You are here

Μητσοτάκης: Η Ελλάδα δεν απειλεί, αλλά και δεν εκβιάζεται

12/08/2020 19:10

Μήνυμα ότι η Ελλάδα δεν απειλεί, αλλά και δεν εκβιάζεται, έστειλε ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε διάγγελμα που έκανε το απόγευμα της Τετάρτης, με αφορμή τη συνεχιζόμενη παρουσία του τουρκικού πλοίου Ορούτς Ρέις σε ελληνική υφαλοκρηπίδα. 

«Η πατρίδα μας δεν απειλεί, αλλά και δεν εκβιάζεται. Και για αυτό ακριβώς και δεν υποκύπτει σε απειλές και εκβιασμούς. Ούτε, όμως, και ανέχεται προκλητικές ενέργειες». Με αυτή την πολιτική αρχών, σημείωσε, «διαπραγματευτήκαμε και υπογράψαμε τις συμφωνίες οριοθέτησης των Θαλασσίων Ζωνών μας με την Ιταλία και, πρόσφατα, με την Αίγυπτο».
 
Συμφωνίες «απολύτως συμβατές με το Δίκαιο της Θάλασσας. Συμφωνίες που αποδεικνύουν ότι όταν υπάρχει καλή διάθεση και κλίμα εμπιστοσύνης μπορούν τελικά να επιλυθούν πολυετείς διαφορές. Που διασφαλίζουν την πρόοδο και την ευημερία των λαών, πάντα στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και πρόσθεσε ότι στο ίδιο πλαίσιο νομιμότητας η ελληνική κυβέρνηση είναι έτοιμη να συζητήσει με όλους τους γείτονες.

Παράλληλα, είπε ότι η αντίδραση της Τουρκίας στην καθ’ όλα νόμιμη συμφωνία οριοθέτησης ΑΟΖ με την Αίγυπτο δείχνει ότι δεν μπορεί να συμφιλιωθεί με τις ευρωπαϊκές αρχές του 21ου αιώνα, αλλά και ότι παραμένει προσκολλημένη στη λογική του εξαναγκασμού και των εκφοβισμών. «Με τη στάση της αυτή, όμως, αποδεικνύει και τον προσχηματικό χαρακτήρα της δήθεν ετοιμότητάς της για διάλογο. Γιατί, πώς είναι δυνατόν μια καθόλα νόμιμη συμφωνία ενός κράτους με ένα άλλο να χρησιμοποιείται από ένα τρίτο κράτος ως πρόσχημα αποχώρησης από τις διερευνητικές επαφές πριν αυτές καν επανεκκινήσουν;» αναρωτήθηκε ο Έλληνας Πρωθυπουργός. 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε, επίσης, ότι η  στρατιωτικοποίηση της κατάστασης από την πλευρά της Τουρκίας αποτελεί παραδοχή ανυπαρξίας νομικά ισχυρών θέσεων, σημειώνοντας ότι η προβολή ισχύος δεν είναι παρά απόπειρα να αντισταθμιστεί η αδυναμία της σε θέματα Δικαίου.

«Απαντώντας στην ανάπτυξη του στόλου της, αναπτύξαμε και εμείς τον δικό μας, θέτοντας τις Ένοπλες Δυνάμεις μας σε επιφυλακή. Είμαι σίγουρος ότι όλοι οι Έλληνες έχουν την ίδια απόλυτη εμπιστοσύνη στις δυνατότητες των Ενόπλων Δυνάμεών μας που έχω και εγώ. Στις προκλήσεις διατηρούμε το σθένος που πηγάζει από την ψυχραιμία και τη σωφροσύνη μας. Αλλά, ταυτόχρονα, μένουμε σε απόλυτη πολιτική και επιχειρησιακή ετοιμότητα», ανέφερε ο Έλληνας Πρωθυπουργός.
 
Υπογράμμισε ότι η Ελλάδα έχει ενεργοποιήσει τη διπλωματία της και κινητοποιήσει τους συμμάχους και εταίρους της. Σημείωσε, επίσης, ότι η  άμεση ανταπόκριση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο αίτημά να συγκληθεί το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων επιβεβαιώνει ότι το ζήτημα δεν αφορά μόνο τις ελληνοτουρκικές σχέσεις αλλά και τις σχέσεις όλης της Ευρώπης με την Τουρκία και προειδοποίησε ότι συνεχίζοντας την πολιτική των επιθετικών προκλήσεων, η Τουρκία τον μόνο δρόμο που ανοίγει είναι αυτός των ισχυρών κυρώσεων εναντίον της. 

«Απαντούμε, δεν προκαλούμε. Και με στιβαρότητα προσβλέπουμε να επικρατήσει, επιτέλους, η λογική στη γειτονική μας χώρα. Ώστε να μπορέσει να ξεκινήσει ένας καλόπιστος διάλογος. Βασισμένος στο Διεθνές Δίκαιο και στον αμοιβαίο σεβασμό για τη μία διαφορά που αποτελεί το αντικείμενο συζήτησης και ενδεχόμενης προσφυγής σε διεθνές δικαιοδοτικό όργανο: Την οριοθέτηση Θαλασσίων Ζωνών στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο. Δεν σηκώνουμε σημαίες ευκαιρίας. Υψώνουμε τη στάση της ευθύνης και της νομιμότητας. Γιατί δεν γίνεται σοβαρή εξωτερική πολιτική με προπαγανδιστικές φωτογραφίες από ανύπαρκτες σεισμικές έρευνες. Ούτε και με εθνικιστικούς παροξυσμούς προς ελεγχόμενα μέσα ενημέρωσης», είπε.
 
«Ας το γνωρίζουν όλοι: Ο κίνδυνος ατυχήματος καραδοκεί, όταν συγκεντρώνονται τόσες στρατιωτικές δυνάμεις σε περιορισμένη έκταση. Και την ευθύνη σε μια τέτοια περίπτωση θα την έχει εκείνος που προκαλεί τις συνθήκες αυτές», υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. 

Τέλος, ο Έλληνας Πρωθυπουργός τόνισε ότι η Ελλάδα παραμένει σταθερή στην προσήλωσή της στη διεθνή νομιμότητα και στη δύναμη της διπλωματίας να επιλύσει ακόμη και τα πιο σύνθετα ζητήματα. «Δεν θα είμαστε ποτέ αυτοί που πρώτοι θα οξύνουμε τα πράγματα. Όμως, η αυτοσυγκράτηση είναι μόνο η μία όψη της ισχύος μας. Καμία πρόκληση δεν θα μείνει αναπάντητη. Το έχουμε, εξάλλου, αποδείξει στην πράξη. Και θα το αποδείξουμε ξανά εάν χρειαστεί», κατέληξε ο Κ. Μητσοτάκης.