You are here

Η λιτότητα δεν αγγίζει τη Cyta

28/01/2011 07:09
Διψήφιες αυξήσεις σε επιδόματα, υπερωρίες και αμοιβές περιλαμβάνει ο προϋπολογισμός της Cyta για το 2011. Κόντρα στις επίμονες υποδείξεις της κυβέρνησης, ο προϋπολογισμός του οργανισμού περιλαμβάνει συνολικά αύξηση 11,4% στις δαπάνες την ίδια στιγμή που τα έσοδα αναμένεται να αυξηθούν με ρυθμό μόλις 1,5%.

Ως αποτέλεσμα, τα κέρδη της Cyta αναμένεται να μειωθούν φέτος κατά 32%, από €87 εκ. σε €60 εκ.

Υποδείξεις Υπουργικού

Το Υπουργικό Συμβούλιο κατά την εξέταση του προϋπολογισμού φαίνεται να θορυβήθηκε ιδιαίτερα για την αύξηση στις δαπάνες και με επιστολή που απέστειλε στο ΔΣ του Οργανισμού ζήτησε να υπάρξουν περαιτέρω μειώσεις στις συγκεκριμένες δαπάνες ύψους €5 εκ.

Η Cyta υπέβαλε εκ νέου τον προϋπολογισμό στο υπουργείο Οικονομικών με μειώσεις μόνο €1,5 εκ. στις λειτουργικές δαπάνες, ενώ την ίδια ώρα προστέθηκε και μια νέα θέση Ανώτερου Διευθυντή διότι ακυρώθηκε από το Ανώτατο Δικαστήριο προαγωγή αφυπηρετήσαντος Ανώτερου Διευθυντή, η οποία έχει ήδη πληρωθεί.

Δικαιολογώντας την απόφαση της για να μειώσει μόνο κατά €1,5 εκ. τις λειτουργικές δαπάνες, η Cyta υπέδειξε ότι περαιτέρω μειώσεις θα επηρεάσουν αρνητικά τη λειτουργία και την αναπτυξιακή της πορεία.

Ο προϋπολογισμός είχε ήδη μειωθεί πάντως προτού σταλεί για έγκριση στο Υπουργικό Συμβούλιο κατά €1,8 εκ. μετά από υποδείξεις του υπουργού Οικονομικών.

Έξοδα

Η ανάγκη λιτότητας δεν φαίνεται πάντως να φθάνει μέχρι την Οδό Τηλεπικοινωνιών.

Στον προϋπολογισμό του 2011 η Cyta αυξάνει τα έξοδα της κατά 11,4%, δηλαδή κατά €49 εκ., με αποτέλεσμα οι δαπάνες να αγγίζουν τα €473,2 εκ. σε σύγκριση με €425 εκ. το 2010.

Η επί μέρους σύγκριση των δαπανών είναι δύσκολη λόγω αλλαγής στην κατηγοριοποίηση τους.

Με βάση τα όσα στάλθηκαν χθες στη βουλή, οι αποδοχές προσωπικού είναι αυξημένες κατά €3 εκ. και ανέρχονται σε €162,2 εκ. σε σχέση με €159,2 εκ. το 2010, καταγράφοντας αύξηση της τάξης του 1,9%.

Ορισμένες από τις αυξήσεις στο μισθολόγιο προκαλούν εντύπωση: 13% αύξηση στις υπερωρίες, 19% αύξηση στην αμοιβή για Κυριακές και αργίες, 18% αύξηση στα επιδόματα και 11% αύξηση στην αμοιβή του ωρομίσθιου προσωπικού.

Μείωση στις επενδύσεις

Ωστόσο μειωμένες κατά 11% είναι κεφαλαιουχικές δαπάνες οι οποίες ανέρχονται στα €94,8 εκ., ενώ στα ίδια επίπεδα με την περσινή χρονία είναι το κεφάλαιο των δαπανών για τις επενδύσεις ύψους €10 εκ. που αφορά την επένδυση στη θυγατρική εταιρεία Digimed για τη χρηματοδότηση της επέκτασης της Cyta Hellas στην Ελλάδα.

Περιορισμένα τα έσοδα

Τα έσοδα της Cyta από τηλεφωνικές υπηρεσίες αναμένεται να παρουσιάσουν μείωση 5,3% σε σχέση με το 2010, πέφτοντας στα €462 εκ.

Στο σύνολο τους, όμως, θα παρουσιάσουν αύξηση 1,5% λόγω προσθήκης τόκων €38 εκ. από το ταμείο συντάξεων του οργανισμού.

Της Ελευθερίας Παϊζάνου

Επισυνάπτεται ο προϋπολογισμός της Cyta για το 2011