι «είμαστε εγκλωβισμένοι εδώ και 60 χρόνια και τώρα ήρθε η ώρα να αναπτυχθεί και η κοινότητα».

Διευκρίνισε ότι «το ενδιαφέρον είναι αυξημένο και από τους ιδιοκτήτες για να πουλήσουν τεμάχια γης αλλά και από τους επιχειρηματίες για αναπτύξεις στο παραλιακό μέτωπο».

Πρόσθεσε ότι «η κοινότητα διαθέτει προς ανάπτυξη 4 χιλιόμετρα παρθένας παραλιακής γης».  Σημείωσε εντούτοις ότι «θα πρέπει να αναμένουμε να δούμε την τελική συμφωνία και τους χάρτες ώστε να γνωρίζουμε τη συνολική έκταση γης που θα μπορέσουμε να εκμεταλλευτούμε» και εξέφρασε την εκτίμηση ότι εντός του Δεκεμβρίου θα δοθούν οι χάρτες στους ενδιαφερομένους για να υποβάλουν τις εισηγήσεις ή ενστάσεις τους ενώ η όλη διαδικασία θα ολοκληρωθεί το πρώτο τετράμηνο του 2021.

Ενώπιον της περιβαλλοντικής αρχής η μελέτη

Η όλη διαδικασία βρίσκεται ενώπιον της περιβαλλοντικής αρχής, ανέφερε ο λειτουργός της πολεοδομίας Δημήτρης Χριστοδουλίδης και διευκρίνισε ότι «δημοσιεύτηκε η περιβαλλοντική μελέτη εκτίμησης των επιπτώσεων στο περιβάλλον και τώρα αναμένεται η διαβούλευση και γνωμάτευση της περιβαλλοντικής αρχής η οποία θα παραδοθεί στις βρετανικές βάσεις και ακολούθως θα δημοσιευτεί το πρώτο τρίμηνο του 2021 για να ακολουθήσει ένα μικρό χρονικό διάστημα για την υποβολή ενστάσεων ή εισηγήσεων από το κοινό».

Σημείωσε εντούτοις ότι δεν υπάρχουν προκαθορισμένα χρονοδιαγράμματα αλλά ο στόχος είναι να ολοκληρωθεί η διαδικασία το συντομότερο δυνατόν.

Η εξέταση της μελέτης από την περιβαλλοντική αρχή αναμένεται να ξεκινήσει εντός του Σεπτεμβρίου.

Υπενθυμίζεται ότι η επίτευξη συμφωνίας θα αλλάξει τα δεδομένα των τελευταίων 60 χρόνων για τις βρετανικές βάσεις ενώ θα δώσει και τεράστια προοπτική στην οικονομία. 

Προνοεί μη στρατιωτική ανάπτυξη στο 78% του εδάφους των βάσεων, εκτάσεως περίπου 200 από σύνολο 255 τετραγωνικών χιλιομέτρων, συμπεριλαμβανομένων και των ιδιωτικών περιουσιών.

Παράλληλα, πολίτες θα έχουν δικαίωμα να αποκτήσουν ακίνητη περιουσία στις περιοχές των βάσεων και ανάλογα με τον σχεδιασμό που έχει εκπονηθεί να εγκατασταθούν σε αυτήν ή να την αναπτύξουν.

Από την εφαρμογή αυτής της συμφωνίας επωφελούνται γύρω στους 85 χιλιάδες πολίτες, όπως επίσης 3 δήμοι και 16 κοινότητες: Οι δήμοι Ύψωνα, Κάτω Πολεμιδιών και Δερύνειας αλλά και οι κοινότητες Ακρωτηρίου, Ασώματου, Τραχωνίου, Κολοσσίου, Ερήμης, Σωτήρας Λεμεσού, Παραμαλιού, Αυδήμου, Φρενάρους, Αυγόρου, Αχερίτου, Πύλας, Ορμήδειας, Ξυλοτύμπου, Ξυλοφάγου και Άχνας.

Της Ηρώς Ευθυμίου