You are here

Φωτοβολταϊκό πάρκο Hermes κοντά σε αεροδρόμιο και αλυκή

13/08/2020 07:17

Το τμήμα περιβάλλοντος προχώρησε στην έκδοση περιβαλλοντικής γνωμοδότησης για την κατασκευή και λειτουργία φωτοβολταϊκού πάρκου από την Hermes Airports, εντός των ορίων του Διεθνούς Αερολιμένα Λάρνακας, ενώ προηγούμενες προσπάθειες δεν προχώρησαν προς υλοποίηση.

Με βάση απάντηση του υπουργού γεωργίας Κώστα Καδή προς τον βουλευτή των Οικολόγων Γιώργο Περδίκη, προηγούμενος σχεδιασμός εγκατάστασης φωτοβολταϊκών στο χώρο στάθμευσης του αεροδρομίου Λάρνακας, ναυάγησε λόγω κόστους, με τα εμπλεκόμενα μέρη να έχουν ήδη επεξεργαστεί εναλλακτικές επιλογές.

Ταυτόχρονα, σε ότι αφορά την αξιοποίηση της στέγης των κτιρίων του αεροδρομίου, εκπρόσωποι της εταιρείας Hermes Airports ανέφεραν ότι η τοποθέτηση φωτοβολταϊκών πλαισίων δεν είναι εφικτή λόγω του σχεδιασμού του υφιστάμενου κτιρίου.

Ασύμφορη η εγκατάσταση στο χώρο στάθμευσης

Όπως σημειώνεται στην απάντηση του υπουργείου, τον Μάρτιο του 2014 το Τμήμα Περιβάλλοντος είχε εκδώσει περιβαλλοντική γνωμοδότηση για τη δημιουργία φωτοβολταϊκών εγκαταστάσεων δυναμικότητας 3.8 MW στον χώρο στάθμευσης του αεροδρομίου Λάρνακας.  

Ωστόσο, η δημιουργία των συγκεκριμένων φωτοβολταϊκών εγκαταστάσεων δεν προχώρησε διότι κρίθηκε οικονομικά ασύμφορο από την εταιρεία Hermes Airports, η οποία διαχειρίζεται και ελέγχει το αεροδρόμιο, λαμβάνοντας υπόψη τη χρονική διάρκεια της σύμβασης παραχώρησης με την Κυπριακή Δημοκρατία.

Φωτοβολταϊκό πάρκο εντός ορίων του αεροδρομίου

Ακολούθως, το Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως με επιστολή με Αρ. Φακ. ΛΑΡ/649/2018 και ημερ. 6 Δεκεμβρίου 2018, απέστειλε στο Τμήμα Περιβάλλοντος αίτηση της εταιρείας Hermes Airport για την κατασκευή και λειτουργία φωτοβολταϊκού πάρκου ισχύος 3.5 MW εντός των ορίων του Διεθνούς Αερολιμένα Λάρνακας.  

Η αίτηση συνοδευόταν με Μελέτη Εκτίμησης Επιπτώσεων στο Περιβάλλον (ΜΕΕΠ), η οποία απαιτείται να υποβληθεί για το συγκεκριμένο έργο, σύμφωνα με τις πρόνοιες της κείμενης νομοθεσίας.

Επιπρόσθετα και με βάση τις Νομοθεσίες 153(Ι)/2003 περί Προστασίας και Διαχείρισης της Φύσης και της Αγριας Ζωής και 152(Ι)/       2003 περί Προστασίας και Διαχείρισης των Άγριων Πτηνών και Θηραμάτων υποβλήθηκε Ειδική Οικολογική Αξιολόγηση.

Τρεις εναλλακτικές επιλογές χωροθέτησης

Στο πλαίσιο της εξέτασης της Ειδικής Οικολογικής Αξιολόγησης, ζητήθηκε εναλλακτικός χωροθετικός σχεδιασμός του φωτοβολταϊκού πάρκου λόγω της παρουσίας αλοφυτικής βλάστησης στην περιοχή αλλά και του γεγονότος ότι εφάπτονταν με τα όρια της προστατευόμενης περιοχής του δικτύου Natura 2000 “Αλυκές Λάρνακας”. 

Συνολικά κατατέθηκαν 3 εναλλακτικοί χωροθετικοί σχεδιασμοί του φωτοβολταϊκού πάρκου.  

Ο τρίτος εναλλακτικός χωροθετικός σχεδιασμός αφορούσε πρόταση για μετατόπιση του προτεινόμενου χώρου εγκατάστασης των φωτοβολταϊκών πλαισίων δυτικότερα και βορειότερα της αρχικής θέσης με στόχο να αποφευχθεί πλήρως η αποψίλωση αλοφυτικής βλάστησης, να χρησιμοποιηθούν μόνο καλλιεργούμενες εκτάσεις και να αφεθεί απόσταση από τα όρια της προστατευόμενης περιοχής (περίπου 40 μέτρα).  

Η χωροθέτηση αυτή, αφορούσε πρόταση με βάση την οποία τα φωτοβολταϊκά πλαίσια θα τοποθετούνταν σε δύο διαφορετικές περιοχές (Α, Β) που βρίσκονται κοντά μεταξύ τους και περιλαμβάνουν μόνο καλλιεργούμενες εκτάσεις.

Στο πλαίσιο της εξέτασης της Ειδικής Οικολογικής Αξιολόγησης λήφθηκαν υπόψη οι σωρευτικές επιπτώσεις από την κατασκευή και λειτουργία ακόμα τριών φωτοβολταϊκών πάρκων σε μικρή απόσταση από το υπό εξέταση έργο και τα όρια της προστατευόμενης περιοχής.

Επιλογή τοποθεσίας με όρους

Η έκθεση της Ειδικής Οικολογικής Αξιολόγησης, καταλήγει πως το έργο μπορεί να υλοποιηθεί στην τρίτη εναλλακτική χωροθέτηση νοουμένου πως τα φωτοβολταϊκά πλαίσια θα τοποθετηθούν μόνο στην περιοχή Α και δεν θα τοποθετηθούν καθόλου πλαίσια στην περιοχή Β.  

Επίσης περιλαμβάνει όρους που αφορούν τη διατήρηση των δέντρων της περιοχής, την αφαίρεση βλάστησης μόνο με χειρωνακτικά μέσα (μη χρήση ζιζανιοκτόνων) ή με τη χρήση εξοπλισμού που δημιουργεί χαμηλές στάθμες θορύβου και τη μη χρήση χημικών καθαριστικών για τα πλαίσια.

Τον Απρίλιο του 2020, το Τμήμα Περιβάλλοντος προχώρησε στην έκδοση περιβαλλοντικής γνωμοδότησης για την κατασκευή και λειτουργία φωτοβολταϊκού πάρκου ισχύος 3.5 MW εντός των ορίων του Διεθνούς Αερολιμένα Λάρνακας, η οποία μεταξύ άλλων περιλαμβάνει τους όρους της Έκθεσης της Ειδικής Οικολογικής Αξιολόγησης.

M.X.